Βενιζελος: κυβερνηση συνεργασιας χωρις παλια πολιτικα στελεχη αν αποτυχει η τωρινη...

Σε περίπτωση που «αποτύχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», η καλύτερη επιλογή, όπως τη διακρίνει...
ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θα ήταν μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας με υπουργούς που δεν θα είναι παλαιά πολιτικά στελέχη, αλλά από την κοινωνία, όπως επεσήμανε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Βήμα FM

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο «Κοινοβουλευτικά, δεν χρειάζεται
να είναι υπουργοί παλιά πολιτικά στελέχη. Μπορούμε να έχουμε μια κυβέρνηση, στην οποία να επιστρατευτούν άνθρωποι από την κοινωνία, με μεγάλες ικανότητες, οι οποίοι να πιστεύουν σε κάτι, με τη στήριξη όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων, διότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον μια ευρωπαϊκή δύναμη».

Αναλυτικά τα σημεία στα οποία στάθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει αυτή τη στιγμή τη μικρότερη εκλογική πλειοψηφία που είχε κάποια κυβέρνηση την περίοδο της μεταπολίτευσης. Ποτέ άλλοτε δεν κυβέρνησε τον τόπο μια πλειοψηφία με αθροιστική εκλογική δύναμη 39,2%. Και για να το πω και από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις που ψήφισαν το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, άλλο αν έχουν εσωτερικές διαφωνίες οι οποίες είναι σημαντικές, συγκέντρωσαν στις εκλογές ποσοστό περίπου 38,4%.» είπε ενώ επεσήμανε πως «η αίσθηση μιας συντριπτικής νίκης η οποία για πρώτη φορά επιβάλλει μια δημοκρατική αντίληψη στην πολιτεία και στην κοινωνία, είναι εσφαλμένη»

Στη συνέχεια σχολίασε πως: «Το 3ο μνημόνιο δεν ήταν ούτε αναγκαίο ούτε αναπόφευκτο. Εάν θυμηθούμε πού είχε φτάσει η χώρα το Δεκέμβριο του 2014 και συγκρίνουμε το Δεκέμβριο του 2014 με τον Οκτώβριο του 2015, βλέπουμε πολύ μεγάλες διαφορές σε όλα τα στοιχεία. Της πραγματικής οικονομίας, της δημοσιονομικής ας το πούμε ισορροπίας και ούτω καθ' εξής. Μα δεν είναι κρίμα όμως; Εμείς με λάθη, με κενά, με αντιφάσεις, με μια σκληρή αντιπολίτευση, με την κοινωνία απέναντί μας σε πολύ μεγάλο βαθμό, με εσωτερικές διαφωνίες γιατί ήμαστε κι εμείς μια κυβέρνηση συνασπισμού, με τη Νέα Δημοκρατία και τη ΔΗΜΑΡ αρχικά και με τη Νέα Δημοκρατία στη συνέχεια είχαμε φτάσει σ’ ένα σημείο. Γιατί έπρεπε να πάμε προς τα πίσω; Δεν είναι κρίμα απ’ το θεό να πάμε προς τα πίσω;
Είμαστε εδώ και αυτή τη στιγμή βλέπω ότι η κυβέρνηση δεν έχει πια καμία δυνατότητα διαχείρισης των πραγμάτων ούτε εσωτερικά ούτε σε σχέση με τους εταίρους».

Για την απειλή της εξόδου της χώρας από την Ευρώπη είπε: «Το επιχείρημα πως το grexit είναι ένα όπλο στα χέρια της Ελλάδος γιατί θα φοβηθούν οι Ευρωπαίοι, αντιστράφηκε κατά τρόπο ωμό μέσα στο Eurogroup και έγινε ένας μοχλός ασφυκτικής πίεσης από τον κ. Σόιμπλε και τους άλλους Υπουργούς Οικονομικών προς την Ελλάδα»

«Ποιος να βγάλει τον κόσμο στο δρόμο, όταν οι ίδιοι οι δραστήριοι ακτιβιστές των προηγούμενων 5 ετών έχουν γίνει κυβέρνηση και έχουν υιοθετήσει τα επιχειρήματά μας με τον πιο απλουστευτικό και δημαγωγικό τρόπο; Ο κόσμος κουράστηκε. Ο κόσμος επίσης κατάλαβε σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Δε θέλει να παραδεχθεί ίσως ότι αυτό που λέγαμε ήταν σωστό, ότι αυτό που λέγαμε επαληθεύεται επειδή το αποδέχονται και το υιοθετούν και το κάνουν σημαία οι αντίπαλοί μας, ότι υπήρχε ένας αναγκαστικός μονόδρομος εντός Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ένωσης» συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.

