Κορονοϊός εργαζόμενοι: Τηλε – στάση εργασίας στην Beat για τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών [vid]

Κορονοϊός εργαζόμενοι: Να σημειωθεί ότι την απόφαση για στάση εργασίας πήρε το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, με φόντο την αντίδραση εργαζομένων της «Beat». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κλαδικού Συνδικάτου, η συγκεκριμένη επιχείρηση προβάλλεται ως «πρότυπο καινοτομίας» και «αξιοποίησης της τεχνολογίας», και προβλήθηκε γι’ αυτήν ολόκληρο ρεπορτάζ στην κρατική τηλεόραση. Ωστόσο, μετά από λίγες ημέρες η επιχείρηση άρχισε το ξήλωμα, αξιοποιώντας

και τα αντεργατικά μέτρα που πρόσθεσε τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η επιχείρηση προχώρησε σε 5 απολύσεις στο τέλος Μαρτίου και σε 13 απολύσεις στις 6 και στις 7 Απριλίου. Παράλληλα, στις 7 Απριλίου, στη λήξη της βάρδιας οι υπεύθυνοι της επιχείρησης ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι στο μισό προσωπικό θα εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία, δηλαδή οι μισθοί τους θα μειωθούν κατά 50%. Στο υπόλοιπο μισό θα γίνουν μειώσεις 10% – 30% με τροποποιητικές συμβάσεις, δίνοντας στους εργαζόμενους διορία λιγότερες από 24 ώρες για να τις υπογράψουν. Επιχειρούν, δηλαδή, να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους σε «κρίσιμους» και «μη κρίσιμους» (critical – non critical) και παίρνουν τα αντίστοιχα μέτρα ανάλογα με το πού κατατάσσουν κάθε εργαζόμενο.

Δείτε το βίντεο με το κάλεσμα για συμμετοχή στη στάση εργασίας:

Με τη συμμετοχή στη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στην «Beat» απαιτούν:

Ανάκληση όλων των απολύσεων που έγιναν εν μέσω πανδημίαςΚαμία νέα απόλυσηΆρση κάθε διαχωρισμού μεταξύ των υπαλλήλωνΚαμία αρνητική αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίαςΆρση όλων των τροποποιητικών συμβάσεων και της εκ περιτροπής εργασίας.

«Η στάση εργασίας έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα»

«Το ΣΕΤΗΠ, που έχει οργανωμένα μέλη του σωματείου στην επιχείρηση, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι απολύσεις έκανε παρέμβαση για την ακύρωσή τους. Ζητήσαμε συνάντηση με την εργοδοσία, η οποία όμως κρύφτηκε πίσω από την πανδημία και απάντησε ότι θα συζητήσουμε “κάποια στιγμή μετά”…», δήλωσε στην εφημερίδα Ριζοσπάστης, ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών – Πληροφορικής.

«Εμείς ωστόσο, αξιοποιώντας κάθε τρόπο, ήρθαμε σε επαφή με τους εργαζόμενους στην Beat. Με μια ιδιαίτερα μαζική τηλεδιάσκεψη κάναμε πολύωρη συζήτηση, συγκροτήσαμε Σωματειακή Επιτροπή, διαμορφώσαμε κείμενο. Έγινε ξεκάθαρη η διάθεση των εργαζομένων να απαντήσουν αγωνιστικά στην επίθεση. Το Δ.Σ του Σωματείου προκήρυξε τη στάση και πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να έχει επιτυχία και να εκφραστεί η αλληλεγγύη, που ιδιαίτερα σ’ αυτές τις συνθήκες είναι πολύτιμη», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστική, «η στάση εργασίας έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Μαζί θα εκτιμήσουμε και θα αποφασίσουμε πώς θα κλιμακώσουμε, αν φυσικά η εργοδοσία δεν ανακαλέσει». Όπως τόνισε ο ίδιος, βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα για όλους. «Οι αντεργατικοί σχεδιασμοί και αποφάσεις της εργοδοσίας διαψεύδουν και τους διάφορες απολογητές που ισχυρίζονται ότι μέσα στον καπιταλισμό η καινοτομία και η ανάπτυξη της τεχνολογίας είναι μέσα βελτίωσης της ζωής των εργαζομένων. Αντιθέτως, επιβεβαιώνουν ότι σε συνθήκες καπιταλισμού η καινοτομία και η τεχνολογία συνοδεύονται από ένταση της εκμετάλλευσης και παρέχουν νέους τρόπους στο κεφάλαιο για να το πετύχει αυτό. Ταυτόχρονα, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι τα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση ήρθαν βάζοντας στόχο το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων την επόμενη μέρα», επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου, «η στάση εργασίας των εργαζομένων στην Beat δείχνει όμως ότι τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή. Τα μέτρα προφύλαξης της υγείας μας και των ανθρώπων γύρω μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνονται εμπόδια στον αγώνα για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Μπορούμε και σήμερα να απαντήσουμε σε αυτήν την επίθεση και ταυτόχρονα να ενισχύουμε την οργάνωση των εργαζομένων, να προετοιμαζόμαστε για τις μάχες που έχουμε να δώσουμε το επόμενο διάστημα».

Υπενθυμίζεται ότι μέσα από ψηφίσματα συμπαράστασης, δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και σωματεία εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της εταιρείας Beat.

Keywords
Τυχαία Θέματα