Βαρουφάκης Εργατική Πρωτομαγιά: Το 5ο μνημόνιο έρχεται και θα είναι απάνθρωπα σκληρό

18:00 1/5/2020 - Πηγή: Flash.gr

Βαρουφάκης Εργατική Πρωτομαγιά: Παρών στις συμβολικές κινητοποιήσεις για την εργατική Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα ήταν ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Το 5ο μνημόνιο έρχεται και θα είναι απάνθρωπα σκληρό απέναντι στους ανθρώπους της εργασίας.

Η Πρωτομαγιά είναι η ιδανική μέρα για να ξεκινήσουμε την ενότητα και τον αγώνα εναντίον αυτής της νέας φτωχοποίησης των Ελλήνων εργαζομένων».

Επίσης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με τρία συμβολικά ολιγομελή «μπλόκα» αυτό του τομέα Εργασίας, της Πράσινης Μετάβασης και της Νεολαίας του κόμματος, το ΜέΡΑ25 συμμετείχε με τις αναγκαίες αποστάσεις στις κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα.

Εργατική Πρωτομαγιά: Παρά την απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει την εργατική Πρωτομαγιά για το Σάββατο 9 Μαΐου τελικά πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι συγκεντρώσεις, που είχαν προαναγγείλει το ΠΑΜΕ, πρωτοβάθμια σωματεία και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς πάντα υπό την προϋπόθεση της κοινωνικής αποστασιοποιήσης.

Το ΠΑΜΕ έγραψε ιστορία

Με μια μοναδική οργάνωση, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε ολιγόωρη κινητοποίηση με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, διατηρώντας με υποδειγματικό τρόπο τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.

Μάλιστα, γι΄ αυτόν τον λόγο, οι διοργανωτές είχαν σπεύσει από τα ξημερώματα στην Πλατεία Συντάγματος, όπου θα κατέληγε η πορεία των εργαζομένων, προκειμένου να κολλήσουν αυτοκόλλητα στο οδόστρωμα, τα οποία υποδείκνυαν πόσο θα πρέπει να απέχει ο ένας διαδηλωτής από τον άλλον ώστε να τηρηθούν όσα προβλέπει ο νόμος και τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.

Οι εικόνες με τους διαδηλωτές να είναι σε απόσταση δύο μέτρων ο ένας με τον άλλον και να διατηρούν σταθερές τις αποστάσεις, έκαναν το γύρο μέσω των social, ενώ εντυπωσιακές είναι και οι εικόνες που κατέγραψαν τα φωτογραφικά πρακτορεία.

Φωτό στο Associated Press

Στη συγκέντρωση που άνοιξε με το τραγούδι Bella Ciao από μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου απηύθυνε χαιρετισμό ο Παναγιώτης Πολίτης, εργάτης της ΛΑΡΚΟ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ και πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας.

Ο Π. Πολίτης μετέφερε στη συγκέντρωση τον αγωνιστικό χαιρετισμό των απεργών της ΛΑΡΚΟ, που συμμετέχουν με ποσοστό 100% στην απεργία τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «τα συμπεράσματα της πανδημίας του κορονοϊού φωτίζουν ότι οι εργαζόμενοι το 2020, χωρίς μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, παράγουν τον πλούτο και μια χούφτα παράσιτα, χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό στην παράγωγη, τον καρπώνονται». Είπε ότι η ΛΑΡΚΟ αποτελεί ζωντανό παράδειγμα των δυνατοτήτων της χώρας και της εργατικής τάξης και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ως «συνέχεια των προηγούμενων και στην κατεύθυνση της ΕΕ, για να εξυπηρετήσει τα κέρδη λίγων, ψήφισε το νόμο εκποίησής της».

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο οποίος σημείωσε ότι οι σημερινές συμβολικές κινητοποιήσεις «έχουν πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο, είναι κάλεσμα για άμεση πάλη και αγώνες, ώστε να μην πληρώσουμε ξανά τα βάρη μιας κρίσης που οι κυβερνήσεις και οι επιχειρηματικοί όμιλοι προετοιμάζουν να μεταφέρουν στις πλάτες μας».

Στη συμβολική εκδήλωση στην Αθήνα μίλησε επίσης ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ο οποίος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν διπλό αγώνα: «Να μείνουμε γεροί παλεύοντας για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, το μόνο ικανό να αντιμετωπίσει κάθε πανδημία. Να εμποδίσουμε αντιλαϊκά μέτρα που η ΕΕ, το κεφάλαιο και οι αστικές δυνάμεις σχεδιάζουν εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την πανδημία».

Αναφέρθηκε στην κατάσταση του δημοσίου συστήματος Υγείας στον αγώνα και στα αιτήματα των υγειονομικών για να σώσουν ζωές και επισήμανε πως «η επιστήμη και η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο που επιτρέπει την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Οι επιδημίες και οι πανδημίες επαναλαμβάνονται. Το ζούμε και τον 20ό και στον 21ο αιώνα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι μέτρα παίρνει το κάθε κράτος να μειώσει τις επιπτώσεις, τι βασικό επίπεδο Υγείας έχει σε ομαλές συνθήκες ώστε να δίνει ασφάλεια στον πληθυσμό όταν βρεθεί σε δύσκολες συνθήκες, φυσικών καταστροφών ή επιδημίας. Εδώ όλα τα καπιταλιστικά κράτη πήραν μεγάλο μηδενικό. Γιατί, η κυρίαρχη αντίληψη είναι πως οι υπηρεσίας Υγείας πρέπει να παρέχουν κέρδος».