«Δηλαδή το να υιοθετείς και να καθιστάς πρωταγωνιστές της σημερινής εποχής, της εποχής του νέου, ανθρώπους οι οποίοι είχαν διαπρέψει στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ή το ν’ αναθέτεις τη μεγάλη υπόθεση της μάχης κατά της διαπλοκής και κατά της διαφθοράς σε στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή της περιόδου 2004-2009, δεν είναι ουσιαστική ανανέωση, έτσι δεν είναι; Θα έλεγα ότι μπορεί να είναι και προσβολή στην έννοια του νέου.
Διότι εδώ το παλιό δεν είναι κάτι πράγματι «παλιό» πάντοτε, είναι το διαφορετικό. Η σύγκρουση μεταξύ νέου και παλιού είναι και σύγκρουση μεταξύ ημών και των άλλων. Δεν είναι ούτε ηλικιακό ούτε ζήτημα παραμονής σε θέσεις εξουσίας. Είναι μια πάρα πολύ ωραία ετικέτα η οποία ισχύει παντού και πάντα» ανέφερε, σχολιάζοντας το συσχετισμό «νέου και παλιού».

Ακολούθως προσέθεσε: «Η δική μου θέση όπως ξέρετε από το 2012, από τις διπλές εκλογές του 2012, ήταν ότι θα έπρεπε να προκύψει μια κυβέρνηση ευρύτατης εθνικής συνεργασίας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν ευρωπαϊκές και αποδέχονται την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Και του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ συμπλήρωσε πως: «Η λύση της χώρας δεν είναι μίζερες μικροκομματικές κινήσεις όπως αυτές που έκανε ο κ. Τσίπρας ο οποίος αγκαλιάστηκε με τον κ. Καμένο στην πλατεία Συντάγματος στην ενιαία συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που είναι πλέον ενιαίο μόρφωμα μιας εθνικολαϊκιστικής αντίληψης».

Για τις φήμες περί σύμπλευσης της ΔΗΜΑΡ με το ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Από κει και πέρα το ΠΑΣΟΚ όταν ακούει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη μαζί με τη ΔΗΜΑΡ τώρα πρέπει να είναι μια ρεζέρβα του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που υπάρξει οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό πρόβλημα, σε περίπτωση που υπάρξει απώλεια Βουλευτών στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, φυσικά αντιδρά. Διότι εμείς δεν έχουμε προδιαγεγραμμένη πορεία του να είμαστε το συμπλήρωμα κάθε κυβέρνησης».

«Ο τόπος είναι πάνω απ’ όλα και γι’ αυτό η λύση σε περίπτωση που αποτύχει αυτό το σχήμα, είναι να επανέλθουμε στην πρόταση για ένα σχήμα ευρύτατης συνεργασίας το οποίο δε χρειάζεται να είναι Υπουργοί παλιά πολιτικά στελέχη. Μπορούμε να έχουμε μια κυβέρνηση στην οποία να επιστρατευθούν και άνθρωποι από την κοινωνία, άνθρωποι με μεγάλες ικανότητες οι οποίοι να πιστεύουν σε κάτι και με την κοινοβουλευτική στήριξη όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων, τώρα πια και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πλέον μια ευρωπαϊκή δύναμη, να προχωρήσουμε αλλάζοντας την ατμόσφαιρα της χώρας. Αλλά δε μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι πάντα ο αμνός, ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου. Και δε μπορεί να δημιουργείται η αντίληψη ότι κάμπτεται η αντιπολιτευτική μάς διάθεση επειδή κάποιοι φλερτάρουν με την ιδέα να μετάσχουμε σε μια κυβέρνηση στην οποία ο κορμός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Για τους λόγους που ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ η συμφωνία με τους εταίρους: «Έγινε η επιδείνωση. Συνετελέσθη η βλάβη. Κατόπιν αυτού, έπρεπε ν’ αποτρέψουμε το χειρότερο, άρα ψηφίσαμε. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης για τους εφαρμοστικούς νόμους. Δε σημαίνει ότι θα σηκώνουμε το βάρος των λαθών και των επιλογών και των ανακολουθιών του κ. Τσίπρα».

Για το αν υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρώπη: «Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει ο κίνδυνος αυτός (για grexit), διότι έχουν αντιληφθεί πάρα πολύ καλά οι Ευρωπαίοι και γενικότερα θα έλεγα οι δυτικοί σύμμαχοί μας ότι ένα grexit θα προκαλούσε πραγματική ανθρωπιστική κρίση. Όμως, πάντα έλεγα, αν θυμάστε, όλα αυτά τα χρόνια, ότι ο κίνδυνος δεν είναι το grexit, ο κίνδυνος είναι η ακινησία ή η υποβάθμιση ενός ευρώ και ο μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα τους επόμενους μήνες είναι να μην μπορέσουμε να κάνουμε καμία απογείωση, να μην ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, να σερνόμαστε ως μια ισοτονική γραμμή στο όριο της επιφάνειας λίγο πριν βυθιστούμε. Αυτό είναι το πάρα πολύ άσχημο».

«Η οικονομική επιχείρηση που έχει γίνει για τη διάσωση της Ελλάδος είναι η μεγαλύτερη στα διεθνή οικονομικά χρονικά. Γιατί έχουμε ένα δάνειο το οποίο τώρα πια προσεγγίζει τα 300 δισεκατομμύρια, έχουμε μία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία όσο κι αν μειωθεί θα είναι συν πλην 100 ας πούμε δισεκατομμύρια και βεβαίως πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι μέσα από τις επεμβάσεις στο χρέος που κάναμε το 2012..
Που δεν είναι μόνον το PSI, είναι κι ένα ακόμη μεγαλύτερο το OSI, δηλαδή μια επέμβαση στον επίσημο τομέα, στον διεθνή δημόσιο τομέα που κατέχει ελληνικό χρέος. Γιατί εκεί βελτιώσαμε τα επιτόκια, βελτιώσαμε την περίοδο χάριτος, πήραμε μεγάλη περίοδο εξόφλησης, άρα έχουμε μειώσει το χρέος σε καθαρή παρούσα αξία, άρα έχουν επιβαρυνθεί μέσω του PSI και του OSI το οποίο το έχουμε λησμονήσει στην Ελλάδα», είπε σχολιάζοντας την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.

Συνεχίζοντας για το ενδεχόμενο ανάτασης της οικονομίας είπε πως: «Δεν υπάρχουν πρώτον οι πολιτικές προϋποθέσεις, η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν διαμορφώνει πολιτικές προϋποθέσεις ανάτασης. Δεν διαμορφώνει και κοινωνικές προϋποθέσεις και παραγωγικές προϋποθέσεις και δημιουργεί επιβαρύνσεις μέσα από άνοιγμα εσφαλμένων μετώπων, μέσα από μία αμφιθυμία η οποία είναι έκδηλη, η οποία δεν επιτρέπει να έχει η χώρα ένα σχέδιο. Η πραγματική αντίληψη της Κυβέρνησης για το μέλλον της χώρας είναι αυτή που αποτυπώθηκε στην περιβόητη συζήτηση Τσίπρα-Κλίντον στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδόθηκε από το CNN. Αυτή η αμηχανία, η έλλειψη οράματος, η αδυναμία να δοθούν καθαρές απαντήσεις, η δυσκολία να πούμε ότι είμαστε μία χώρα φιλοαναπτυξιακή, φιλοεπενδυτική, η αδυναμία να πει ο Πρωθυπουργός ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους μπορούν να έρθουν άμεσες ξένες επενδύσεις».

Ο κ. Βενιζέλος συμπλήρωσε: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίον γίνεται αυτή τη στιγμή η εξέταση των χαρτοφυλακίων των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στις επιχειρήσεις. Είναι τόσο σκληρός ο έλεγχος, ώστε οποιαδήποτε τράπεζα μετά την ανακεφαλαιοποίησή της θα διστάζει να χορηγήσει δάνεια ιδίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Θα πρέπει να παίρνει τέτοιες προβλέψεις, θα πρέπει να αυξάνει τόσο το επιτόκιο, ώστε αυτό θα γίνεται σχεδόν απαγορευτικό, θα είναι μία μόνιμη ανισότητα. Αυτό πρέπει να θέσουμε ως υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή.

