Sell off στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης – Στο «βαθύ κόκκινο» Dow Jones και Nasdaq

23:22 5/5/2022 - Πηγή: NewsIt

Μεγάλη ανησυχία για την επόμενη ημέρα της παγκόσμιας οικονομίας, επικράτησε σήμερα στην Νέα Υόρκη μεταξύ των επενδυτών με αποτέλεσμα να έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα Sell off των τελευταίων ετών στα χρηματιστήρια.

Ο δείκτης Dow Jones έχασε 1.063 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 5%. Μεγάλη πίεση και για τον S&P που έχασε 3,44%.

Το φυτίλι άναψαν δηλώσεις αξιωματούχων της Fed

ότι δεν σχεδιάζει επιθετικότερη μορφή αυξήσεων επιτοκίων το επόμενο διάστημα, της τάξης των 75 μονάδων βάσης. Και ενώ αρχικά η εικόνα ήταν μετριοπαθής σε ότι αφορά το ύψος των απωλειών, με το πέρασμα του χρόνου, αυτές εντάθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποια στιγμή ο Dow Jones έφτασε να χάνει έως και 1.400 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι χθες η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2000 σε αύξηση επιτοκίων της τάξης των 50 μονάδων βάσης, κάτι που έφερε ράλι στις τιμές των μετοχών, ένα ράλι που όμως δεν είχε διάρκεια.

Ειδικότερα ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 1.063 μονάδες ή 3,12%, στις 32.997,97 μονάδες, τον S&P 500 έχασε 147,79 μονάδες ή 3,3,44%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq είχε ακόμη βαρύτερες απώλειες χάνοντας 647,16 μονάδων ή 4,99%.

H Fed παραμένει ανοιχτή στην προοπτική να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, σημείωσε ο Zachary Hill, επικεφαλής στρατηγικής στην Horizon Investments.

«Παρά τη σύσφιξη που έχουμε δει έως σήμερα, είναι σαφές ότι η Fed θα ήθελε να δει μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων», ανέφερε ο ίδιος.

«Οι υψηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών είναι ασυμβίβαστες με αυτήν την επιθυμία, επομένως, εκτός εάν οι αλυσίδες εφοδιασμού ανακάμψουν γρήγορα ή οι εργαζόμενοι αυξηθούν, τυχόν ράλι μετοχών είναι πιθανό, καθώς τα μηνύματα της Fed γίνονται για άλλη μια φορά πιο επιθετικά» προσέθεσε ο ίδιος μιλώντας στο CNBC.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε ξανά πάνω από το 3% το πρωί της Πέμπτης και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018. Ο συνιδρυτής του Ομίλου Carlyle, David Rubenstein, δήλωσε ότι οι επενδυτές πρέπει να επιστρέψουν στην πραγματικότητα σχετικά με τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν σε αγορές και στην οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Ρωσία και του υψηλού πληθωρισμού.

Και στην Ευρώπη το γύρισμα επηρέασε αρνητικά σχεδόν το σύνολο των Χρηματιστηρίων, τα οποία μετά τα αρχικά σημαντικά κέρδη το πρωί, γύρισαν σε αρνητικό έδαφος και τελικά έκλεισαν με σημαντικές απώλειες.

Ανάλογη και η εικόνα και για την τιμή του πετρελαίου, που από κέρδη 3% βρέθηκε να υποχωρεί κάτω από το χθεσινό κλείσιμο.

To άρθρο Sell off στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης – Στο «βαθύ κόκκινο» Dow Jones και Nasdaq δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Keywords
Τυχαία Θέματα