Στο fast track εξι μεγαλες επενδυσεις υψους 5,6 δις,

09:11 7/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Την υπαγωγή στο λεγόμενο fast track έξι επενδύσεων συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, αποφάσισε την Τρίτη η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Οι επενδυτικοί φάκελοι, μετά τη συμπλήρωση όλων των δικαιολογητικών από τους επενδυτές, θα διεκπεραιωθούν μέσα από τις...
ταχείες διαδικασίες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Το fast track προβλέπεται από το νόμο 3894/2010 «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων».

Η Επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία
του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, Μεταφορών Μ. Βορίδη και του υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Δόλλη.

Στο πλαίσιο της υπαγωγής των έξι επενδύσεων στο fast track, ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε ότι «τα έργα αυτά πρόκειται να διεκπεραιωθούν μέσα από γρήγορες και απλές διαδικασίες, με τη μέριμνα του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης, του Invest in Greece και της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών Επενδύσεων. Τα οφέλη για τη χώρα μας από τις επενδύσεις αυτές θα είναι πολλαπλασιαστικά, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και συνολικά για την Ελλάδα, από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και συνολικά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Τα εγκεκριμένα επενδυτικά έργα είναι τα εξής:

1) Επένδυση στον μεταλλευτικό κλάδο για την αξιοποίηση κοιτάσματος χρυσού εντός μεταλλευτικών παραχωρήσεων στο Νομό Έβρου (Δ. Αλεξανδρούπολης) για την οποία έχει ήδη εκδοθεί η εγκριτική πράξη του ΥΠΕΚΑ και θετική γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Εταιρεία: ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Β.M.E

Προϋπολογισμός: 128,960 εκατ. ευρώ

2) Ανάπτυξη συστοιχιών αιολικών πάρκων ισχύος 1.005 MW στην Κρήτη και διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα.

Εταιρεία: Elica Group

Προϋπολογισμός: 1,99 δισ. ευρώ

3) Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, Δ. Σητείας, Ν. Λασιθίου Κρήτης.

Εταιρεία: SOLAR POWER PLANT LASSITHI EPE

Προϋπολογισμός: 268 εκατ. ευρώ

4) Κατασκευή 12 Φ/Β πάρκων, ισχύος 166,142 MW στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας.

Εταιρεία: Spes Solaris - Solar Concept A.E

Προϋπολογισμός: 332,284 εκατ. ευρώ

5) Αντλησοταμιευτικά συστήματα αποθήκευσης και παραγωγής ενέργειας, ισχύος 587 MW, ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ του Δ. Αμφιλοχίας, Αιτωλοακαρνανίας, με δύο άνω ταμιευτήρες «ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ» και «ΠΥΡΓΟΥ».

Εταιρεία: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.

Προϋπολογισμός: 501.830.000 ευρώ

6) Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) Κρήτης, με ανάπτυξη 33 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών, ισχύος 1.077 MW, και διασύνδεση στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου.

Εταιρεία: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.

Προϋπολογισμός: 2,46 δισ. ευρώ
Keywords
Τυχαία Θέματα