Επιδότηση Ηλιακού θερμοσίφωνα: Μάθε τα πάντα για τη σωστή συντήρησή του
Είσαι έτοιμος να αποκτήσεις ηλιακό θερμοσίφωνα ή ήδη έχεις; Ό,τι και να ισχύει, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις ορισμένα βασικά πράγματα και για τη σωστή τους συντήρηση. Πάμε να τα δούμε.
Η επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα μέσω του νέου προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», δίνει την ευκαιρία σε περισσότερα από 95.000 νοικοκυριά να αποκτήσουν σε χαμηλότερη τιμή μια συσκευή που όχι μόνο θα τους εξοικονομήσει αρκετά χρήματα αλλά θα προστατέψει και το περιβάλλον.
Το να αποκτήσεις και να εγκαταστήσεις έναν ηλιακό θερμοσίφωνα αποτελεί μια επένδυση που από τον πρώτο χρόνο κιόλας πρόκειται να σε βοηθήσει να κρατήσεις στον κουμπαρά σου χρήματα τα οποία δεν θα είχες εάν εξακολουθούσες να έχεις στο σπίτι σου έναν ηλεκτρικό.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι εδώ, σκέψου ότι ένας ηλιακός θερμοσίφωνας για δύο άτομα θα εξοικονομήσει ετησίως περί τις 1300kWh, δηλαδή περισσότερα από 310€! Για μια οικογένεια 3 έως 5 ατόμων η εξοικονόμηση ενέργειας αγγίζει τις 2640kWh, κέρδος το οποίο μεταφράζεται σε 720€! Τέλος, σε ένα νοικοκυριό που αποτελείται από 6 και άνω μέλη η εξοικονόμηση σε ετήσια βάση μέσω της χρήσης ενός ηλιακού θερμοσίφωνα θα αγγίξει τις 3300kWh, δηλαδή περί τα 900€!
Όπως όλες όμως οι μεγάλες οικιακές συσκευές που αγοράζουμε και επιθυμούμε να κρατήσουν για αρκετά χρόνια καθώς αποτελούν μια επένδυση πρακτικά για το σπίτι μας, έτσι και ένας ηλιακός θερμοσίφωνας χρειάζεται τη σωστή συντήρηση. Πάμε να δούμε λοιπόν τι χρειάζεται να προσέχεις.
Αρχικά, να σου πούμε ότι ναι μεν ένας ηλιακός είναι κατασκευασμένος να αντέξει σχεδόν για δυο δεκαετίες αλλά δεν πρόκειται να ζήσει και για πάντα. Όπως ένα κλιματιστικό ή ακόμη και το αυτοκίνητό σου χρειάζονται service ανά συγκεκριμένο διάστημα ώστε να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής τους, έτσι είναι αναγκαίο και για τον ηλιακό σου.
Πόσο συχνά όμως απαιτείται ένα service; Κοίταξε, θα είμαστε ειλικρινής. Το ιδανικό θα ήταν κάθε έναν χρόνο να διενεργείται ένα γενικό service από κάποιον ειδικό, αλλά μπορεί να αυξηθεί ο χρόνος και στα δυο χρόνια. Βέβαια, ακόμα και εάν δεν παρατηρήσεις κάτι στη λειτουργία του, ειδικά τα πρώτα χρόνια, είναι απαραίτητο αυτός να εξεταστεί από έναν τεχνικό. Μην ξεχνάς ότι ο ηλιακός σου εκτίθεται στα καιρικά φαινόμενα μόνιμα. Το συγκεκριμένο σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποστεί φθορές είτε στο μπόιλερ του είτε στους συλλέκτες του. Ακόμη, πέρα από τα ακραία ή μη καιρικά φαινόμενα ο ηλιακός σου είναι εκτεθειμένος και σε άλλα, όπως για παράδειγμα πουλιά ή ανθρώπινες απροσεξίες. Έτσι, καλό θα ήταν να τον παρατηρείς ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εάν αμφιβάλλεις για κάτι να ενημερώσεις έναν τεχνικό ώστε να προβεί σε ειδικό έλεγχο.
Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να γίνει στον πρώτο χρόνο ή χρόνια χρήσης είναι να αντικατασταθεί το ανόδιο μαγνησίου. Πρόκειται για ένα άκρως απαραίτητο υγρό που προστατεύει την δεξαμενή του νερού, το μπόιλερ σου δηλαδή, από τη διάβρωση λόγω ηλεκτρόλυσης. Ακόμη, είναι σημαντικό να δεις αν χρειάζεται αντικατάσταση ή συμπλήρωμα το αντιψυκτικό-αντιδιαβρωτικό υγρό του κλειστού κυκλώματος του συλλέκτη. Το αντιψυκτικό αυτό προστατεύει από το πάγωμα του νερού και τη συσσώρευση αλάτων στο κύκλωμα του ηλιακού συλλέκτη.
Γενικά, πρέπει να προσέχεις τον ηλιακό σου θερμοσίφωνα καθώς πρωτίστως πρόκειται και για θέμα υγείας. Τι εννοούμε; Με τα χρόνια χρήσης μαζεύονται αρκετά άλατα, σκουριές αλλά και άλλες ουσίες οι οποίες μπορεί να αναμειχθούν με το νερό που φτάνει στη βρύση σου. Εάν δεν δώσεις τη δέουσα προσοχή στη συντήρησή του τότε έπειτα από κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα θα καταλήξεις να χρησιμοποιείς νερό με ολοένα και περισσότερη περιεκτικότητα στις επιβλαβείς ουσίες. Αν πάλι αυτό συμβαίνει για αρκετό καιρό τότε είναι σε θέση να προκαλέσει προβλήματα και στην υγεία σου. Επομένως, μην τον παρατήσεις στην τύχη του.
Ας σου αναφέρουμε συνοπτικά τις υπόλοιπες βασικές εργασίες συντήρησης που οφείλεις να γνωρίζεις:
καθαρισμός του πυθμένα του μπόιλερ από τα άλατα που το φθείρουνκαθαρισμός της χάλκινης αντίστασης από τα άλατααντικατάσταση της φλάντζας στεγανότητας για αποφυγή διαρροώνέλεγχος μόνωσης σωληνώσεων που φθείρονται με το χρόνοΤέλος, η καλύτερη εποχή για τη συντήρηση του ηλιακού σου θερμοσίφωνα είναι ανάμεσα σε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Μετά δηλαδή από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και πριν μπει ο χειμώνας.
To άρθρο Επιδότηση Ηλιακού θερμοσίφωνα: Μάθε τα πάντα για τη σωστή συντήρησή του δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Κίνημα της πετσέτας» – Νάξος: «Μπήκε στη θάλασσα εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια από την παραλία Πλάκα»
- Ουρές ωρών από τις τέσσερις τα ξημερώματα στο κτηματολόγιο Αθηνών
- Κρήτη: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της δολοφονίας του 26χρονου στα Χανιά - Βρέθηκε ο μπαλτάς που τον διαμέλισε
- Κίνημα της πετσέτας: Γιατί συνελήφθη ο Δήμαρχος Σερίφου – Τι λέει στην ΕΡΤ
- Αυτή η αντιαισθητική συνήθεια τριπλασιάζει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό
- Κορωνοϊός: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές μέσα σε 15 ημέρες – Ποιοι παραμένουν θετικοί επί μήνες
- Πώς φεύγει το λίπος από πάνω μας, όταν το "καίμε"
- Σήμερα, 3 Αυγούστου, εορτάζουν ο Άγιος Στέφανος Ιερομάρτυρας Πάπας Ρώμης και οι συν αυτώ
- Shopping Star: Η Ηλιάνα στο πρώτο τρέιλερ μετά την Καγιά
- ΟΟΣΑ: Σε κίνδυνο η φορολογική μεταρρύθμιση;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αίγυπτο – Θα συναντηθεί με τον Αλ Σίσι, τι θα συζητήσουν
- Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ – ΠΑΟΚ: Συνελήφθησαν οπαδοί για κροτίδες έξω από το ξενοδοχείο της ελληνικής αποστολής
- Ο Σπύρος Φωκάς δίνει μάχη στην Εντατική με σοβαρή λοίμωξη στη χολή
- Θρίλερ με τη δολοφονία της Γερμανίδας στο Πήλιο - Άργησα να ειδοποιήσω τις Αρχές επειδή κοιμόμουν, λέει ο σύζυγος
- Ιδιώτης έβαλε μπουλντόζα να βγάλει τα βράχια από παραλία της Νάξου - Νέα καταγγελία από το «κίνημα της πετσέτας»
- Φωτιά σε αυτοκίνητο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης - Καταστράφηκε ολοσχερώς
- Πανικός από έκρηξη φιάλης υγραερίου σε σπίτι στην Κρήτη - Με εγκαύματα 43χρονη και η 11χρονη κόρη της
- Με Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ – ΠΑΟΚ και Άρης – Αραράτ οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (03/08)
- Τελευταία μέρα αιτήσεων για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα
- Ίντερ Μαϊάμι – Ορλάντο Σίτι 3-1: Ασταμάτητος ο Λιονέλ Μέσι στις ΗΠΑ
- Τελευταία Νέα NewsIt
- Επιδότηση Ηλιακού θερμοσίφωνα: Μάθε τα πάντα για τη σωστή συντήρησή του
- Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ – ΠΑΟΚ: Συνελήφθησαν οπαδοί για κροτίδες έξω από το ξενοδοχείο της ελληνικής αποστολής
- Θρίλερ με τη δολοφονία της Γερμανίδας στο Πήλιο - Άργησα να ειδοποιήσω τις Αρχές επειδή κοιμόμουν, λέει ο σύζυγος
- Ιδιώτης έβαλε μπουλντόζα να βγάλει τα βράχια από παραλία της Νάξου - Νέα καταγγελία από το «κίνημα της πετσέτας»
- Ο Σπύρος Φωκάς δίνει μάχη στην Εντατική με σοβαρή λοίμωξη στη χολή
- Ο Παναθηναϊκός δήλωσε το ΟΑΚΑ ως έδρα για του ομίλους σε Champions ή Europa League
- Κλιματική αλλαγή: Ο καιρός τρελάθηκε – Ρεκόρ 37 βαθμών σε Χιλή και Αργεντινή εν μέσω χειμώνα
- Ίντερ Μαϊάμι – Ορλάντο Σίτι 3-1: Ασταμάτητος ο Λιονέλ Μέσι στις ΗΠΑ
- Φωτιά σε αστικό λεωφορείο στην Κέρκυρα – Απομακρύνθηκαν οι επιβάτες
- Με Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ – ΠΑΟΚ και Άρης – Αραράτ οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (03/08)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τα ζώδια για σήμερα Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023
- «Πάγωσε» το Πήλιο με τον μυστηριώδη θάνατο της Γερμανίδας κατοίκου – Τα σενάρια της δολοφονίας και της… αδέσποτης σφαίρας
- Συνάντηση Φλωρίδη – Κικίλια σήμερα για αυστηροποίηση των ποινών σε εμπρηστές
- Έκρηξη φιάλης υγραερίου σε σπίτι στις Μοίρες: Σώες μητέρα και κόρη, νοσηλεύονται με σοβαρά εγκαύματα
- Στην εντατική ο Σπύρος Φωκάς
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 30χρονο φυγόποινο – Είχε καταδικαστεί σε ισόβια
- Εφημερίες Αυγούστου του Κ.Υ. Μύτικα.
- Συνάντηση Φλωρίδη - Κικίλια για την αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές