Papaki: Η τηλεργασία διέξοδος των επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού

16:50 15/3/2020 - Πηγή: NewsIt

Στο πλαίσιο περιορισμού των επαφών με άλλους ανθρώπους που επιβάλλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον κορονοϊό, όλο και περισσότερες εταιρείες εξετάζουν την περίπτωση της τηλεργασίας.

Μέσα από την τηλεργασία προκύπτει μία σειρά από πλεονεκτήματα, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις, αναφέρει η Αγγέλα Ανθουλάκη, συνιδρύτρια και Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της εξειδικευμένης στην κατασκευή ιστοσελίδων εταιρείας Papaki, βραβευμένη ως Great Place to Work στην Ελλάδα,

που εφαρμόζει την τηλεργασία από το 2016.

Όπως διευκρινίζει η Α. Ανθουλάκη, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, μπορούν να δουλέψουν από οπουδήποτε θέλουν, αποφεύγοντας για παράδειγμα τη φασαρία του γραφείου. Από ένα καφέ, από το σαλόνι του σπιτιού τους, ακόμα και από μια παραλία, μπορούν να ολοκληρώσουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις προς την εταιρεία, χωρίς να μειώνεται η παραγωγικότητά τους.

Τα συμπεράσματα έρευνας

Σύμφωνα με σχετική έρευνα: Το 75% όσων εργάζονται remotely το κάνουν γιατί έχουν λιγότερους περισπασμούς, το 86% δήλωσαν ότι παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά άγχους και το 65% πιστεύει ότι εργάζεται πιο αποτελεσματικά από το σπίτι.

Από αυτή τη νέα επαγγελματική σχέση, προκύπτουν πολλά θετικά και για την εταιρεία. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, εταιρείες που εφαρμόζουν τηλεργασία παρουσιάζουν 25% χαμηλότερη αποχώρηση εργαζομένων σε σχέση με εταιρείες που δεν εφαρμόζουν. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι το 85% των επιχειρήσεων επιβεβαιώνει ότι η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί εφαρμόζοντας τηλεργασία.

Εκτός από τα παραπάνω, η full remote εργασία μπορεί να είναι ωφέλιμη για την εκάστοτε εταιρεία που την εφαρμόζει, αρχικά σε επίπεδο κόστους, καθώς ίσως μειώσει τις δαπάνες για κτιριακές υποδομές. ταυτόχρονα οι ομάδες της εταιρείας είναι πιο ευέλικτες και έτοιμες να εργαστούν από οπουδήποτε, πράγμα που σημαίνει ότι η απόδοση τους δεν επηρεάζεται από κρίσεις όπως αυτή του κορονοϊού. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι η εταιρεία μπορεί να βρίσκει υποψήφιους εργαζόμενους από οπουδήποτε στον κόσμο, κι επομένως να καλύπτει ευκολότερα κάποια ανοιχτή θέση με τον σωστό άνθρωπο.

Πιθανοί κίνδυνοι

Παρά τα οφέλη, η εργασία από το σπίτι εγκυμονεί και ορισμένους κινδύνους για τους εργαζόμενους. Ο βασικότερος είναι αυτός της απώλειας ισορροπίας μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Σε αυτό το πρόβλημα οι ειδικοί προτείνουν οι εργαζόμενοι να έχουν ένα συγκεκριμένο μέρος μέσα στο σπίτι όπου θα εργάζονται μόνο από εκεί, όπως για παράδειγμα ένα συγκεκριμένο δωμάτιο ή ένα γραφείο. Επιπλέον, όσοι εργάζονται semi remotely πρέπει να νιώθουν άνετα, να ορίσουν το καλύτερο δυνατό μείγμα μεταξύ σπιτιού/γραφείου. Ορισμένοι νιώθουν καλύτερα να εργάζονται μόνοι στην ησυχία του σπιτιού, ενώ άλλοι επιθυμούν τη φυσική επαφή με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας στα γραφεία της εταιρείας.

Η περίπτωση του Papaki

Έχοντας υιοθετήσει εδώ και χρόνια στο Papaki το remote working, η Α. Ανθουλάκη τονίζει ότι: «Όλα ξεκινάνε από τον βασικό πυλώνα, αυτόν της κουλτούρας και της νοοτροπίας που υπάρχει μεταξύ των εργαζομένων. Σε εμάς, αυτή η κουλτούρα ξεκινάει από τη συνέντευξη του υποψήφιου εργαζόμενου, συνεχίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας του στην εταιρεία και βασίζεται σε τρεις βασικές αξίες: Αμοιβαία εμπιστοσύνη, Αυτοηγεσία, Διαφάνεια. Ο δεύτερος πυλώνας για την σωστή εφαρμογή ενός συστήματος remote working, είναι το τεχνικό κομμάτι. Στο Papaki δίνουμε τεράστια σημασία στην αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των ατόμων, για αυτόν το λόγο χρησιμοποιούνται εργαλεία όπως το Slack και το G Suite της Google. Παράλληλα, για την αποτελεσματική οργάνωση των επιμέρους tasks χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα trello, που βοηθάει τα μέλη της ομάδας μας να λειτουργούν με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Τέλος, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας, με σκοπό να μη μπορεί κάποιος τρίτος να έχει πρόσβαση σε αρχεία της εταιρείας μέσω της χρήσης VPN και άλλων συστημάτων».

To άρθρο Papaki: Η τηλεργασία διέξοδος των επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού δημοσιεύτηκε στο Newsit.gr .

Keywords
Τυχαία Θέματα