Εισήγηση σοκ για φυλάκιση του προέδρου της Παρί Σεν Ζερμέν

10:58 23/9/2020 - Πηγή: NewsIt

Ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν κατηγορείται για διαφθορά, σε μία υπόθεση που αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων τη FIFA στον όμιλο beIN Media, με τον εισαγγελέα να προχωρά σε εισήγηση φυλάκισης του Νασέρ Αλ Κελαϊφί, καθώς και του πρώην Νο 2 της FIFA, Ζερόμ Βάλκε.

Μετά από μια εβδομάδα ακρόασης, ενώπιον του Ομοσπονδιακού Ποινικού Δικαστηρίου της ελβετικής πόλης, Μπελινζόνα, η

εισαγγελία ζήτησε φυλάκιση 28 μηνών για τον Αλ Κελαϊφί και τριών ετών για τον Βάλκε, με μερική αναστολή και στις δύο περιπτώσεις. Οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν μέχρι και πενταετή φυλάκιση.

 Το συγκεκριμένο κατηγορητήριο, για το οποίο σήμερα (23/9) και αύριο (24/9) αναμένεται να κατατεθούν υπομνήματα υπεράσπισης, είναι η πιο σοβαρή υπόθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος για σκάνδαλο σχετιζόμενο με το ποδόσφαιρο, την ώρα που σε ανάλογες περιπτώσεις στις ΗΠΑ και στην Λατινική Αμερική, δύο πρώην αξιωματούχοι έχουν οδηγηθεί στην φυλακή.

 Ο Βάλκε, πρώην «δεξί χέρι» του άλλοτε προέδρου της FIA, Γιόζεπ Μπλάτερ, εμφανίζεται σε δύο υποθέσεις που σχετίζονται με την αναζήτηση χρημάτων, όπως ανέφερε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας, Ζοέλ Παουντ. Στην μία περίπτωση, η εισαγγελία τον κατηγορεί ότι ζήτησε τη βοήθεια του Αλ Κελαϊφί, το καλοκαίρι του 2013, για να αγοράσει μια πολυτελή βίλα στην Σαρδηνία, σε μια στιγμή που η beIN διαπραγματευόταν την επέκταση των δικαιωμάτων της στα μέσα ενημέρωσης στην Βόρεια Αφρική και στην Μέση Ανατολή για τα Μουντιάλ του 2026 και του 2030.

«Η κορυφαία προσωπικότητα του ποδοσφαίρου», όπως χαρακτηρίζεται ο Αλ Κελαϊφί, είχε αποκτήσει την «Βίλα Bianca» για πέντε εκατομμύρια ευρώ, μέσω μιας εταιρείας που μεταφέρθηκε σχεδόν αμέσως στον αδελφό ενός από τους στενούς συνεργάτες του, πριν δοθεί στον Βάλκε.

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι αρνούνται οποιαδήποτε «διεφθαρμένη συμφωνία», υποστήριξαν ότι επρόκειτο για «ιδιωτικό συμφωνητικό, που δεν σχετίζεται με την σύμβαση που συνήφθη τελικά, από την beIN με την FIFA, τον Απρίλιο του 2014.

Επιπλέον, τόνισαν την «χρυσή», ακόμη και «θαυμάσια» συμφωνία για τον ποδοσφαιρικό οργανισμό, αφού η beIN πλήρωσε 480 εκατομμύρια δολάρια για δύο Παγκόσμια Κύπελλα, 60% περισσότερο από ό,τι για τα Μουντιάλ του 2018 και του 2022.

Παρ΄ όλα αυτά, η εισαγγελία επιμένει για τα αδικήματα που εμπίπτουν στην «αθέμιτη διαχείριση» και την «υποκίνηση» σε αυτό το αδίκημα. Ο Ζόελ Παουντ, κατηγόρησε επίσης τον Αλ Κελαϊφί για την «περιφρόνησή του για δικαιοσύνη», θεωρώντας ότι δεν είχε συνεργασθεί στις συζητήσεις, αρνούμενος ότι αγόρασε την κατοικία της Σαρδηνίας, παρά τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τους ερευνητές.

Ωστόσο, η εισαγγελία δεν μπορούσε πλέον να κατηγορήσει τους δύο άνδρες για «διαφθορά» λόγω της φιλικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στα τέλη Ιανουαρίου μεταξύ του ηγέτη του Κατάρ και της FIFA, η οποία απέσυρε την καταγγελία του εναντίον του.

Σε μία ξεχωριστή υπόθεση, που αφορά στα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ο Βάλκε κατηγορείται ότι συμφώνησε να λάβει 1,25 εκατομμύρια ευρώ σε τρεις δόσεις από έναν Έλληνα επιχειρηματία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην αρχή της ακρόασης, ο Βάλκε, ανέφερε ότι δεν μπόρεσε να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό στην Ευρώπη από το 2017, ενώ χρειάσθηκε να πουλήσει το σκάφος και τα κοσμήματά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Εισήγηση σοκ για φυλάκιση του προέδρου της Παρί Σεν Ζερμέν δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα