Το χρεος στο επικεντρο της συναντησης λιου-παππα

00:19 13/5/2016 - Πηγή: Fimotro
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία αποδεδειγμένα τηρεί τα συμφωνηθέντα και επιτυγχάνει τους στόχους της, συνιστώντας έναν αξιόπιστο οικονομικό εταίρο διεθνώς», υπογραμμίστηκε από την...
πλευρά του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, κατά τη συνάντηση που είχε, στο πλαίσιο επίσημης αποστολής στην Ουάσιγκτον, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

Ο κ Παππάς, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Επικρατείας, ενημέρωσε τον κ. Λιου για το νέο κεφάλαιο
για την ελληνική οικονομία μετά την «ουσιαστική ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς τόνισε ότι:

Το 2015 έκλεισε με σχεδόν μηδενική ύφεση (0,2%), ενώ οι εκτιμήσεις του καλοκαιριού μιλούσαν για ύφεση 7 μονάδων και το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο είχε δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις για ύφεση 2,7%.
Τα φορολογικά έσοδα του 2015 ήταν πάνω από τον στόχο του προγράμματος.
Η ανεργία μειώθηκε 2 μονάδες σε ένα χρόνο.
Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα αυξήθηκε το 2015 κατά 5,7% σε επιφάνεια και κατά 32,3% σε όγκο.
Το 2015 καταγράφηκε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό.
Το 2015 επιτεύχθηκε ρεκόρ απορροφητικότητας κονδυλίων ΕΣΠΑ.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Επικρατείας υπογραμμίζεται ακόμη ότι ο κ. Παππάς τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης «χωρίς μέτρα επιπλέον των συμφωνηθέντων, αλλά μόνο με έναν αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής, ο οποίος προβλεπόταν από τη συμφωνία και θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν οι στόχοι».

Επιπλέον, ο κ. Παππάς ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί. Επίσης, αναφέρθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος στοχεύει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τέλος, ο κ. Παππάς ανέλυσε την πορεία της συζήτησης για το χρέος, τονίζοντας την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα, με στόχο την ελάφρυνση του προφίλ αποπληρωμής στα επόμενα χρόνια (επιμήκυνση περιόδου χάριτος, διασφάλιση της βιωσιμότητας των χρηματοδοτικών αναγκών κ.λπ.) ώστε το χρέος θα γίνει πιο διαχειρίσιμο και να επισπευσθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων - ενώ περιέγραψε και τον ρόλο του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία.
Keywords
Τυχαία Θέματα