Διεθνή e-shopς έρχονται Ελλάδα – Τι δηλώνει στο newsit.gr o Κωνσταντίνος Μαχαίρας, πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ

17:42 5/11/2020 - Πηγή: NewsIt

Δυναμική είσοδο στην εγχώρια αγορά ετοιμάζουν μεγάλοι παίκτες του ηλεκτρονικού εμπορίου, αξιοποιώντας τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργήσει τα μέτρα κατά της μετάδοσης του κορονοϊού. Όπως τονίζει στο newsit.gr ο πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ κ. Κωνσταντίνος Μαχαίρας «Η μαζική είσοδος διεθνών e-shops θα γίνει το 2022 με 2023».

Πρόκειται για πετυχημένα ηλεκτρονικά καταστήματα διεθνούς εμβέλειας, που ετοιμάζονται να επενδύσουν στη χώρα μας, αναζητώντας τις κατάλληλες εγκαταστάσεις,

ανά την Ελλάδα.

Όπως εξηγεί ο κ. Μαχαίρας, «Τα βήματα εταιρειών αυτού του μεγέθους γίνονται κατόπιν συστηματικής έρευνας. Γι’ αυτό και τα αποτελέσματα από την είσοδο των μεγάλων παικτών του ηλεκτρονικού εμπορίου θα φανούν από το 2022 και μετά».

Οι νέες επενδύσεις αφορούν σε όλο το φάσμα του λιανεμπορίου, από τα τρόφιμα και τα ποτά, μέχρι τα προϊόντα μόδας και ομορφιάς. Στις επενδυτικές τους προθέσεις περιλαμβάνεται η δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων, που θα στεγαστούν γραφεία και αποθηκευτικοί χώροι, ενώ το προσωπικό τους θα στελεχωθεί κυρίως με Έλληνες.

Οι ηλεκτρονικές αγορές αποτελούσαν το μέλλον του εμπορίου, ωστόσο η «εισβολή» του κορονοϊού στις ζωές των καταναλωτών, αποτελεί την αιτία για επιτάχυνση των διαδικασιών. Στο πλαίσιο αυτό, επιταχύνεται και η είσοδος των μεγάλων e-shops στη χώρα μας. Από την άλλη πλευρά και οι αλυσίδες του λιανεμπορίου επιδιώκουν να ενισχύσουν τα φυσικά τους καταστήματα, ώστε να καταστούν με τη σειρά τους ανταγωνιστικές απέναντι στην νέα μορφή του εμπορίου, την ηλεκτρονική.

Τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ

Ο κατεξοχήν τομέας που διαχρονικά αντέχει σε κάθε είδους κρίση, είναι ο τομέας των σούπερ μάρκετ. Για τη φετινή χρονιά οι εκτιμήσεις ωστόσο είναι συντηρητικές. Πριν από το νέο απαγορευτικό, που θα ισχύσει από το ερχόμενο Σάββατο (7/11) η αγορά εκτιμούσε ότι η αύξηση στο σύνολο της χρονιάς θα κυμαινόταν από 2 μέχρι 2,5%. Μετά και από τις νέες εξελίξεις με την υγειονομική κρίση, οι εκτιμήσεις αυτές αναθεωρούνται.

Κι ενώ τα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, ενισχύουν το ηλεκτρονικό τους κατάστημα, την ίδια στιγμή νέοι παίκτες ετοιμάζονται να επενδύσουν στη χώρα μας. Πρόκειται για πετυχημένα e-shops που εξειδικεύονται στην πώληση προϊόντων λιανικής, έχοντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα τις ανταγωνιστικές τιμές πώλησης και τις μεγάλες προσφορές. Ευνόητο είναι ότι ο μεγάλος ανταγωνισμός, θα λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών, καθώς οι τιμές σε είδη «μπακαλικής», όπως αποκαλεί η αγορά, τα τυποποιημένα προϊόντα, όπως τρόφιμα απορρυπαντικά κ.λπ,, αναμένεται να σταθεροποιηθούν προς τα κάτω.

Αναζητούν γραφεία σε όλη την Ελλάδα

Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι, το επενδυτικό ενδιαφέρον των μεγάλων e-shops, δεν περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Οι ηλεκτρονικές αποστολές μπορούν να γίνουν από οπουδήποτε, γι’ αυτό και οι εταιρείες που ετοιμάζονται να έρθουν στην Ελλάδα, αναζητούν χώρους σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ελληνικού e-shop, που με έδρα του την Ξάνθη, έχει καταφέρει να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο αγοράς στην κατηγορία παπουτσιών, καθώς και εταιρείας που εμπορεύεται είδη φαρμακείου, που η έδρα της βρίσκεται στα Τρίκαλα. Αλλά και στα Ιωάννινα έχουν ήδη δημιουργήσει την έδρα τους τεχνολογικές εταιρείες παγκοσμίου εμβέλειας, εντάσσοντας στο δυναμικό τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου της περιοχής.

To άρθρο Διεθνή e-shopς έρχονται Ελλάδα – Τι δηλώνει στο newsit.gr o Κωνσταντίνος Μαχαίρας, πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα