Ναυσικά Σταυρίδου στο basketblog.gr: «Είναι μαγικό να αγωνίζεσαι μπροστά στο κοινό της χώρας σου»

Θεωρείται το Α και το Ω της φετινής καταπληκτικής πορείας του ΠΑΟΚ και όχι άδικα, άλλωστε οι 35 πόντοι που σημείωσε απέναντι στον Κρόνο στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος πιστοποίησε αυτή την εκτίμηση. Η Ναυσικά Σταυρίδου μίλησε αποκλειστικά στο www.basketblog.gr για την φετινή πορεία του ΠΑΟΚ, τoυς στόχους της ομάδας, για τα play-off και τα play-out, αλλά και για τη δύσκολη συνέχεια

που περιμένει το Δικέφαλο σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Η Ελληνίδα φόργουορντ τέλος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της Εθνικής τονίζοντας ότι είναι τιμή να αγωνίζεται φορώντας το εθνόσημο.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Ναυσικά, θα ήθελα καταρχάς ένα σχόλιο για τον αγώνα με τον Κρόνο. Τι πήγε καλά και ήρθε ακόμα μια νίκη στο φετινό πρωτάθλημα;

Κάθε φορά φαίνεται ότι πηγαίνει και κάτι άλλο καλά, συνήθως είναι η άμυνα μας αυτή που μας έφερνε τα αποτελέσματα. Στον αγώνα με τον Κρόνο όμως δεν ήμασταν τόσο καλές στην άμυνα με το παιχνίδι ουσιαστικά να κρίνεται στη δεύτερη περίοδο και στο τέταρτο δεκάλεπτο όταν και το 52-52 έγινε 66-52 και η διαφορά αυτή ήταν που μας έφερε και την νίκη.

Η νίκη επί του Παναθηναϊκού σας έχει δώσει ώθηση για να σκεφτείτε το κάτι παραπάνω?

Η νίκη επί του Παναθηναϊκού ήταν ουσιαστικά μια νίκη καθαρά ψυχολογίας που μας έδειξε ότι μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια μεγάλους αντιπάλους. Τώρα βαθμολογικά δεν μας έδωσε το κάτι παραπάνω καθώς η 3η και η 4η θέση θα κριθεί μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Πρωτέα στο μεταξύ μας παιχνίδι, που θα γίνει στην Πυλαία. Αν χάσουμε είμαστε 4οι αν κερδίσουμε 3οι.

Οι στόχοι τώρα αλλάζουν, ο πήχης έχει μπει ψηλότερα

Όχι δεν αλλάζουν. Οι στόχοι της ομάδας ήταν από την αρχή η τετράδα και αυτό που περίμεναν και ανέμεναν όλοι ήταν να είμαστε εμείς τουλάχιστον στην 4η θέση. Αυτό το έχουμε ουσιαστικά πετύχει. Τώρα, αν καταφέρουμε στο τέλος των play-offνα είμαστε 3οι ή ακόμα και 2οι σε ένα ακόμα καλύτερο σενάριο τότε αυτό θα είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία η μεγαλύτερη στην ιστορία του συλλόγου.

Πολλοί ισχυρίζονται και όχι άδικα ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τη φετινή πορεία της ομάδας οφείλεται και στη δίκη σου απόδοση, ειδικά μετά την εμφάνιση κόντρα στον Κρόνο και τους 35 πόντους που σημείωσες επιβεβαίωσες αυτούς τους ισχυρισμούς. Θα ήθελα το σχόλιο σου?

Δεν νομίζω ότι είναι έτσι. Σε αυτή την ομάδα το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι και οι 5 που παίζουν μπορούν να σκοράρουν και οι 5 μπορούν να απειλήσουν και προσπαθούμε κάθε φορά να εκμεταλλευόμαστε τα miss-mats των αντίπαλων μας. Στην αναμέτρηση με τον Κρόνο έτυχε να ήμουν εγώ αυτή που εκμεταλλεύτηκα τις καταστάσεις και σκόραρα βοηθώντας την ομάδα μου. Ο ΠΑΟΚ φέτος μπορεί να απειλήσει και από τις 5 θέσεις και αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα. Έχουμε δηλαδή τρομερή ομοιογένεια και έχουμε δέσει σαν ομάδα και αυτό είναι περισσότερο εμφανές από τα Χριστούγεννα και μετά.

Πώς το βλέπεις το πρωτάθλημα? Είναι ανταγωνιστικό όσο ήταν στην αρχή ή τελικά είναι δυο ταχυτήτων?

Και η δίκη μου αίσθηση στην αρχή ήταν ότι το πρωτάθλημα θα ήταν δυο ή και τριών ταχυτήτων. Έχω βγει όμως λάθος καθώς έχουμε δει να γίνονται εκπλήξεις και άσχετα αν τα αποτέλεσμα «βολεύουν» ή όχι τον ΠΑΟΚ εμένα μου αρέσει ανατροπές δηλαδή ομάδες που σε πιο χαμηλή θέση στη βαθμολόγια να κερδίζουν εκείνες που είναι πιο ψηλά. Μου αρέσει να γίνονται ενδιαφέροντα παιχνίδια και να προβάλλεται το άθλημα όλο και περισσότερο.

Σε αυτό έχει βοηθήσει και η κατάργηση των play-out;

Αυτό είναι ανάλογα με τη χρονιά. Έχουμε δει σε περιόδους που ίσχυαν τα play-outομάδες να δίνουν παιχνίδια σε ομάδες που είχαν κατέβει με τις κορασίδες που ούτε αυτό είναι καλό, αλλά δεν μπορείς να κατηγορήσεις και κανέναν. Θεωρώ όμως ότι η συνολική πορεία μιας ομάδας πρέπει να κρίνει την παραμονή της η όχι στην Α1 και όχι το τέλος με μια σειρά play-out. Παράδειγμα ο ΠΑΟΚ που πέρσι ενώ είχε κάνει έναν πολύ καλό πρώτο γύρο στη συνέχεια κινδύνεψε ακόμα και με υποβιβασμό και έπαιξε στα play-outαπέναντι σε μια ομάδα που την είχε κερδίσει στην κανονική περίοδο.

Για το σύστημα των play-off τι γνώμη έχεις;

Καταρχάς θεωρώ δίκαιο να έχει πλεονέκτημα αυτός που είναι πιο ψηλά στη βαθμολογία. Το σύστημα που ισχύει στο γυναικείο δεν δίνει τη δυνατότητα να γίνονται «break» σε αντίθεση με το αντρικό πρωτάθλημα που βλέπουμε πιο συχνά τις έδρες να σπάνε

Και τώρα η συνέχεια για τον ΠΑΟΚ;

Η συνέχεια είναι δύσκολη, καθώς την επομένη αγωνιστική, μετά τη διακοπή για τους αγώνες της Εθνικής, αντιμετωπίζουμε τον Ολυμπιακό που ναι μεν είναι στην έδρα μας αλλά παίζουμε με μια ομάδα που είναι αήττητη εδώ και ένα χρόνο και σίγουρα θα έχουμε πολύ δύσκολη αποστολή. Εμείς θα προσπαθήσουμε να φανούμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικές αλλά ουσιαστικά τα επόμενα από αυτό το παιχνίδι είναι τα κρίσιμα με Αθηναϊκό στην «Εργάνη» και με τον Πρωτέα στην Πυλαία.

Για εμάς τέλος στόχος είναι να κερδίσουμε τα ματς που έχουμε με ομάδες που είναι στα μέτρα μας και να κρατήσουμε την 3η θέση κάτι που με την μέχρι τώρα παρουσία μας έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το καταφέρουμε και φυσικά να είμαστε όλες καλά και υγιείς.

Κεφάλαιο Εθνική. Η Εθνική δίνει δυο πολύ σημαντικά παιχνίδια με Ρωσία και με Ελβετία για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2017 ποσό έτοιμες είστε;

Η Ρωσία είναι μια από τις υπερδυνάμεις του γυναικείου. Το πρωτάθλημα τους είναι από τα δυνατότερα αλλά και οι Ρωσίδες παίκτριες που απαρτίζουν την Εθνική ομάδα είναι πολύ δυνατές με εμπειρίες, με ψηλά κορμιά και δύσκολα μπορούμε να βρούμε «miss-mats». Η Ρωσία έχει μεγάλη ομοιογένεια παίζουν χρόνια μαζί. Η Εθνική έδειξε στα δυο προηγούμενα παιχνίδια έκανε εμφατικές εμφανίσεις τόσο με την Ελβετία όσο και εκτός έδρας με την Βουλγαρία και έδειξε ότι μπορεί να σκοτώσει αντιπάλους που είναι πιο αδύναμοι. Με τη Ρωσία αυτό που περιμένω ή μάλλον αυτό που εύχομαι είναι να φανούμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί, να χτυπήσουμε το ματς και από εκεί και πέρα ότι καλύτερο έρθει. Το γεγονός ότι θα αγωνιστούμε μπροστά στο κοινό μας δίνει μια έξτρα ώθηση καθώς θέλουμε να δείξουμε ότι και το γυναικείο μπάσκετ μπορεί να γίνει ελκυστικό.

Αυτή η ομάδα είναι η καλύτερη Εθνική πιστεύεις των τελευταίων ετών;

Αυτή η ομάδα αποτελείται από παίκτριες που είναι σταθερά μαζί αρκετά χρόνια και σίγουρα έχει δεθεί και είναι πολύ ανταγωνιστικοί. Οι περισσότερες κοπέλες αγωνίζονται στο εξωτερικό και έχουν εικόνες από ευρωλίγκα και παραστάσεις από μεγάλα πρωταθλήματα και αυτό τους δίνει και άλλο αέρα αλλά αγωνίζονται και με άλλη ψυχολογία και αυτό είναι που ανεβάζει επίπεδο και την Εθνική ομάδα. Η «φουρνιά» αυτή έχει καταφέρει να φέρει μεγάλες διακρίσεις στο Ελληνικό γυναικείο μπάσκετ, έχει ωθήσει τα νέα κορίτσια να ασχοληθούν με το άθλημα και μάλιστα βλέπουμε κοπέλες να είναι στο εξωτερικό και μάλιστα αρκετές από αυτές να είναι ήδη στην Αμερική σε διαφορά κολέγια. Αν κάτι έχει κάνει αυτή η ομάδα είναι ότι έχει κάνει το γυναικείο μπάσκετ πιο γνωστό από ότι ήταν.

Και τι πιστεύεις για τον κόσμο έρχεται στους αγώνες σας?

Εγώ είχα παίξει μόνο φιλικό με την Εθνική στην Ελλάδα. Η ατμόσφαιρα στη Χαλκίδα ήταν πράγματι μαγική. Είναι το ωραιότερο συναίσθημα που έχω νιώσει πραγματικά ανατρίχιασα μπροστά στο κοινό μας. Είναι μαγικό να μπορείς να αγωνίζεσαι μπροστά στο κοινό τη χώρας σου φορώντας το εθνόσημο.

Keywords
Τυχαία Θέματα