Η Ελλάδα στην τελευταία θέση στην ΕΕ στην οικονομική ελευθερία
Η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να πετύχει μεγαλύτερη οικονομική ελευθερία και να βελτιώσει τη θέση της σε σημαντικούς τομείς, όπως το μέγεθος του δημόσιου τομέα, την επιχειρηματικότητα, τα εισοδήματα και το εμπόριο.
Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ), που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Καναδικό Ινστιτούτο Fraser, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Πολωνία, σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας.
Σε παγκόσμια κλίμακα, η Ελλάδα σύμφωνα με τη μελέτη κατέχει την 16η χειρότερη θέση ως προς το μέγεθος του κράτους και σαν συνολική επίδοση στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας, κατατάσσεται ανάμεσα στη Μογγολία και την Κένυα. Για το σύνολο των χωρών η Ελλάδα καταλαμβάνει την 70ή θέση ανάμεσα σε 165 χώρες.
Η κατάταξή της στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι:
150η θέση ως προς το μέγεθος του κράτους50η θέση με κριτήριο το κράτος δικαίου και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα68η θέση ως προς τη πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα36η θέση όσον αφορά στην Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο75η θέση ως προς το ρυθμιστικό περιβάλλον, την τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότηταΣτη κορυφή του δείκτη βρίσκονται για ακόμα μία χρονιά το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, καταλαμβάνοντας την 1η και τη 2η θέση αντίστοιχα. Την πρώτη πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα σε 165 χώρες στο Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας συμπληρώνουν η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και οι ΗΠΑ.
Από την Ε.Ε ξεχωρίζουν η Δανία που καταλαμβάνει την 6η θέση στη παγκόσμια κατάταξη, η Γερμανία την 16η θέση, η Γαλλία την 36η θέση και η Ιταλία την 51η θέση ενώ η Ρωσία βρίσκεται στην 94η θέση, η Ιαπωνία στην 11η θέση, η Κίνα στην 104η θέση, η Ινδία στην 84η θέση και η Βραζιλία καταλαμβάνει την 119η θέση.
Οι 5 χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία είναι η Αλγερία, η Συρία, το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε, και τελευταία η Βενεζουέλα ενώ χώρες όπως η Βόρεια Κορέα και η Κούβα δεν ταξινομούνται λόγω έλλειψης δεδομένων.
Ο Δείκτης
Ο Δείκτης Οικονομικής Ελευθερίας μετρά τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και οι θεσμοί 165 χωρών υποστηρίζουν την οικονομική ελευθερία.
Το Ινστιτούτο Fraser εκπονεί την ετήσια μελέτη για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο σε συνεργασία με ένα δίκτυο ανεξάρτητων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ινστιτούτων από περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι το ΚΕΦΙΜ.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη μέτρηση της οικονομικής ελευθερίας, που υπολογίζεται βάσει των θεσμών και των πολιτικών που εφαρμόζει κάθε χώρα σε πέντε πεδία: το μέγεθος του κράτους· το κράτος δικαίου και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα · την πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα· την ελευθερία στο διεθνές εμπόριο· και το ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Νίκος Ρώμπαπας επισημαίνει ότι «η Ελλάδα συνεχίζει και φέτος να καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην ΕΕ ως προς την οικονομική ελευθερία. Ταυτόχρονα, είμαστε στην προτελευταία θέση στην ΕΕ ως προς το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Τα δύο αυτά δεδομένα συνδέονται απόλυτα. Η ελληνική οικονομία δεν πάσχει από υπερβολική ελευθερία, όπως συνεχίζεται να λέγεται, αλλά ακριβώς από το αντίθετο. Και η κατάσταση δεν θα διορθωθεί ουσιαστικά με αναιμικές βελτιώσεις. Χρειάζεται πολλή περισσότερη προσπάθεια τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την κοινωνία».
