ΘΕΜΑ: Τα συμβόλαια σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Πριν καν φτάσουμε στον «απόηχο» των τελικών της BasketLeague ΟΠΑΠ ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, ήδη είχαν ξεκινήσει η συζητήσεις και τα δημοσιεύματα σχετικά με την παραμονή ή την αποχώρηση αρκετών παικτών των δύο «αιωνίων». Από αυτό και μόνο φαίνεται πως οι αλλαγές στα ρόστερ θα είναι σαρωτικές για αμφότερες τις ομάδες, και ειδικά για την «Ερυθρόλευκη» πλευρά. Ωστόσο, ποιοι είναι οι παίκτες

των οποίων το συμβόλαιο λήγει και το μέλλον διακυβεύεται άμεσα; Ποια ήταν τα στατιστικά τους και ποια η σεζόν που πραγματοποίησαν, προκειμένου να αποφασιστεί από τις διοικήσεις και τα (καινούργια ή όχι, θα το μάθουμε εντός ολίγων ημερών) τεχνικά τιμ αν αξίζει να επεκταθεί το συμβόλαιό τους ή όχι;

Ξεκινώντας από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό, 4 είναι οι παίκτες της ομάδας των οποίων το συμβόλαιο λήγει τώρα. Πρόκειται για τους Γιόνας Μασιούλις, Ρόκο Λένι Ούκιτς, Ραμέλ Κάρι και Ζακ Ράιτ.

Αρχικά, ο Μασιούλις έχει αναδειχθεί την φετινή αγωνιστική χρονιά ως ο πιο σταθερός μπασκετμπολίστας της ομάδας. Τελικά, παρά την όχι και τόσο μεγάλη επιθυμία παραμονής του από τον πρώην προπονητή του, Αργύρη Πεδουλάκη, οι "Πράσινοι" δικαιώνονται για το γεγονός ότι έμεινε στην ομάδα το καλοκαίρι ο Λιθουανός φόργουορντ. Τα στατιστικά του στο ελληνικό πρωτάθλημα και την Ευρωλίγκα επιβεβαιώνουν τη μεστή σεζόν του. Αυτά αναλύονται, για τις 31 συμμετοχές και τα 18.2 λεπτά μ.ο. συμμετοχής στο ελληνικό πρωτάθλημα, σε ευστοχία 59.3% στα δίποντα, 25.3% στα τρίποντα και 75% στις ελεύθερες βολές που του έδιναν 7 πόντους ανά παιχνίδι. Ταυτόχρονα μάζευε σχεδόν 3 ριμπάουντ, μοίραζε 1.7 ασίστ, με 0.7 κλεψίματα, 0.3 τάπες και μόλις 1.6 λάθη.

Στην Ευρωλίγκα λάμβανε περισσότερα λεπτά συμμετοχής (23.4 μ.ο.) στα 27 ματς που αγωνίστηκε, σκοράροντας 8.1 πόντους ανά αγώνα, με 51.2% στα δίποντα, 33% στα τρίποντα, 74.5% στις βολές, 4.2 ριμπάουντ, 1.7 σε ασίστ και κλεψίματα, υποπίπτοντας μόνο σε 1.2 λάθη!

Εν συνεχεία, ο Ούκιτς δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες που ο ίδιος είχε δημιουργήσει στην εξαιρετική πρώτη σεζόν με τα «πράσινα». Σε πολλά ματς ήταν κατώτερος των περιστάσεων, όμως η ευθύνη δε βαραίνει ιδιαίτερα τον ίδιο. Για την κάτω του μετρίου απόδοσή του ευθύνεται κυρίως το τεχνικό τιμ του Παναθηναϊκού, το οποίο στην αρχή της σεζόν επέλεξε να ρισκάρει, θέτοντας τον Κροάτη ως ένα από τα πιο βασικά στελέχη της ομάδας, παρά τον τραυματισμό που τον ταλαιπωρούσε στους δύο αχίλλειους τένοντες και που τον ακολούθησε έως το τέλος της σεζόν. Βέβαια, αν ο Ούκιτς προσέφερε περισσότερα και πετύχαινε το ρίσκο θα μιλούσαμε για επιτυχία, όμως τα δεδομένα σήμερα είναι διαφορετικά.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα ο 29χρονος πλέι-μέικερ είχε σε 34 ματς και 18.6 λεπτά συμμετοχής, 6 πόντους μ.ο. με 54.2% στα δίποντα, 21.4% στα τρίποντα και 78.9% στις βολές. Τα 1.7 ριμπάουντ, οι 3 σχεδόν ασίστ, τα 0.4 κλεψίματα και το σχεδόν ένα λάθος συμπληρώνουν τη στατιστική του εντός συνόρων.

Στην Ευρώπη κατάφερε σε 29 αγώνες και 22 λεπτά συμμετοχής να πετύχει 6.3 πόντους με 39.3% στα δίποντα, 24.65 στα τρίποντα και 72% στις βολές, ενώ πήρε 1.5 ριμπάουντ κι έδωσε 2.4 ασίστ, με 0.6 κλεψίματα και 1.1 λάθη.