Και κατέληξε ο κ. Σιώρας: «Την ελπίδα τη γεννά η οργανωμένη πάλη για το πιο απλό πρόβλημα στο πιο σύνθετο, με μόνιμο στόχο μια άλλη κοινωνία που θα μας επιτρέπει να ζούμε ανθρώπινα. Αυτό μας δίδαξαν και χιλιάδες νεκροί της Πρωτομαγιάς, αυτό μας δίδαξαν ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Τσε Γκεβάρα. Αυτό μας δίδαξαν οι νεκροί υγειονομικοί της πανδημίας.

Πρωτομαγιά 2020 Πλατεία Συντάγματος με μουσική και κορονοϊό

Gepostet von Flash.gr amFreitag, 1. Mai 2020

Διεκδικούμε είπε ο κ. Σιώρας:

Να παρθούν πίσω όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και οι αντεργατικές διατάξεις.Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις.‘Αμεσα χρηματοδότηση κρατική του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και ΠΦΥ.Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.Σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις.

Ο δρόμος μας είναι με τους λαούς που αγωνίζονται με φάρο τις εργατικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις, τους χιλιάδες νεκρούς που άφησαν σαν ιερή παρακαταθήκη το δίκιο της εργατικής τάξης».

Η συμβολική συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με τους συμμετέχοντες να τραγουδούν τη «Διεθνή».

24ωρη απεργία από ΓΣΕΕ και ΕΚΑ

Η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας προχώρησαν σε 24ωρη απεργίαε, καλώντας να πραγματοποιηθούν συμβολικές εκδηλώσεις μνήμης. «Καλούμε τις οργανώσεις-μέλη μας να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις μνήμης και τιμής (κατάθεση στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών κ.λπ.), τηρουμένων με θρησκευτική ευλάβεια των μέτρων προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, που έχει αποφασίσει η πολιτεία και οι υγειονομικές αρχές, για την προστασία της δημόσιας υγείας» αναφέρονταν σε σχετική ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Από την πλευρά του, το ΕΚΑ εξέφρασε την αντίθεση στις αντεργατικές ρυθμίσεις με φόντο την πανδημία και ζήτησε ενίσχυση του ΕΣΥ, όπως και την εκπόνηση ουσιαστικού σχεδίου στήριξης εργαζομένων και ανέργων.

Η ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι το ξέσπασμα της πανδημίας και τα προβλήματα που έφερε στους εργαζομένους αναδεικνύουν τον αναντικατάστατο ρόλο των συνδικάτων.

Πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων στη Βουλή

Πορεία προς τη Βουλή για την Πρωτομαγιά πραγματοποίησαν πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία το πρωί της Παρασκευής.

Η «πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων για τον συντονισμό» κι άλλα πρωτοβάθμια σωματεία είχαν καλέσει σε συγκέντρωση νωρίτερα και μέσω της Κλαυθμώνος κινήθηκαν προς τη Βουλή.

Απεργία στα Μέσα Μεταφοράς

Υπενθυμίζεται ότι απεργούν οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ και στα τρένα, που συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για την ημέρα της Πρωτομαγιάς, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν οι γραμμές 2 και 3 του Μετρό, το Τραμ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα σιδηροδρομικό δρομολόγιο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας. Στο πλαίσιο της απεργίας δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του μετρό στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο και αντίστροφα. Λόγω της απεργίας καταργούνται όλες οι επιβατικές αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και τα λεωφορεία που εκτελούν εσωτερικές διαδρομές εντός του Δικτύου.

Keywords
πρωτομαγια, μνημονιο, μνημονιο 2, βαρουφακης, μνημονιο 3, ερχεται, associated press, γρηγόρης λαμπράκης, συνταγμα, μαΐου, παμε, διαδηλωσεις, press, ciao, λαρκο, απεργια, αθηνα, ειναπ, flash, επιδομα, ΓΣΕΕ, εκα, ΑΔΕΔΥ, βουλη, ησαπ, μετρο, τραμ, λεωφορεια, τραινοσε, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, ΟΣΕ, απεργια μμμ, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργιες σημερα, απεργια μμε, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, νεκρος διαδηλωτης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, νεκρος συνταγμα, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, σχεδιο αθηνα, ξανα, κοινωνια, δουλεια, δωρεαν, εικονες, λαρκο, μουσικη, πλαισιο, τραινοσε, φωτο, flash, flash.gr, αγωνες, αεροδρομιο, αυτοκολλητα, γαντια, γρηγορης, γρηγόρης λαμπράκης, δημοσιο, δρομολογια, δρομος, διπλο, ευλαβεια, ειναπ, ειπε, εκα, ελπιδα, επιδομα ανεργιας, τεχνολογια, κεφαλαιο, κυβερνηση, λαμπρακης, λογο, μαΐου, μιλτιαδης, μνημεια, ξημερωματα, παντα, ουσιαστικο, παμε, πλειστηριασμοι, πολιτεια, προβληματα, προσληψεις, πρωι, ρυθμισεις, ρολο, σαββατο, συγκεντρωση, τμημα, τρενα, τρια, τσε γκεβαρα, φοντο, ασφαλεια, associated press, ciao, δικαιωματα, δικιο, νεκροι, νοσοκομειο, press, υγειας, γεροι
Τυχαία Θέματα