Προτείνοντας τρόπους ανάπτυξης, ανέφερε: «Το πρώτο θέμα για την ανάπτυξη της χώρας είναι να έχουμε μοχλό. Για να έχουμε μοχλό θέλουμε ένα φιλοαναπτυξιακό κράτος, μια Δημόσια Διοίκηση που λειτουργεί με τέτοια αντίληψη φιλοεπενδυτική, αλλά να έχουμε και ιδιωτικό τομέα που θέλει σε συνεργασία με τις τράπεζες να επενδύσει ίδια κεφάλαια και να βρει και δανεικά κεφάλαια συμπληρωματικά με ένα καλό επιτόκιο. Αν το επιτόκιο στην Ελλάδα είναι ψηλό και απαγορευτικό και η ανισότητα με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης αναπαράγεται και διευρύνεται, χάνουμε αναπτυξιακή προοπτική».

Στη συνέχεια, σχολίασε την παρουσία της Αριστερής Πλατφόρμας μέσα στο κόμμα και πως ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύτηκε τον Π. Λαφαζάνη: «Ο κ. Τσίπρας είχε αξιοποιήσει τον ριζοσπαστισμό της δραχμοφιλίας του κ. Λαφαζάνη και της Λαϊκής Ενότητας, για να εμφανιστεί ως ένα κόμμα το οποίο είναι αριστερό ανατρεπτικό αντισυμβατικό, κατέλαβε την εξουσία, τους απέβαλε, τους εξόντωσε και τελικά έχει μείνει στην εξουσία χωρίς ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο. Εγώ νομίζω ότι αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα πολιτικής και ιστορικής ηθικής που έχει διαμορφωθεί, που έχει προκύψει.

Στη συνέχεια είπε: «Ο κ. Τσίπρας ξέρει πάρα πολύ καλά ότι δεν έχει καμία αξιακή σχέση με αυτό που λέγεται ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και αυτό το ξέρουν και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες».

Απαντώντας στις φήμες περί ενδεχόμενης συνάντησής του με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ: «Διαβάζω, ότι ο Πρόεδρος Ολάντ ζήτησε να με συναντήσει, ζήτησε να συναντήσει τον κ. Σημίτη. [...] Δεν έχω κάτι διπλωματικά συγκεκριμένο να πω, άλλωστε δεν χρειάζεται η συνάντηση να γίνει στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να γίνει επισήμως».

Για τις προτάσεις του προς το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Λίγο πριν φύγω από την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ εισηγήθηκα στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ένα πλαίσιο στρατηγικής για το μέλλον όλου αυτού του χώρου. Δεν περιορίσαμε ποτέ τον χώρο αυτό στη λεγόμενη Κεντροαριστερά. Θέλουμε να συσπειρωθούν οι δυνάμεις του μεσαίου χώρου, οι δυνάμεις του προοδευτικού Κέντρου».
Keywords
βενιζελος, κυβερνηση, νεα κυβερνηση, κυβερνηση, νεα δημοκρατια, αλέξης τσίπρας, συριζα, υπουργοι, δημοψηφισμα 2015, εκλογες, μνημονιο, νέα, δημαρ, σόιμπλε, ΠΑΣΟΚ, ημών, ετικέτα, συμμετοχή, λύση, τσιπρας, σημαίνει, τραπεζες, χρεος, psi, osi, ελλαδα, cnn, συγκεκριμένο, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, ολγα λαφαζανη, αξια, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, τι ειναι το psi, μνημονιο 2, καμμενος, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, μνημονιο 3, εκλογες 2014, εκλογες 2015, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, χωρες, βημα, γνωμη, δανεια, δημοκρατια, θεμα, πλαισιο, πρωτο θεμα, φημες, cnn, αμηχανια, αδυναμια, απωλεια, ατμοσφαιρα, γινει, γινεται, δανειο, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δικη, δρομος, εγινε, εδαφος, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ελλειψη, εννοια, επρεπε, ετικέτα, ετων, ευρωπη, ιδεα, ιδια, ημών, υποθεση, ισχυει, κομμα, κορμος, λαθη, λύση, μηνες, μορφωμα, νεα υορκη, ξερετε, παντα, παμε, πολιτεια, πρωταγωνιστες, ρεζερβα, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, σόιμπλε, σοσιαλδημοκρατια, σχεδιο, φυσικα, φορα, χρονικα, χωρα, λαφαζανη, μεινει, osi, σημαια, σημαίνει, σωστο, τραπεζα, θεσεις, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα