Η κομβική στιγμή κάθε ομάδας του φετινού φάιναλ-φορ του NCAA

Το τελικό τουρνουά του NCAA μπορεί να κριθεί σε μία στιγμή. Οι νοκ-άουτ αγώνες, άλλωστε, δεν προσφέρουν περιθώρια για λάθη. Το ίδιο και το επερχόμενο φάιναλ-φορ και οι ημιτελικοί μεταξύ Βιλανόβα-Οκλαχόμα (1:10π.μ., OTE Sport 7) και Νορθ Καρολάινα-Σίρακιουζ (3:50π.μ., OTE Sport 4), τα ξημερώματα της Κυριακής (3/4). Η «March

Madness» έχει προσφέρει All-Time ιστορικές στιγμές και η φετινή 4αδα έχει να επιδείξει μία ξεχωριστή ιστορία ενός αουτσάιντερ. Όμως οι 4 φιναλίστ έφτασαν ως το Χιούστον όχι μόνο με το ταλέντο και την σκληρή προπόνηση. Αλλά και με ισάριθμες κομβικές στιγμές για κάθε μία, που τις βοήθησε να βρεθούν στην «μεγάλη σκηνή» και κατάματα με το τρόπαιο, και τις οποίες κατέγραψαν οι ρεπόρτερ του ESPN λίγο πριν το τζαμπ-μπολ την ημιτελικών...

Ο ασταμάτητος Ρίτσαρντσον του Σίρακιουζ!
Το Σίρακιουζ άφησε πίσω του τις 13 ήττες στη σεζόν και το Νο10 στην κατάταξη, όταν ο Μάικλ Γκμπινιζέ άφησε για λίγο τη σκυτάλη στον προημιτελικό με το Νο1 Βιρτζίνια. Τότε, λιγότερο από 10 λεπτά για το φινάλε και με τους OrangeMen πίσω με 54-39, ανέλαβε ο Μαλακάι Ρίτσαρντσον, που «ενορχήστρωσε» την ανατροπή από το -16 με μία κουβέντα σε ένα τάιμ-άουτ. «Δεν μπορούν να με μαρκάρουν και να με σταματήσουν», φώναξε σε όλους, αν και στο πρώτο ημίχρονο είχε 0/5 σουτ και 3 λάθη! Ο Ρίτσαρντσον επέμεινε με μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι «κανείς δεν μπορεί να με περιορίσει». Ούτε καν ο κορυφαίος αμυντικός της (κερδοφόρας φέτος) περιφέρειας ACC, Μάλκολμ Μπρόγκτον, παίκτη του Βιρτζίνια και μέλους της καλύτερης 5αδας της σεζόν από το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. Σε 6 λεπτά, ο Ρίτσαρντσον σκόραρε 14π. από τους 21 του δευτέρου ημιχρόνου (με 6/11 σουτ και 23π. συνολικά) και η ομάδα του κόουτς Τζιμ Μπέιχαϊμ διεκδικεί τον 2ο τίτλο της, μετά τον θρίαμβο του 2003.

Η «γέννηση» της άμυνας του Νορθ Καρολάινα!
Το επιθετικό ταλέντο των TarHeels δεν λείπει και για τούτο φροντίζουν οι Μάρκους Πέιτζ και Μπράις Τζόνσον. Μονάχα που ο κόουτς Ρόι Ουίλιαμς... «γκαρίζει» από την πρώτη μέρα: «Θέλω άμυνα!». Οι παίκτες του... του έκανα το χατίρι στον προημιτελικό του τουρνουά της ACC, κόντρα στο Πίτσμπεργκ. Ένα σερί 10-0 κόντρα στους Panthers στα τελευταία 4 λεπτά του ημιχρόνου άλλαξαν τα πάντα. Το Νορθ Καρολάινα νίκησε και στον ημιτελικό, στις 11 Μαρτίου, διέλυσε 78-47 το Νοτρ Ντέιμ του Ζακ Όγκουστ, με σερί 24-0 από το 14΄ ως το 23΄, καθώς σε 14 κατοχές δεν επέτρεψε πόντο στον αντίπαλο και στη επίθεση είχε 11/14 σουτ! «Σε αυτά τα δύο ματς καταλάβαμε ότι μπορούμε να παίξουμε και να νικήσουμε από την άμυνα», σχολίασε τότε ο δευτεροετής Τζόελ Μπέρι. Και 17 μέρες αργότερα, το σχολείο του κατέκτησε την Περιφέρεια της Ανατολής και το εισιτήριο για το φάιναλ-φορ. Νικώντας κάθε ματς με +14π., με 16π. επί του Φλόριντα Γκαλφ Κόουστ (83-67), με 19π. (και 85-66) επί του Πρόβιντενς, με 15π. (και 101-86) επί του Ιντιάνα και 14π. (με 88-74) επί του Νοτρ Ντέιμ. Μάλιστα, με το Κάνσας και το Βιρτζίνια εκτός, έχει τον «αέρα» του φαβορί στο Χιούστον.