Συνεχίζοντας με τους δύο Αμερικανούς, ούτε ο Κάρι ούτε ο Ράιτ δεν απέκτησαν μία σταθερά καλή απόδοση. Ο πρώτος παρέμεινε για δεύτερη σεζόν στον Παναθηναϊκό μετά τα πολύ καλά play-offs που είχε πραγματοποιήσει πέρυσι αλλά δε θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα κατάφερε αναλόγως και φέτος. Ειδικά από την αρχή των play-offs με την ΤΣΣΚΑ μέχρι σήμερα διήνυσε μία περίοδο με κάκιστα ποσοστά στο σουτ, κάτι που είχε κάνει τον Αλβέρτη να ελαττώσει τον χρόνο συμμετοχής του, με μοναδικές εξαιρέσεις τα τελευταία παιχνίδια με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό στους ημιτελικούς και τελικούς αντίστοιχα.

Ο συμπατριώτης του έκανε κι αυτός στο τέλος ένα καλό τελευταίο ματς με τους «Ερυθρολεύκους», δεν μπόρεσε όμως να ξεφύγει από τη γενική μετριότητα που ίσχυε για όλη σχεδόν τη γραμμή των γκαρντ για αρκετό καιρό, παρά το «εκρηκτικό» ξεκίνημα που είχε κάνει στην Ευρωλίγκα, δίνοντας άλλη «πνοή» στο παιχνίδι της ομάδας του, με την πίεση πάνω στην μπάλα και την ταχύτητά του στο τρανζίσιον.

Για τον 34χρονο σούτινγκ γκαρντ, κατ’ αρχάς, παρατηρούμε πως σε 31 ματς και 17 λεπτά μ.ο. συμμετοχής στο πρωτάθλημα, σκόραρε 7.5 πόντους με 53.2% στα δίποντα, 40.5% στα τρίποντα και 87.5% στις βολές. Επίσης, πήρε 2.2 ριμπάουντ, έδωσε 1.3 ασίστ, με 1.1 κλεψίματα και 1.2 λάθη.

Στην Ευρωλίγκα και σε 25 παιχνίδια με 15 λεπτά μ.ο. συμμετοχής, κατάφερε να βάλει 6.8 πόντους, με 47.4% στα δίποντα, 40.9% στα τρίποντα και 84.2% στις βολές. Παράλληλα, μάζεψε 2.1 «σκουπίδια» και μοίρασε 0.8 ασίστ με 0.8 λάθη, ενώ έκλεψε και 0.4 μπάλες.

Ο Ράιτ, από την άλλη, σε 16 παιχνίδια και 15 λεπτά συμμετοχής, είχε 6 πόντους με 50% στα δίποντα, 71% στις βολές, ενώ είχε και δύο αποτυχημένες προσπάθειες σε σουτ τριών πόντων. Ολοκλήρωσε με 2.4 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ, 0.4 κλεψίματα, 0.3 τάπες και 1.3 λάθη.

Όσον αφορά τις «ευρωπαϊκές» του επιδόσεις, σε 12 αγώνες με 18.2 λεπτά συμμετοχής, έδωσε στην ομάδα του 6.9 πόντους, με 50% στα δίποντα, 68.4 στις βολές και 4 χαμένα τρίποντα. Στο ίδιο διάστημα πήρε 2.8 ριμπάουντ (με ένα επιθετικό), έδωσε 1.8 ασίστ με 1.4 λάθη, ενώ προέβη σε 0.8 κλεψίματα και 0.3 μπλοκ.

Στην αντίπερα όχθη και στον Ολυμπιακό που έμεινε για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια χωρίς τίτλο, ο προβληματισμός είναι σαφέστατα εντονότερος και οι αλλαγές μάλλον θα είναι πιο ραγδαίες. Προς το παρόν, οι παίκτες των οποίων το συμβόλαιο ολοκληρώνεται εντός ολίγων ημερών και εξετάζεται το ενδεχόμενο παραμονής ή αποχώρησής του, είναι οι Στράτος Περπέρογλου, Μάρντι Κόλινς και Γκιόργκι Σερμαντίνι.

Ο διεθνής άσσος, κατ’ αρχάς, πραγματοποίησε και φέτος μία σεζόν κατά την οποία δικαιολογημένα θεωρήθηκε ως ένα από τα πιο σημαντικά «γρανάζια» στη «μηχανή» της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο τραυματισμός που τον ταλαιπώρησε από τις τελευταίες αγωνιστικές του Top-16 μέχρι και το τέλος των play-offs με τη Ρεάλ, όχι μόνο στέρησε από την ομάδα του έναν πολύ σημαντικό παίκτη, αλλά επηρέασε και τον ίδιο ώστε να μην μπορεί να έχει την επιθυμητή απόδοση αργότερα, και ειδικά στους τελικούς με τον Παναθηναϊκό. Εμείς παραθέτουμε τα στατιστικά του, έχοντας γνώση όμως ότι κατά πάσα πιθανότητα ο διεθνής φόργουορντ δε συνεχίζει στον Πειραιά, καθώς αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα από την Αναντολού Εφές του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Ο Περπέρογλου, λοιπόν, είχε σε 30 αγώνες και 19.3 λεπτά συμμετοχής ανά ματς στο ελληνικό πρωτάθλημα 8.6 πόντους, με 54.9% στα δίποντα, 27.4% στα τρίποντα και 75% στις βολές. Παράλληλα, μάζεψε 3.4 ριμπάουντ, έδωσε 1.6 ασίστ, ενώ έκανε 1.1 κλεψίματα και 1.4 λάθη.

Στην Ευρωλίγκα αγωνίστηκε σε 22 παιχνίδια και σε 20 λεπτά συμμετοχής σκόραρε 10 πόντους, με 45.6% στα δίποντα, 45.25 στα τρίποντα και 85% στις βολές. Αυτά τα εξαιρετικά ποσοστά τα συνδύασε με 2.8 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ, 0.7 κλεψίματα κι ένα λάθος, δείχνοντας πόσο σημαντική απώλεια ενδέχεται να αποτελέσει για τους Πειραιώτες.

Ο Μάρντι Κόλινς είχε ξεκινήσει απογοητευτικά και είχε φτάσει μέχρι και στο σημείο να αποδοκιμαστεί έντονα από τους φίλους του Ολυμπιακού, στο ματς με την Αρμάνι Μιλάνο στο Σ.Ε.Φ. Στη συνέχεια, ωστόσο, πίστεψε στις δυνατότητές του, ανέκαμψε και κατάφερε να είναι εκ των διακριθέντων, τόσο στη σειρά των play-offsτης Ευρωλίγκα με τη Ρεάλ, όσο και σε αυτήν των τελικών με τον Παναθηναϊκό. Ακόμη κι αν δε μείνει, το σίγουρο είναι πως χάρη σε αυτό το επιτυχημένο (παρότι δεν φαίνεται ιδιαίτερα στη στατιστική του) για τον ίδιο πέρασμα από το Φάληρο αναμένεται να εξασφαλίσει ένα-δύο καλά συμβόλαια πριν το τέλος της καριέρας του.

Ο Αμερικανός είχε σε 24 παιχνίδια πρωταθλήματος και 15.9 λεπτά συμμετοχής είχε 6.2 πόντους ανά παιχνίδι, με 48.1% στα δίποντα, 41% στα τρίποντα και 61.1% στις βολές. Αντίστοιχα, στην Ευρωλίγκα είχε καταφέρει να διαθέτει σε 14 ματς και 8 μ.ο. λεπτά συμμετοχής 2.1 πόντους με 32.3% στα δίποντα, 33.3% στα τρίποντα και 75% στις βολές.

Στα υπόλοιπα στατιστικά είχε για το πρωτάθλημα 3.4 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ, 0.7 κλεψίματα, 0.3 «στοπ» και σχεδόν λάθη ανά αγώνα, ενώ στο υψηλότερο επίπεδο είχε 1.6 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ, 0.3 κλεψίματα και 0.7 λάθη.

Τέλος, ο Σερμαντίνι δεν έπεισε σε κανένα σχεδόν σημείο πως αποτελούσε καλύτερη λύση από τον Μίρτσα Μπέγκιτς, ο οποίος την εποχή που αποκτήθηκε ο Γεωργιανός βρισκόταν σε ακμάζουσα πορεία. «Αποκορύφωμα» της κακής πορείας του στη δεύτερη θητεία του στο Λιμάνι, ήταν η τεχνική ποινή που δέχθηκε στο τελευταίο ματς με τον Παναθηναϊκό, σε ένα σημείο όπου η διαφορά από τους 12 έφτασε εντός ολίγων δευτερολέπτων στους 21 πόντους! Ένας «δεινόσαυρος» που σε καμία περίπτωση δεν τρόμαξε τα υπόλοιπα «θηρία» στις αντίπαλες ρακέτες.

Για το ελληνικό πρωτάθλημα ο 25χρονος σέντερ, σε 5 ματς και μ.ο. συμμετοχής στα 8.2 λεπτά, σκόραρε 2.6 πόντους με 66.7% στα δίποντα και 71.4% στις βολές, ενώ πρόσθεσε μόλις 1.6 ριμπάουντ, 0.2 κλεψίματα και 0.8 λάθη.

Στην Ευρωλίγκα κατάφερε σε 9 ματς και 13.4 μ.ο. λεπτά συμμετοχής, πετύχαινε 5.4 πόντους, με 58.3% στα δίποντα και 77.8% στις βολές. Πήρε μόνο 3.4 ριμπάουντ, ενώ έδωσε 0.4 ασίστ με 0.8 λάθη.

Αξιοσημείωτο είναι πως και στις δύο διοργανώσεις δεν πραγματοποίησε ούτε ένα μπλοκ!

Keywords
Τυχαία Θέματα