''τι θα σημανει για τις ελληνικες τραπεζες ενα πιστωτικο γεγονοσ''...

00:32 21/4/2015 - Πηγή: Fimotro
"Σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος της Ελλάδας, η επιβάρυνση που θα προκύψει για τις Ελληνικές τράπεζες, ...
αν αυτό τις καταστήσει αφερέγγυες και χωρίς ασφαλείς χρηματοπιστωτικές εγγυήσεις, θα τις αναγκάσει να περιορίσουν (scale down) τις δραστηριότητές τους".

Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Victor Constancio,
στη Ευρωβουλευτή της Ελιάς, Εύα Καϊλή σε ερώτησή της στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας 20 Απριλίου.

Η Ευρωβουλευτής ζήτησε δύο κρίσιμες διευκρινήσεις τόσο αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ σε περίπτωση μη συμφωνίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, όσο και στο ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος. Ειδικότερα ως προς το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος η κα. Καϊλή ρώτησε αν θα επιβληθούν στις τράπεζες χρηματοδοτικοί και κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital and credit controls). Η απάντηση του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ ήταν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο αν ζητηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση και στη συνέχεια αν εγκριθεί και από την Επιτροπή, όπως έγινε και στη περίπτωση της Κύπρου.

Αναφορικά δε με την έκθεση των Ελληνικών τραπεζών σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου που δεν καλύπτονται από τον EFSF και το πως η ΕΚΤ προτίθεται να παρέμβει για να περιορίσει τον κίνδυνο συστημικού ρίσκου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Constancio απάντησε ότι η ΕΚΤ έχει συμβουλέψει ήδη τις Ελληνικές Τράπεζες να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα. Όσον αφορά στην Ελλάδα ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι οι τράπεζές της είναι για την ώρα φερέγγυες.
Keywords
Τυχαία Θέματα