To άρθρο Η Ελλάδα στην τελευταία θέση στην ΕΕ στην οικονομική ελευθερία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- E. Λέκκας στο ΕΡΤΝews: Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός
- Απειλητικά μηνύματα για βόμβες στην Αθήνα - Χωρίς στάση οι συρμοί της Γραμμής 2 στο «Σύνταγμα»
- Παραλίγο τραγωδία: Έστειλαν Προαστιακό στη σήραγγα του Μετρό
- Πόσο πουλάει η δανέζικη Jumbo στην Ελλάδα
- Απειλή για βόμβες σε διάφορα σημεία της Αθήνας – Προειδοποίηση για ΚΑΤ, δικαστήρια και μετρό
- Κατέρρευσε με το «καλημέρα» το σχέδιο της Ιταλίας
- Άνδρας τράκαρε 17 αυτοκίνητα στην πλατεία Αμερικής
- Νέοι δασικοί χάρτες: Σε ποιες περιοχές ξεμπλοκάρουν οι ιδιοκτησίες
- Λίαμ Πέιν: Νεκρός ο τραγουδιστής των One Direction - Έπεσε από τον τρίτο όροφο ξενοδοχείου
- Ενοίκια: Ο «εφιάλτης» των καθυστερήσεων και οι λύσεις που προσφέρει ο νόμος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Επιτέθηκε με μαχαίρι στον πρώην εργοδότη του και έσκασε τα λάστιχα σε 11 αυτοκίνητα στο Παγκράτι
- Καραμπόλα με τρία οχήματα στη Θεσσαλονίκη – Βγήκε σοκαρισμένος από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου του
- Πυρά ΗΠΑ σε Ισραήλ: Να λογοδοτήσει για τους αμάχους που χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες στη Γάζα
- Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024
- Καιρός: Βουτιά επτά βαθμών στη θερμοκρασία και θυελλώδεις άνεμοι
- Έρχεται «ταυτόχρονη» υποβολή φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος για πολίτες και επιχειρήσεις
- Ελληνικός Χρυσός: Η παραγωγή στις Σκουριές ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2025
- Αγόριανη: Η πανέμορφη εναλλακτική της Αράχωβας, στην αγκαλιά του Παρνασσού
- Σκυλακάκης: Η Κομισιόν θα ετοιμάσει νέα μέτρα αντιμετώπισης της αύξησης τιμών ρεύματος
- Μετρό: Το WiFi, το δωρεάν ίντερνετ σε 11 σταθμούς και το κόστος του
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Η Ελλάδα στην τελευταία θέση στην ΕΕ στην οικονομική ελευθερία
- Ελληνικός Χρυσός: Η παραγωγή στις Σκουριές ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2025
- Σκυλακάκης: Η Κομισιόν θα ετοιμάσει νέα μέτρα αντιμετώπισης της αύξησης τιμών ρεύματος
- Παραλίγο «Τέμπη» στην Αθήνα: Έστειλαν τρένο του Προαστιακού στη γραμμή του Μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας
- Ελληνικός Χρυσός: Η παραγωγή στις Σκουριές ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του 2025 ενώ η εμπορική εκμετάλλευση στα τέλη του ίδιου έτους
- Απειλητικό e-mail για βόμβες σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και στο Μετρό - Εκκενώθηκε το Εφετείο
- Απειλητικό μέιλ για βόμβες σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και στο Μετρό
- Αμερικανοί βομβάρδισαν αποθήκες όπλων των Χούθι στην Υεμένη
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Ξεκίνησε το κοινωνικό τιμολόγιο Γ – Έκπτωση 30 ευρώ προσφέρει η ΔΕΗ για το διάστημα που μεσολάβησε
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συρία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από ρωσικό πλήγμα στην πόλη Ιντλίμπ
- Τι πρέπει να κάνουμε όταν το φανάρι γίνεται πορτοκαλί: Επιταχύνουμε ή ακινητοποιούμε το όχημα;
- Πλατεία Αμερικής: Άνδρας τράκαρε 17 αυτοκίνητα
- Υποψήφιες και οι... «κάλτσες με τους αστακούς»;
- Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιμετωπίζουν αντιδράσεις για τις αγωγές που στοχεύουν την επιστολική ψήφο
- Θεσσαλονίκη: Μποτιλιάρισμα σε Περιφερειακό και κέντρο – Τα πιο δύσκολα σημεία
- Συνεδριάζει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
- Λέκκας: Περιμένουμε μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη
- Απειλές για βόμβες σε ΚΑΤ, Μετρό, Λουκάρεως
- Αναστασία Τσιλιμπίου: Ο κόσμος που δεν με γνωρίζει νομίζει ότι είμαι ξινή και σνομπ