CTC: Έντεκα πιάτα και καμία προειδοποίηση
Πλέον, στις μέρες μας πηγαίνεις στα εστιατόρια έχοντας ήδη μελετήσει το μενού και δει τα μισά πιάτα στο Instagram. Πολλές φορές έχεις ήδη αποφασίσει από πριν τι θα παραγγείλεις. Στο βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin CTC Urban Gastronomy όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Κάθεσαι και παραδίδεις τον έλεγχο στον chef patron Αλέξανδρο Τσιοτίνη. Για τις επόμενες ώρες εκείνος αποφασίζει τι θα φας, με ποια σειρά και –κυρίως– πότε θα μάθεις τι ακριβώς βρίσκεται μπροστά σου.
Αυτή είναι η ουσία του Voyage, του μενού 11 σταδίων του CTC. Πρόκειται για ένα blind tasting ταξίδι που δεν σου αποκαλύπτεται εξαρχής. Τα πιάτα φτάνουν διαδοχικά στο τραπέζι, ενώ η συνολική εικόνα αποκαλύπτεται ουσιαστικά καθώς εξελίσσεται το δείπνο. Θα μπορούσε εύκολα να πει πως είναι τέχνασμα. Δεν είναι. Στην περίπτωση του CTC, αυτή η «τυφλή» γευσιγνωσία έχει νόημα επειδή συνδέεται άμεσα με τον τρόπο που μαγειρεύει ο Τσιοτίνης: παίρνει κάτι που θεωρείς ότι γνωρίζεις και προσπαθεί να το πάει μερικά βήματα παραπέρα.
Η ελληνική γαστρονομική παράδοση είναι παρούσα σχεδόν παντού, αλλά σπάνια έχει την αναμενόμενη μορφή της. Οι γνώριμες γεύσεις περνούν από ένα φίλτρο υψηλής τεχνικής στην κουζίνα και επιστρέφουν «αλλαγμένες». Ο chef δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να αναπαραγάγει την παράδοση. Τον ενδιαφέρει περισσότερο να ανακαλέσει τη μνήμη της.
Έτσι, ένας γύρος μπορεί να αποδοθεί με τραγανό χοιρινό δέρμα, καπνιστό γιαούρτι και πίκλα κρεμμυδιού μέσα σε προζυμένιο πιτάκι, ενώ η ιδέα της γαρίδας σαγανάκι μεταφράζεται σε ένα καλοφτιαγμένο ταρτάκι με ωμή γαρίδα, αβοκάντο Κρήτης μαρμελάδα ντομάτας και αφρό γραβιέρας. Δεν χρειάζεται το πιάτο να μοιάζει οπτικά με εκείνο που θυμάσαι. Αρκεί να χτυπήσει το σωστό γευστικό κουμπί και να σε κάνει να σκεφτείς: «ναι, αυτό το ξέρω».
O chef Αλέξανδρος Τσιοτίνης.Αυτή η φιλοσοφία δεν περιορίζεται μόνο στα amuse bouche, αλλά διατρέχει όλο Voyage, με χαρακτηριστική άνεση. Για παράδειγμα, η περίφημη βελουτέ γλυκού καλαμποκιού με αστακό παραμένει ένα από τα πιάτα-υπογραφές του CTC, ένα παιχνίδι θερμοκρασιών, γλυκύτητας, θαλασσινής έντασης και αρωμάτων. Δίπλα της, το περίφημο καλαμάρι pesto, όπου το καλαμάρι παίρνει τη θέση της πάστας και συνομιλεί με ντομάτα, βούτυρο, βασιλικό, κουκουνάρι και παρμεζάνα, δείχνει ίσως καλύτερα από οτιδήποτε άλλο αυτή την ιδιοσυγκρασιακή προσέγγιση.