Το «I will be back» του Χιλντ στο Οκλαχόμα!
Η σεζόν του πανεπιστήμιου της Οκλαχόμα άρχισε... πέρσι, στις 24 Απριλίου 2015. Τότε που ο καλύτερος σκόρερ του, Μπάντι Χιλντ, αρνήθηκε να δηλώσει συμμετοχή στο ντραφτ και θέλησε να επιστρέψει για μία τελευταία προσπάθεια για τον τίτλο! «Δεν θέλω να ρισκάρω να "θάψω" τον εαυτό μου στο ντραφτ. Αντίθετα, θα γυρίσω για την 4η σεζόν μου στο κολέγιο, ώστε και να βελτιωθώ και να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στο φάιναλ-φορ», εξήγησε προ 11 μηνών ο 22χρονος γκαρντ. Κάνοντας... «τσεκ» και στα δύο! Οι Sooners είναι στον ημιτελικό χάρη στην εντυπωσιακή χρονιά του Χιλντ, ο οποίος από τους 17,4π. μ.ό. του 2014-15, έφτασε φέτος τους 25,4, (είχε 7,8π. σαν πρωτοετής και 16,5π. σαν δευτεροετής)! Ενώ βελτίωσε τα ποσοστά του σε κάθε κατηγορία σουτ, με 50,4% εντός πεδιάς (41,2% πέρσι), με 46,9% στα τρίποντα (από το 35,9%) και με 88% στις βολές (από 83,2%)! Πέρσι ολοκλήρωσε τη σεζόν με 9/40τριπ. στα 4 τελευταία ματς και είχε 3/10 στην ήττα από το Μίσιγκαν Στέιτ στους «16»...«Η περσινή πορεία ως τους "16" μας άφησε πικρή γεύση και θέλαμε κάτι καλύτερο. Είμαστε χαρούμενοι για την 4αδα, όμως τώρα θέλουμε το τρόπαιο!», κατέληξε προ ημερών ο Χιλντ, που από την... αυλή του σπιτιού του στις Μπαχάμες (φωτό κάτω, στο Gallery), έφτασε ψηλά και θα παίξει τα τελευταία παιχνίδια του στο NCAA. Μάλιστα, τα ξημερώματα του Σαββάτου (2/4) έλαβε και το βραβείο "Oscar Robertson" για τον κορυφαίο παίκτη τη σεζόν από την Ένωση Συντακτών Μπάσκετμπολ των Η.Π.Α., με 144 ψήφους, έναντι 108 του Ντένζελ Βάλενταϊν του Μίσιγκαν Στέιτ!

«Μήνυμα: Ελήφθη!» στο Βιλανόβα...
Για το πανεπιστήμιο Βιλανόβα, μάλλον ίσχυσε εσχάτως κάτι σαν... «ό,τι (σ.σ.: λάθος) συμβαίνει τον Μάρτιο, δεν ξανασυμβαίνει τον ίδιο μήνα». Οι Wildcats κατέκτησαν μεν τον τίτλο στην Big-East στην κανονική περίοδο, όμως στον τελικό της περιφέρειας ηττήθηκαν 69-67 από το Σίτον Χολ. Ο εκ των σταρ του «Nova», Ράιαν Αρτσιντιάκονο, θυμήθηκε ότι «σε εκείνη την ήττα, στην τελευταία φάση δώσαμε βοήθεια στην αλλαγή στο μαρκάρισμα και δεχτήκαμε γκολ-φάουλ για το 67-68...». Το flashback επανήλθε στον προημιτελικό με το Κάνσας, με το Βιλάνόβα τούτη τη φορά μπροστά με 62-59 και τον Αρτσιντιάκονο να θυμίζει: «Δεν δίνουμε βοήθεια», ενώ ο σέντερ, Ντάνιελ Οτσεφού το επανέλαβε: «Δεν θα την ξαναπατήσουμε». Οι Jayhawks άρχισαν την επίθεση, αλλά ο Οτσεφού αυτή τη φορά έμεινε στον παίκτη του και ο Αρτσιντιάκονο έκανε το κάτι παραπάνω και έκλεψε τη μπάλα, «κλειδώνοντας» την πρόκριση στο φάιναλ-φορ. Και ξεκαθάρισε 2 μέρες πριν τον ημιτελικό με το Οκλαχόμα ότι «είδαμε 100 φορές αυτά τα 2 βίντεο και δεν θα ξανασυμβεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα