Αντιδρά η Αθήνα στην τουρκολιβυκή συμφωνία – «Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή και θα τα υπερασπιστεί»

18:54 3/10/2022 - Πηγή: NewsIt

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας μετά τις εξελίξεις στη Λιβύη και την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι για το θέμα. 

Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας

να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης. Συμφωνήθηκε επίσης όπως ο Έλληνας ΥΠΕΞ μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή.

 

Ο ΥΠΕΞ @NikosDendias μίλησε τηλεφωνικά με Αιγύπτιο ΥΠΕΞ S.Shoukry για πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη. Αμφότερες πλευρές αμφισβήτησαν νομιμότητα λιβυκής κυβ/σης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης. O ΥΠΕΞ θα μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την Κυριακή https://t.co/uHqL1LPPBv

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 3, 2022

Τι αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών 

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση μετά την υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας” μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων

 

Είχα τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ S.Shoukry για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη. Αμφισβητήσαμε τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης. Θα μεταβώ στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την Κυριακή. pic.twitter.com/rF975vfyy0

Nikos Dendias (@NikosDendias) October 3, 2022

«Η Ελλάδα παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα τη σημερινή υπογραφή “μνημονίου συνεργασίας” μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, συμφωνία, η οποία έχει συναφθεί με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται.

Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω “μνημονίου” θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη σήμερα στην Τρίπολη».

O υπουργός Εξωτερικών αργά το απόγευμα της Δευτέρας συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

Σε συνάντηση @GreeceMFA, συζητήσαμε με τον Πρέσβη των ΗΠΑ George J. Tsunis, τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη – During a meeting held today @GreeceMFA, Ι discussed with @USAmbassadorGR the latest developments in #Libya. pic.twitter.com/MaFruhnAE4

Nikos Dendias (@NikosDendias) October 3, 2022

To άρθρο Αντιδρά η Αθήνα στην τουρκολιβυκή συμφωνία – «Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή και θα τα υπερασπιστεί» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντιδρά, Αθήνα, Τουρκίας – Λιβύης, – Μπαράζ, Δένδια,antidra, athina, tourkias – livyis, – baraz, dendia