Το δείπνο ξεκινά με αυτό το ταρτάκι γαρίδας που γευστικά θυμίζει το κλασικό πιάτο γαρίδες-σαγανάκι.Το προζυμένιο ψωμί και η feuilletée φαγόπυρου λειτουργούν ως μικρή ανάπαυλα, αλλά κάθε άλλο παρά διεκπεραιωτική. Το βούτυρο εσπεριδοειδών, φορμαρισμένο σαν λεμονόκουπα, λιώνει πάνω σε σαλάτα μαϊντανού με φιλετάκια λεμονιού, αντζούγιες και κάπαρη. Οξύτητα, αλμύρα, λιπαρότητα και φρεσκάδα συναντιούνται σε μια ενδιάμεση στάση που αποδεικνύει ότι ακόμη και το ψωμί μπορεί να έχει ουσιαστικό ρόλο στην αφήγηση.
Εξίσου εντυπωσιακό είναι το σεβίτσε κέφαλου, με στρείδια ωμά και σε γαλάκτωμα, chili flakes και γρανίτα αγγούρι–ακτινίδιο. Ενθουσιάζει ακριβώς επειδή η πλούσια γεύση, η κοφτερή ένταση και η αναζωογονητική δροσιά συναρμολογούνται στο στόμα αντί στο πιάτο. Έχει ιώδιο, οξύτητα, πικάντικες αιχμές και θερμοκρασιακές αντιθέσεις, αλλά τίποτα δεν δείχνει να βρίσκεται εκεί για να δηλώσει επιτήδευση. Στο ίδιο υψηλό επίπεδο τεχνικής κινείται και το «φρικασέ» από γογγύλι με αυγολέμονο ρετσίνας, χαβιάρι και παγωτό beurre blanc μια σύνθεση με ζωηρές υφές, αλλά και εκείνη την απαραίτητη στρογγυλάδα που παραπέμπει στην comfort αίσθηση της αρχετυπικής, ελληνικής συνταγής.
Θα μπορούσες να φανταστείς ότι αυτή η μπουκιά έχει γεύση πιτόγυρο;Η πορεία προς τα πιο βαθιά, γήινα στοιχεία του μενού περνά από τον μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο, σιγομαγειρεμένο στους 55°C για τρεις ημέρες, με κονφί μελιτζάνας, αφρό μελιτζάνας, βερίκοκο και ίχνη ντομάτας, πού πατά περισσότερο στη συμπύκνωση, χωρίς να καταφεύγει στην υπερβολή ενός βαριού πιάτου κρέατος.
Το ceviche κέφαλου.Το Voyage όμως δεν τελειώνει με την τελευταία αλμυρή σύνθεση. Η συμβολή του ταλαντούχου chef pâtissier Αλέξανδρου Κούφα αναβαθμίσει το γλυκό και αρτοποιητικό σκέλος του μενού. Η τάρτα σύκου είναι χαρακτηριστική: καραμελωμένα σύκα, ganache montée, φύλλα συκιάς, chutney σύκου, φρέσκα σύκα και παγωτό καραμελωμένης βανίλιας χτίζουν το επιδόρπιο γύρω από ένα υλικό με δεξιοτεχνία. Το σύκο παραμένει σύκο, απλώς εμφανίζεται σε διαφορετικές υφές, θερμοκρασίες και βαθμούς γλυκύτητας. Όλα τα πιάτα, φυσικά, συνοδεύονται αρμονικά από τις ψαγμένες οινικές επιλογές του σομελιέ Σταύρου Γεωργίου.
Η βελουτέ καλαμποκιού.Το δυνατό χαρτί του CTC σήμερα είναι πως το μενού του έχει χιούμορ, τεχνική φιλοδοξία, εντάσεις και μια διάθεση να μεταμορφώνει το αναγνωρίσιμο. Το blind tasting του υπηρετεί ακριβώς αυτή τη λογική: αφαιρεί την προκατάληψη του ονόματος ενός πιάτου και σε αναγκάζει πρώτα να δοκιμάσεις και μετά να αναγνωρίσεις.
Το σύκο, αγαπημένο γλυκό του σεφ, σερβίρεται ως επιδόρπιο σε όλες τις πιθανές μορφές.Έτσι κι αλλιώς, έντεκα χρόνια μετά την έναρξη της διαδρομής του CTC ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης έχει φτάσει πλέον σε εκείνο το σημείο όπου δεν χρειάζεται να αποδεικνύει ότι μπορεί να μαγειρέψει τεχνικά και ο ίδιος δεν δείχνει διάθεση να κινηθεί «ασφαλέστερα». Το ενδιαφέρον βρίσκεται αλλού: στο πόσο προσωπική έχει γίνει η κουζίνα του. Και τα 11 στάδια του Voyage απαοδεικνύουν ότι παραμένει ένας σεφ που εξακολουθεί να παίρνει ρίσκα, αλλά ξέρει πολύ καλύτερα πλέον ποια από αυτά αξίζουν τον κόπο.
InfoCTC Urban Gastronomy, Πλαταιών 15, Κεραμεικός
2107228812
Ωράριο λειτουργίας: Κλειστά Κυρ., Δευτ.
Τιμή: από €120 (το άτομο χωρίς ποτά και κουβέρ).
Trip Beverage Pairing – 80€ – Voyage Beverage Pairing – 130€
To άρθρο CTC: Έντεκα πιάτα και καμία προειδοποίηση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαρία Δελόγκα: Η χορεύτρια που ερωτεύτηκε παράφορα ο Μαζωνάκης – Πώς είχαν γνωριστεί, γιατί χώρισαν ξαφνικά
- Γιάννης Πάριος για Γιώργο Μαζωνάκη: «Ήταν ένα υπέροχο, τίμιο και ταλαιπωρημένο παιδί – Αυτό ήταν το αγαπημένο του τραγούδι»
- Βριλήσσια: Στο Αυτόφωρο ο 14χρονος για τον ξυλοδαρμό συμμαθητή του – Το θύμα κινδυνεύει να χάσει το νεφρό του
- Μαργαρίτα Παπανδρέου: Το τελευταίο "αντίο" στο Α’ Νεκροταφείο - Οι επικήδειοι από Γιώργο και Νίκο Παπανδρέου (Εικόνες Βίντεο)
- Αποζημίωση από την Uber σε οικογένεια 23χρονης: Οδηγός την κατέβασε σε αυτοκινητόδρομο και παρασύρθηκε
- Το «μαύρο διαμάντι» της Θάλασσας του Λαμπραντόρ: Ψαράς το κατέγραψε και έμεινε άφωνος
- Stars System: Κάνει τη Δευτέρα πρεμιέρα στο STAR
- Νέα λειτουργία στο MyHealth app: Μπήκαν υπενθυμίσεις για τη λήψη φαρμάκων
- Δασκαλάκης για Τεχνητή Νοημοσύνη: «Ο κίνδυνος απρόβλεπτης συμπεριφοράς είναι ήδη πραγματικός»
- Εορτολόγιο: Τα όμορφα ονόματα που γιορτάζουν την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις NewsIt
- Η ΕΛΑΣ εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα – Η μάχη με το ΠΑΣΟΚ και οι αναποφάσιστοι
- Η ΔΥΠΑ προσθέτει 4 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας με ειδικότητες που ζητά η αγορά εργασίας
- Θεσσαλονίκη: Τουρκική μαφία ετοίμαζε να εκτελέσει συμβόλαιο θανάτου με ελεύθερο σκοπευτή – O στόχος και το Uzi
- Η αναβαθμισμένη, ολοκληρωμένη γκάμα του Audi A3
- Νέα στρατηγική για το νερό: Οι επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και οι νέες προτεραιότητες της Κομισιόν
- Θεσσαλονίκη: Μέλη της τουρκικής μαφίας ήταν έτοιμα να εκτελέσουν συμβόλαιο θανάτου με ελεύθερο σκοπευτή – O στόχος και το Uzi
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύξηση στο επίδομα θέρμανσης για όλες τις μορφές ενέργειας και επιδότηση diesel όλο τον Οκτώβριο
- Όλοι οι κύκλοι των βραβευμένων σειρών «Peaky Blinders» και «Downton Abbey» στην prime time της ΕΡΤ1
- Γιώργος Παυριανός για Γιώργο Μαζωνάκη: «Μπήκε μία μέρα στο καμαρίνι μου και μου έδωσε 1 εκατ. δραχμές»
- Βραζιλία: Μαθήτρια επιτέθηκε με μαχαίρι στην καθηγήτριά της επειδή δεν της άρεσε ο βαθμός – Συγκλονιστικό βίντεο
- Τελευταία Νέα NewsIt
- CTC: Έντεκα πιάτα και καμία προειδοποίηση
- Βραζιλία: Μαθήτρια επιτέθηκε με μαχαίρι στην καθηγήτριά της επειδή δεν της άρεσε ο βαθμός – Συγκλονιστικό βίντεο
- Βραζιλία: Συγκλονιστικό βίντεο από μαθήτρια να επιτίθεται με μαχαίρι στην καθηγήτριά της επειδή δεν της άρεσε ο βαθμός
- Χαλκιδική: Πέθανε ο 17χρονος που είχε πάθει ανακοπή στο σχολείο του στο Πευκοχώρι
- Κηδεία Μαργαρίτας Παπανδρέου: Πλήθος κόσμου στο ύστατο χαίρε – «Αγάπησε την Ελλάδα, πάλεψε για αυτήν»
- Νέα στρατηγική για το νερό: Οι επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και οι νέες προτεραιότητες της Κομισιόν
- Όλοι οι κύκλοι των βραβευμένων σειρών «Peaky Blinders» και «Downton Abbey» στην prime time της ΕΡΤ1
- Ο Κώστας Λαλιώτης άφησε λουλούδια στους τάφους των Παπανδρέου, Γεννηματά και Αλευρά πριν την κηδεία της Μαργαρίτας Παπανδρέου
- Ο Κώστας Λαλιώτης άφησε λουλούδια στους τάφους του Παπανδρέου, Γεννηματά και Αλευρά πριν την κηδεία της Μαργαρίτας Παπανδρέου
- Γιώργος Παυριανός για Γιώργο Μαζωνάκη: «Μπήκε μία μέρα στο καμαρίνι μου και μου έδωσε 1 εκατ. δραχμές»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- MLS: Τρομερά γκολ από τον Αντρέ Λουίζ
- Θλίψη στη Χαλκιδική: Πέθανε ο 17χρονος που έπαθε ανακοπή καρδιάς έξω από το σχολείο του
- Κυρ. Πιερρακάκης: Η ενεργειακή κρίση απαιτεί στήριξη των πολιτών και επενδύσεις
- Οι εκλεκτοί του Γιοβάνοβιτς για τα ματς με Γερμανία, Σερβία και Ολλανδία για το Nations League
- Δημητριάδος Ιγνάτιος: Ο Χριστός δεν υπόσχεται πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν – Βίντεο
- «Δύο μαύρα πουκάμισα»: Πρεμιέρα απόψε στο MEGA με διπλό επεισόδιο – Από την Κρήτη του ’80 στο σήμερα
- Αποθέωσε τον Κούπερ Φλαγκ ο Ντιρκ Νοβίτσκι: «Ταβάνι του ο ουρανός»
- Πώς Ρωσία, Κίνα και Κατάρ πείθουν τη Δύση να στραφεί εναντίον του εαυτού της
- Δεν τα κατάφερε ο 17χρονος που υπέστη ανακοπή στο σχολείο του στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής