''βλεπει'' μεγαλη ζητηση για ελληνικες μετοχες...


Θετικό ήταν το μήνυμα που εξέλαβε η Citigroup μετά τις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα με την Τράπεζα της Ελλάδας,το ΔΝΤ, το ΤΧΣ, τον υπουργό Οικονομικών αλλά...
και τους τραπεζίτες. Όπως τονίζει, το μήνυμα-κλειδί ήταν πως «τα χειρότερα πέρασαν και χρειάζεται λίγη υπομονή ακόμα».
Πάντως, όπως επισημαίνει, το πολιτικό ρίσκο παραμένει και οι τραπεζίτες έχουν
πάρα πολλά ακόμα να κάνουν , όπως πχ. στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, της αναδιάρθρωσης, των warrants,της χρηματοδότησης και των διαπραγματεύσεων με τις αρχές, όπως σημειώνει στην σημερινή της έκθεση με τίτλο «Postcard from Athens».
Μακροπρόθεσμα η Ελλάδα είναι ελκυστική αν και οι δυσκολίες θα παραμείνουν, όπως εκτιμά η Citi, υπογραμμίζοντας πως διατηρεί «ουδέτερη» στάση στον τραπεζικό κλάδο. Το κλίμα για τις τράπεζες είναι βραχυπρόθεσμα υποστηρικτικό, αφού η αύξηση των κόκκινων δανείων έχει επιβραδυνθεί και το κόστος των καταθέσεων έχει περιοριοστεί.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του stress test από την Blackrock, η Citi εκτιμά ότι θα είναι διαχειρίσιμα και θα αυξήσουν την διαφάνεια των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, η διαδικασία αναδιάρθρωσής τους θα αντιμετωπίσει κάποια εμπόδια, όπως προσθέτει.
Η μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες σήμερα είναι η μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ η οποία σήμερα αγγίζει το 20% των συνολικών αναγκών.
Η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα είναι καθοριστική για τις λειτουργικές δραστηριότητες των ελληνικών τραπεζών, όπως προσθέτει, και θα πρέπει να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαροι οι όροι γύρω από αυτά.
Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ θα μειωθεί στο πολύ μακροπρόθεσμο διάστημα και θα είναι μία διαδικασία η οποία θα κρατήσει χρόνια, με τη δέσμευση προς την τρόικα να είναι η υποχώρηση κάτω του 15% των συνολικών υποχρεωτικών στοιχείων έως το 2017, για κάθε τράπεζα ξεχωριστά.
Η Citi εκτιμά πως οι προοπτικές για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ θετικές και «βλέπει» διψήφια απόδοση ιδίων κεφαλαίων το 2016 και το 2017, με την προσπάθεια της αναδιάρθρωσης του κλάδου, να αποδίδει καρπούς.
Παράλληλα η Citi προσθέτει ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με επιβράδυνση της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές έχει αυξηθεί σημαντικά και η Ελλάδα, μέσα σε έξι μήνες, έχει καταφέρει να γίνει μία αρκετά δημοφιλής αγορά πλέον. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι καθαρές εισροές τον Σεπτέμβριο άγγιξαν το 1 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα