Τέλος στις παρατάσεις βάζει το κτηματολόγιο – έρχονται πρόστιμα

11:22 14/5/2020 - Πηγή: Fimotro

Τέλος βάζει το Κτηματολόγιο στη… σιωπηρή παράταση που έχει δοθεί (στην πράξη) για τη συλλογή δηλώσεων. Από το τέλος του καλοκαιριού και μετά, το σκηνικό αλλάζει με τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα, ενώ τον ερχόμενο Ιούλιο θα θεσμοθετηθεί ο τρόπος επιβολής τους.

Οπως διαπιστώθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, η κίνηση στα Γραφεία Κτηματογράφησηςμειώθηκε αισθητά με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συλλογής δηλώσεων σε πολλές περιοχές.

Ετσι,

όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα του Κτηματολογίου, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί η συλλογή δηλώσεων, από το Κτηματολόγιο ανακοίνωσαν τη θεσμοθέτηση της επιβολής των νέων προστίμων για να ενεργοποιηθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και να μην πέσει έξω το πρόγραμμα κτηματογράφησης που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Τελευταία ευκαιρία

«Το Ελληνικό Κτηματολόγιο καλεί για τελευταία φορά τους πολίτες που είτε δεν έχουν δηλώσει καθόλου την ιδιοκτησία τους είτε έχουν προχωρήσει σε δήλωση εμπρόθεσμης προσέλευσης και εκκρεμεί η οριστικοποίηση των δηλώσεών τους, να το πράξουν άμεσα»επισημαίνεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Κτηματολογίου.

Υπενθυμίζεται πως το Κτηματολόγιο σε μια προσπάθεια να μην μπλοκάρει το σύστημα έδωσε (προτού ξεσπάσει η πανδημία) τη δυνατότητα σε αργοπορημένους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό εμπρόθεσμης δήλωσης, δηλαδή στην ουσία να κλείνουν ένα ραντεβού στο μέλλον. Για παράδειγμα, στην Αιτωλοακαρνανία για 85.000 δικαιώματα δόθηκαν βεβαιώσεις για τα τέλη του Μαΐου.

Πλέον, με το νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί από το τέλος του καλοκαιριού και μετά, τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης που θα καθυστερήσει τρία χρόνια να υποβάλει δήλωση θα πληρώσει περισσότερα από έναν άλλο που θα καθυστερήσει τρεις μήνες. Και η αξία των ακινήτων θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Οι ιδιοκτήτες που καθυστερούν να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο την περιουσία τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούν – εκ των πραγμάτων – να αξιοποιήσουν όσο εύκολα νομίζουν την περιουσία τους. Κι αυτό διότι, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα του Κτηματολογίου, θα ταλαιπωρούνται κάθε φορά που θα θέλουν να μεταβιβάσουν ή να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων τους.

Αυστηρά κατόπιν ραντεβού θα γίνεται, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, η προσέλευση στα Γραφεία Κτηματογράφησης, ενώ θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την ασφάλεια των συναλλασσομένων. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 210-6505.600 ή να μπαίνουν στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.gr.

Άλλα στάδια

Στο μεταξύ, πέρα από την υποβολή δηλώσεων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τρέχουν και τα άλλα στάδια της κτηματογράφησης, όπως η προανάρτηση και η ανάρτηση. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως από τις 25 Μαΐου 2020 έως τα τέλη του ερχόμενου Αυγούστου μπαίνουν σε εφαρμογή δύο προγράμματα προανάρτησης και 12 ανάρτησης σε όλη τη χώρα που αφορούν πάνω από 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Σημειώνεται πως την 1η Ιουνίου 2020 ξεκινά η ανάρτηση στον Δήμο της Αθήνας, όπου μόλις ένας στους πέντε ιδιοκτήτες – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κτηματολογίου – έλεγξε και επικαιροποίησε τα στοιχεία που δήλωσε το 2008 πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα.

The post Τέλος στις παρατάσεις βάζει το κτηματολόγιο – Έρχονται πρόστιμα appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα