Άρση μέτρων και απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Ελλάδα – Οι τρεις κρίσιμες Δευτέρες του Μαΐου στο τραπέζι

Άρση μέτρων και απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Ελλάδα είναι η σκέψη και φράση που κυριαρχεί στους περισσότερους Έλληνες που έδειξαν πειθαρχία τις μέρες του Πάσχα  Όμως η περιπέτεια της πανδημίας δεν θα τελειώσει σύντομα. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται μεν για την επόμενη φάση που αφορά την άρση των μέτρων, αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα, θα γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα και κυρίως θα είναι σταδιακή. Δύο είναι τα σενάρια που συγκρούονται και έχουν να κάνουν με τις ημερομηνίες έναρξης της αποκλιμάκωσης των περιορισμών.

Ο

κ. Πέτσας, εντός της εβδομάδας, σε δήλωσή του στην οποία αναφέρθηκε σε άρση των περιορισμών, ήταν απολύτως ακριβής, κάνοντας λόγο για ανακοινώσεις εντός του Απριλίου, οι οποίες όμως θα παραπέμπουν στον επόμενο μήνα. Και είναι απολύτως λογικό, καθώς μπροστά μας υπάρχει ο σκόπελος της Πρωτομαγιάς.

Η πρώτη είναι η 4η Μαΐου που έρχεται στο μυαλό όλων ως η πρώτη Δευτέρα μετά το τυπικό τέλος μέτρων στις 27 Απριλίου. Υπάρχει όμως μια ανησυχία. Και αυτή έχει να  κάνει με το πως θα «αποτυπωθεί επιδημιολογικά» η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα που είχε πολύ μεγάλη κινητικότητα σε καταστήματα και άλλες μετακινήσεις για τους πολίτες. Εκεί έρχονται αυτοί που υποστηρίζουν την 11η και 18η Μαΐου  ως την πιο εφικτή ημερομηνία έναρξη της μερικής άρσης των περιορισμών. Πιθανόν να αφορά μικρά εμπορικά καταστήματα, όπως ρουχισμού και υποδημάτων, και επίσης τα κουρεία και τα κομμωτήρια.

Η στρατηγική και οι κανόνες της άρσης

Η στρατηγική είναι σε κάθε τι που ανοίγει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής, οι κοινωνικές αποστάσεις, ενώ ως κριτήριο θα είναι και τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μεγάλα εμπορικά καταστήματα αποκλείεται να ανοίξουν άμεσα. Την ίδια ώρα, παραλίες και πάρκα είναι βέβαιο πως θα παραμείνουν κλειστά.

Οσον αφορά τους περιορισμούς στην κυκλοφορία, που είναι το πιο κομβικό κομμάτι ώστε να αρχίσει δειλά δειλά να παίρνει πάλι μπρος η μηχανή της οικονομίας, δεν αναμένεται να γίνει για όλους. Οπως είπε εντός της εβδομάδας και ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας και όπως τονίζει διαρκώς ο επικεφαλής των ειδικών Σωτήρης Τσιόδρας, οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να προστατευθούν και ως εκ τούτου αναμένεται να βγουν τελευταίες από την καραντίνα.

Ουσιαστικά, το πλάνο είναι να μπουν και πάλι σε κανονικότητα οι παραγωγικές ομάδες για να κερδηθεί όσο το δυνατόν χρόνος στην οικονομία. Η άρση των περιορισμών για τους πολίτες θα αφορά αρχικά τις μετακινήσεις εντός του νομού όπου ζουν και εργάζονται και όχι την ελεύθερη μετάβαση στην περιφέρεια, κάτι το οποίο θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο. Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να ανοίξουν και τα καφέ και τα εστιατόρια και μόνο όσα έχουν εξωτερικό χώρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις εξετάζεται να εφαρμοστεί και το μέτρο συγκεκριμένου αριθμού πελατών, αλλά και να αυξηθεί η απόσταση ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα.

Ερωτηματικό τα σχολειά – Ανα βαθμίδα η προσέγγιση

Ερώτημα αποτελεί και το τι θα γίνει με τα σχολεία. Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα μελετά το μοντέλο της Δανίας, όπως έχουν πει οι κ. κ. Μόσιαλος, Τσιόδρας, δεν είναι βέβαιο ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της χώρας του Βορρά, καθώς η Δανία επέλεξε να ανοίξει νωρίς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στην Ελλάδα εξετάζεται το σενάριο επιστροφής στα θρανία μόνο της Γ΄ Λυκείου λόγω Πανελλαδικών.

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων θα γίνεται με βάση τον σχεδιασμό ανά δύο εβδομάδες, ώστε να εξετάζονται οι επιπτώσεις και η εξέλιξη της νόσου από τους ειδικούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν τελικά ληφθεί η απόφαση για την πρώτη άρση στις 4 Μαΐου, η επόμενη θα είναι η 11η  Μαΐου, και η μεθεπόμενη στις 18 Μαΐου

Keywords
Τυχαία Θέματα