ΥΠΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, οι όμιλοι εταιρειών DBRS, Fitch, Moody's και S&P εγγράφονται πλέον ως οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ουσία βρίσκονται κάτω... και από την Ευρωπαϊκή εποπτεία.
Ο κ. Στιβεν Μεϊγιόρ, πρόεδρος της ESMA, της νεοϊδρυθείσας «Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών» με έδρα το Παρίσι, ανέφερε σχετικά: "Φέρνοντας αυτούς τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που δραστηριοποιούνται σε ένα παγκόσμιο
περιβάλλον κάτω από Ευρωπαϊκή εποπτεία, η Ευρώπη κάνει ένα μεγάλο βήμα για μια περισσότερο ασφαλή αγορά για αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας με ενισχυμένη διαφάνεια και εμπιστοσύνη.

Με την εποπτεία αυτών των οργανισμών, η ESMA θα διασφαλίσει την υψηλή ποιότητα των αξιολογήσεων που είναι σημαντική για την καλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών και την προστασία των επενδυτών. Η εγγραφή τους επιτρέπει στην ESMΑ να ξεκινήσει επιτόπιους ελέγχους και να αξιολογήσει πώς οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας πληρούν τις προϋποθέσεις σε θέματα, όπως η διακυβέρνησή τους,οι συγκρούσεις συμφερόντων και η διαφάνεια."
Αναλυτικά η ESMA ανακοίνωσε τις εγγραφές των DBRS, Fitch Ratings, Moody's Investor Services και Standard & Poor's (S&P) ως οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς και την δυνατότητα δραστηριοποίησής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εγγραφές, ήταν το αποτέλεσμα προσεκτικής και συντονισμένης εξέτασης των αιτήσεων από τα κολλέγια των εθνικών εποπτικών αρχών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.
Οι αξιολογήσεις εγγραφής κάλυψαν, μεταξύ άλλων, θέματα όπως η ανεξαρτησία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, η διακυβέρνηση και η διαφάνεια. Τα ίδια θέματα θα είναι αντικείμενο της συνεχούς εποπτείας της ESMA, που αρχίζει από σήμερα. Εν γένει, οι νέες νομικές προϋποθέσεις και η εποπτεία της ESMA θα συνεισφέρουν στην ποιότητα των αξιολογήσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα