Τα επαγγελματικα δικαιωματα των αποφοιτων επαλ και επας...

17:02 11/7/2013 - Πηγή: Fimotro
Την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που εκκρεμούσαν την τελευταία πενταετία, καθώς και τη διαμόρφωση «Εθνικού Πλαίσιου Προσόντων» (τίτλοι σπουδών που απονέμονται στην Ελλάδα), στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο ΕΟΠΠΕΠ στο κτήριο του υπουργείου...

Ο κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε την απόφασή του για την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των Επαγγελματικών
Λυκείων και των Επαγγελματικών Σχολών τονίζοντας ότι «η απόφασή μας αποδίδει με δικαιοσύνη επαγγελματικά δικαιώματα που θα δώσουν την δυνατότητα εισόδου στην αγορά εργασίας χωρίς στρεβλώσεις, σε ασφαλές εργασιακό και επαγγελματικό πλαίσιο».
Πιο συγκεκριμένα, χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους τίτλων ΕΠΑ.Λ. των ειδικοτήτων: «Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού» του Τομέα Μηχανολογίας», «Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων» του Τομέα Ηλεκτρολογίας», «Ηλεκτρονικών Συστημάτων Επικοινωνιών» του Τομέα Ηλεκτρονικής», «Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων» του Τομέα Ηλεκτρονικής», «Σχεδιαστών Δομικών Έργων» του Τομέα Δομικών Έργων», «Υπαλλήλων Διοίκησης Οικονομικών Υπηρεσιών» του Τομέα Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών», «Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων» του Τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών», «Πλοιάρχων Ε.Ν.» του Τομέα Ναυτικού Πλοιάρχων», «Μηχανικών Ε.Ν.» του Τομέα Ναυτικού Μηχανικών», «Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών» του Τομέα Μηχανολογίας», «Μηχανικών και Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου»,
Επίσης χορηγούνται επαγγελματικά δικαιώματα στους κατόχους τίτλου ΕΠΑ.Σ. των ειδικοτήτων: «Συντήρησης Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης», «Χημικών Εργαστηρίων και Ποιοτικού Ελέγχου Υλικών», «Τεχνιτών Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου», «Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου», «Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών», «Τεχνιτών Αμαξωμάτων», «Σχεδιαστών Τεχνικών Εφαρμογών με χρήση Η/Υ», «Υπαλλήλων Οικονομικών Καθηκόντων», «Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων», «Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων», «Τεχνιτών Ηλεκτρονικών Συσκευών Εγκαταστάσεων και Υπολογιστικών Μονάδων».
Αλλά και σε ειδικότητες που υπάρχουν απόφοιτοι αλλά δεν θα υπάρχουν στο νέο Τεχνικό Λύκειο, όπως:
«Αισθητικής Τέχνης», «Κομμωτικής Τέχνης», «Βοηθών Νοσηλευτών», «Βοηθών Γενικής Νοσηλείας», «Βοηθών Φαρμακείων», «Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων» του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας», «Βοηθών Νοσηλευτών» του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας», «Βοηθών Γενικής Βρεφονηπιοκομίας».
Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Σχέδιο Νόμου για το νέο Τεχνικό Λύκειο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Όπως είπε, σχεδιάζεται «ένα Τεχνικό Λύκειο που θα μεταδίδει τις απαιτούμενες τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες, παράλληλα με την καθολική εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας, και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας, χωρίς στρεβλώσεις και επικαλύψεις με ανώτερες βαθμίδες τυπικής εκπαίδευσης ή μη τυπικής κατάρτισης».
Σχετικά με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα διαμορφώνεται το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, με την ανάπτυξη του οποίου διασφαλίζεται η ύπαρξη ενός συνεκτικού και κατανοητού συστήματος κατάταξης όλων των προσόντων, δηλαδή των τίτλων σπουδών που απονέμονται στη χώρα μας.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα