Γερμανία ζωολογικά πάρκα: Ανατριχίλα προκαλούν σχέδια διάσωσης [vid]

Γερμανία ζωολογικά πάρκα: Η καραντίνα προκαλεί υπαρξιακό πρόβλημα σε ζωολογικούς κήπους. Σε σημείο που ωθεί διευθύντρια συγκεκριμένου ζωολογικού κήπου να κάνει σχέδια θανάτωσης ορισμένων ζώων για να τραφούν τα άλλα. Οι δηλώσεις της προκάλεσαν ανατριχίλα. Η διευθύντρια του ζωολογικού κήπου Νοϊμίντσερ, Βερένα Κασπάρι, έκανε φωναχτά σκέψεις για το τι θα γινόταν σε περίπτωση που η κατάσταση πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

«Εάν, κι αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο, δεν έχω πλέον χρήματα για να αγοράσω τροφή για τα ζώα, ή εάν ο προμηθευτής δεν μπορέσει να μου φέρει κρέας λόγω

καραντίνας αυτήν την περίοδο της πανδημίας, τότε θα πρέπει να σφάξω ζώα, για να ταΐσω τα υπόλοιπα» είπε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa. «Έχω ήδη κατάλογο ποιο ζώο θα αναγκαστώ να σφάξω πρώτο». Το ζωολογικό πάρκο Νοϊμίντσερ στα βόρεια του κρατιδίου Σλέσβιχ Χολστάιν έχει κλείσει, όπως όλοι οι ζωολογικοί κήποι και τα πάρκα σαφάρι της Γερμανίας, λόγω κορονοϊού. Και μάλιστα εδώ και 4 εβδομάδες. Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς τους επισκέπτες δεν υπάρχουν και έσοδα.

Ενώ πολλές επιχειρήσεις μπορούν να μειώσουν το κόστος, όταν δεν υπάρχουν έσοδα, αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ζωολογικούς κήπους. Διότι ανεξάρτητα από το εάν το ταμείο γεμίζει ή όχι, τα ζώα χρειάζονται τροφή και υγειονομική επίβλεψη. Ο χώρος που βρίσκονται χρειάζεται καθάρισμα ακόμη κι αν δεν υπάρχουν επισκέπτες.

«Ο ζωολογικός κήπος της Κολωνίας έχει κόστος 50.000 ευρώ την ημέρα» λέει ο Φόλκερ Χόμες, διευθυντής του Συνδέσμου Ζωολογικών Κήπων VdV, που εκπροσωπεί 56 ζωολογικούς κήπους με 35 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. «Για παράδειγμα στο Μόναχο το ζωολογικό πάρκο Χέλαμπρουν, από τότε που δεν δέχεται επισκέπτες, καταγράφει απώλειες ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ και το κόστος τροφής είναι το μικρότερο πρόβλημα γιατί υπάρχει και το προσωπικό, που αντιπροσωπεύει το 50% των εξόδων».

Τα σχέδια της διευθύντριας του ζωολογικού πάρκου Νοϊμίντσερ, που δεν ανήκει στο Σύνδεσμο Ζωολογικών Κήπων VdV, να καταφύγει εν ανάγκη ακόμη και στη σφαγή ορισμένων ζώων για να ταΐσει τα υπόλοιπα, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση αν και το συγκεκριμένο πάρκο είναι μικρό και οι επισκέπτες δεν ξεπερνούν τις 200.000 το χρόνο. Οικονομική στήριξη από τον δημόσιο κορβανά δεν παίρνει. Μόνο χάρη σε ιδιωτικές δωρεές μπορεί να τα φέρει αυτήν την εποχή βόλτα, κι αυτό εξηγεί το οξύ οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Είναι δυνατόν όμως να πρέπει ορισμένα ζώα να γίνουν τροφή για να επιζήσουν άλλα;

«Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να θυσιάσουμε ζώα για οικονομικούς λόγους, το καλό των ζώων αποτελεί υπέρτατο κανόνα» λέει ο Μάρκους Κέχλινγκ από το πάρκο-σαφάρι Στούκενμπροκ της Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Την ίδια φιλοσοφία ασπάζονται και οι υπεύθυνοι του πάρκου Σερενγκέτι κοντά στο Ανόβερο. «Δεν υπάρχει κατάλογος για ζώα που για οικονομικούς λόγους πρέπει να γίνουν τροφή για άλλα» λέει η εκπρόσωπος Τύπου του πάρκου Άστα Κνοτ. «Υπάρχει τροφή για όλα χωρίς περιορισμούς».

Πηγή: DW

Keywords
Τυχαία Θέματα
Γερμανία, Ανατριχίλα, [vid],germania, anatrichila, [vid]