Μπλόκο σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο από τη Greenpeace σε λιμάνι της Αγγλίας επειδή μετέφερε ρωσικά καύσιμα

15:28 16/5/2022 - Πηγή: NewsIt

Ένα ελληνικό δεξαμενόπλοιο δέχθηκε μπλόκο σε λιμάνι της νότιας Αγγλίας από διαδηλωτές της Greenpeace επειδή μετέφερε φορτίο με ρωσικά καύσιμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης, η αστυνομία επενέβη και πραγματοποίησε συλλήψεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Greenpeace

ανακοίνωσε πως 12 ακτιβιστές κατέλαβαν μια αποβάθρα χθες Κυριακή (15.5.2022) το βράδυ στο Έσεξ, στο Navigator Terminal του Τάμεση, όπου το δεξαμενόπλοιο πετρελαϊκών προϊόντων Andromeda, το οποίο φέρει ελληνική σημαία, επρόκειτο να ξεφορτώσει το φορτίο του.

«Οι υπουργοί ανέβαλαν την απαγόρευση των ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων για το τέλος του χρόνου παρά το γεγονός ότι υπάρχει ισχυρή υποστήριξη από την κοινή γνώμη για μια τέτοια κίνηση», δήλωσε η Τζόρτζια Γουίτακερ της Greenpeace UK.

Από τη μεριά της, η αστυνομία του Έσεξ επιβεβαίωσε σήμερα πως αστυνομικοί κλήθηκαν αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ στο Navigators Terminal και εξέδωσε σε ανακοίνωση ότι «μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί οκτώ άτομα ως ύποπτα για παράνομη είσοδο και εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για την ασφάλεια αριθμού άλλων».

«Η αστυνόμευση δεν είναι κατά της διαμαρτυρίας, όμως πρέπει να επεμβαίνουμε όταν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ή όταν υπάρχουν υποψίες για παραβίαση της νομοθεσίας», πρόσθεσε στην ανακοίνωση χωρίς άλλα σχόλια.

Last night @GreenpeaceUK activists stopped a tanker carrying 33,000 tons of Russian diesel from docking in Essex

Tell the UK government to enact an Emergency Energy Package https://t.co/fT7HJ9QGyw #OilFuelsWar pic.twitter.com/Nr2saWidpD

Greenpeace (@Greenpeace) May 16, 2022

Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανακοινώσει πως θα σταματήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, πράγμα που σημαίνει ότι τα πλοία υπό ξένη σημαία που μεταφέρουν ρωσικά φορτία εξακολουθούν προς το παρόν να μπορούν να πιάνουν στα λιμάνια του.

Όπως αναφέρει το Reuters, όμως, τις τελευταίες εβδομάδες ένας μεγάλος αριθμός πλοίων με ρωσικά φορτία άλλαξαν πορεία έπειτα από διαμαρτυρίες τόσο σε βρετανικά λιμάνια όσο και σε λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεδομένα της υπηρεσίας παρακολούθησης πλοίων Refinitiv δείχνουν πως το Andromeda είχε πιάσει προηγουμένως στο ρωσικό λιμάνι Πριμόρσκ και είναι σχεδόν πλήρες φορτίου. Το σκάφος είναι σήμερα αγκυροβολημένο στα ανοικτά της ακτής του Έσεξ και έχει αναφέρει ως επόμενο προορισμό του το νησί Γκρέιν στο γειτονικό Κεντ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Εκπρόσωπος των Navigator Terminals παρέπεμψε για σχόλια στην αστυνομία του Έσεξ. Η εταιρεία που διαχειρίζεται το δεξαμενόπλοιο, η Tsakos Columbia Shipmanagement με έδρα την Αθήνα, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχόλιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Μπλόκο σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο από τη Greenpeace σε λιμάνι της Αγγλίας επειδή μετέφερε ρωσικά καύσιμα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπλόκο, Greenpeace, Αγγλίας,bloko, Greenpeace, anglias