Γερμανία: Φόβοι για μπλοκάρισμα ταμείου για στρατό και χαλάρωσης φρένου χρέους από AfD και Linke παρά την πιθανή κυβέρνηση CDU – SPD
Την αναγκαιότητα του σχηματισμού μίας κυβέρνησης «γρήγορα» (σ.σ. κάτι που είναι πολύ πιθανό με συμμετοχή του CDU και του SPD) υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, Κρίστιαν Σούινγκ, μετά την ανακοίνωση των χθεσινών (23.2.25) εκλογικών αποτελεσμάτων στη Γερμανία, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει απαιτούμενη πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, όπως πχ ένα νέο ταμείο για το γερμανικό στρατό ή τη χαλάρωση του φρένου χρέους.
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι τεράστιες: η οικονομία χρειάζεται επειγόντως ένα νέο ξεκίνημα με θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος της Deutsche Bank. «Η Γερμανία πρέπει επίσης να ανακτήσει τη δύναμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη και να προωθήσει το κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο. Οι εταίροι μας το περιμένουν αυτό. Ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία που είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Την ίδια ώρα, στο κεντρικό σχόλιο η ναυαρχίδα του γερμανικού οικονομικού τύπου, αναφέρει πως «η Γερμανία κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά από την ίδρυσή της. Και όχι εξαιτίας των 250.945 περίπου αιτήσεων ασύλου που υποβλήθηκαν στη Γερμανία το 2024. Ούτε εξαιτίας του 20,8% που έλαβε χθες το AfD. Η χώρα μας έχει ήδη ξεπεράσει μεγαλύτερες προκλήσεις.
Ωστόσο, αυτό που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν είναι ότι για πρώτη φορά από την ίδρυσή της το 1949, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην πολιτική και στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ. Και αυτό τη στιγμή που στην Ευρώπη μαίνεται ο πόλεμος. Το αν και πώς η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση προετοιμάζει τη χώρα για αυτή τη θεμελιωδώς νέα κατάσταση θα είναι το κύριο μέτρο της επιτυχίας ή της αποτυχίας της.
Ο Όλαφ Σολτς έχει ήδη χρησιμοποιήσει τη λέξη «σημείο καμπής» μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τώρα βιώνουμε την κοσμογονική αλλαγή.
Κατά πάσα πιθανότητα, ο Φρίντριχ Μερτς θα μας οδηγήσει σε αυτήν, αναφέρει η Handelsblatt. Ο πρόεδρος του CDU και επερχόμενος καγκελάριος ξεκαθάρισε χθες στην εκπομπή «Berliner Runde» ότι έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης, δηλώνοντας πως «η απόλυτη προτεραιότητά μου θα είναι να ενισχύσω την Ευρώπη βήμα προς βήμα, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε την ανεξαρτησία μας από τις ΗΠΑ».
Επίσης, ο Μερτς τόνισε πως «οι παρεμβάσεις από την Ουάσιγκτον δεν ήταν λιγότερο δραματικές και δραστικές και τελικά εξωφρενικές σε σχέση με τις παρεμβάσεις που είδαμε από τη Μόσχα».
Δεν είναι απολύτως γραμματικά άψογο, αλλά είναι πολύ σαφές ως προς το περιεχόμενο, σχολιάζει το ίδιο δημοσίευμα. Ο Μερτς θέλει να έχει σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα και εκτιμάται ότι είναι πιθανό να το πετύχει και αυτό χάρη στο SPD.
Ωστόσο, το 28,6% που κέρδισε ο Merz για το CDU/CSU δεν αποτελεί σίγουρα ισχυρή εντολή. Ή όπως το έθεσε ο πρώην πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερτ στην κοινή προεκλογική βραδιά που διοργάνωσαν οι Handelsblatt, Wirtschaftswoche, Zeit και Tagesspiegel: «Το αποτέλεσμα μπορεί να εξηγηθεί περισσότερο ως απόρριψη της υπάρχουσας κυβέρνησης παρά ως συντριπτική έκκληση για την εναλλακτική λύση».
Μια παρενέργεια των αδύναμων επιδόσεων τόσο της CDU/CSU όσο και του SPD είναι ότι το AfD και το Κόμμα της Αριστεράς έχουν μια μειοψηφία αποκλεισμού που ξεπερνά το 1/3 των βουλευτών στην επόμενη Bundestag. Αυτό (δηλαδή το γεγονός πως μπορεί να υπάρχει μία πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή) καθιστά σχεδόν αδύνατο ένα νέο ειδικό ταμείο της Bundeswehr, για παράδειγμα», αναφέρει η Handeslblatt, αλλά και την χαλάρωση του χρένου χρέους, συμπληρώνουν αναλυτές με τους οποίους ήλθε σε επαφή το newsit.gr.
To άρθρο Γερμανία: Φόβοι για μπλοκάρισμα ταμείου για στρατό και χαλάρωσης φρένου χρέους από AfD και Linke παρά την πιθανή κυβέρνηση CDU – SPD δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Συντάξεις: Οι 5 κατηγορίες που θα έχουν επιστροφές από επανυπολογισμό [πίνακες]
- Συντάξεις Μαρτίου: Ώρα για ταμείο - Πληρώνονται οι δικαιούχοι
- Το γλυκαντικό που ενοχοποιείται για κίνδυνο καρδιοπάθειας και διαβήτη
- Λύνεται το μυστήριο με την ουσία που βρέθηκε στον Βασίλη Καλογήρου - Όλα ανοιχτά για τον θάνατό του
- Μία νεκρή σε πυρκαγιά στη Βουλιαγμένη: Στο νοσοκομείο άλλες δύο γυναίκες
- Γενικό Κρατικό Νίκαιας: Ο Βαγγέλης, είναι ο πρώτος σκύλος θεραπείας για ασθενείς του ΕΣΥ
- Βελίκα Καραβάλτσιου: Τι κρύβει το παρελθόν της αντικαταστάτριας της Ανθής Βούλγαρη
- Ο Άγιος Παΐσιος «άγγιξε» τη Ζιλιέτ Μπινός - Πότε προσκύνησε τον τάφο του
- Νεκρή 67χρονη μετά από φωτιά σε σπίτι στη Βουλιαγμένη - Στο νοσοκομείο άλλες δύο γυναίκες
- Ακίνητα: Πού αγοράζουν σπίτι στην Ελλάδα οι ξένοι [πίνακες με τιμές]
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Η επόμενη ημέρα στη Γερμανία ^ τα Τέμπη ως συλλεκτήρας δυσαρέσκειας ^ τα μηνύματα της Αθήνας προς Άγκυρα και Λευκωσία ^ η ανάπλαση του ΟΑΚΑ ^ τα νέα πολυτελή resorts στην Ερμιονίδα ^ το μέλλον των assets Σαββίδη και η μετοχική συμπεριφορά ΑΒΑΞ και ΔΑΑ
- Καιρός σήμερα: Ανεβαίνει το θερμόμετρο, παραμένουν οι τσουχτερές θερμοκρασίες – Χιόνια και καταιγίδες στα δυτικά και την Κρήτη
- Βελίκα Καραβάλτσιου και Ιορδάνης Χασαπόπουλος στην «Κοινωνία Ώρα Mega» – Η αναφορά στην Ανθή Βούλγαρη
- Βουλιαγμένη: Νεκρή 67χρονη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα
- Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025
- Alert ενόψει των συλλαλητηρίων της 28ης Φεβρουαρίου ^ οι δύο μυστικές εισηγήσεις για την Προανακριτική κατά Τριαντόπουλου ^ δεν έχει αποφασίσει ο Μπακογιάννης αν θα κατεβεί ξανά για δήμαρχος
- Στο ΠΑΣΟΚ «βλέπουν» σχέδιο υπονόμευσης του Ανδρουλάκη πίσω από τη κόντρα με τον Κωνσταντινόπουλο
- Βασίλης Καλογήρου: «Μυστήριο» με τον ιατρικό φάκελο του 39χρονου – Καταθέτουν οι γονείς του για τα σενάρια δολοφονίας του
- Οι δημοσκοπήσεις και η διακυβέρνηση Τσίπρα
- Οι Γερμανοί ψήφισαν, το ίδιο και ο W. Buffett, συνεχίζοντας να «ξεφορτώνεται» μετοχές…
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Γερμανία: Φόβοι για μπλοκάρισμα ταμείου για στρατό και χαλάρωσης φρένου χρέους από AfD και Linke παρά την πιθανή κυβέρνηση CDU – SPD
- Ανεβαίνει το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τη νίκη Μερτς στη Γερμανία – Θετικά τα προμηνύματα για τον DAX
- Γερμανία: Η επόμενη μέρα στην οικονομία και οι φόβοι για κοινοβουλευτικό μπλοκάρισμα κρίσιμων μεταρρυθμίσεων
- Βελίκα Καραβάλτσιου και Ιορδάνης Χασαπόπουλος στην «Κοινωνία Ώρα Mega» – Η αναφορά στην Ανθή Βούλγαρη
- Βίντεο με 40χρονο να κλέβει πολυτελή αυτοκίνητα μέσα από πάρκινγκ στο κέντρο της Αθήνας
- Ανεβαίνει το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τη νίκη Μερτς στη Γερμανία
- ΣΥΡΙΖΑ: Αναμένει τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, περιμένει τα προοδευτικά κόμματα για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης
- Γενικό Κρατικό Νίκαιας: Ο Βαγγέλης είναι ο πρώτος σκύλος θεραπείας που βοηθά τους ασθενείς του ΕΣΥ
- Κρήτη – Ακίνητα: Πού κυμαίνονται οι τιμές σε κατοικίες, γραφεία και καταστήματα
- Λαζάνια με γεύση σπανακόπιτα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ρωσία: Στις φλόγες διυλιστήριο μετά από επιδρομή drones της Ουκρανίας – ΒΙΝΤΕΟ
- Βελίκα Καραβάλτσιου: Τι κρύβει το παρελθόν της αντικαταστάτριας της Ανθής Βούλγαρη
- Από σήμερα οι αιτήσεις για τον «Τουρισμό για Όλους 2025» - Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι
- Οι πραγματικοί λόγοι αποτυχίας του μέτρου για τις ηλεκτρονικές πληρωμές και οι προοπτικές αλλαγής του
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Την Παρασκευή (28/2) η συνάντηση Γεραπετρίτη – Ρούμπιο στην Ουάσιγκτον
- Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο 16χρονες από κατανάλωση αλκοόλ - Συνελήφθη ο υπεύθυνος του μπαρ
- Καθηγητές προτείνουν τη σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής Έρευνας για τα Τέμπη
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ διαλύει οριστικά την USAID, απολύει ή θέτει σε αργία όλο το προσωπικό
- Βραβείο Χορν: Στον Δημήτρη Καπουράνη ο χρυσός σταυρός του Δημήτρη Χορν
- Χαμάς: Εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής των έμμεσων διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