Στη ρωσια στρεφεται η βουλγαρια για πυρηνικη τεχνολογια

12:53 17/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Στροφή 180 μοιρών κάνει ο βούλγαρος πρωθυπουργός στις ενεργειακές προτεραιότητες της χώρας του, ανακοινώνοντας την αγορά ρωσικού πυρηνικού αντιδραστήρα, παρά την προηγούμενη αντίθεσή του σε πυρηνικά έργα που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία. Σε...
μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, ο Borissov απέλυσε τον υπουργό Οικονομικών και ενέργειας Traycho Traykov και ανακοίνωσε παράλληλα, ότι η χώρα του θα αγοράσει τον ρωσικό αντιδραστήρα για τον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό Μπελένε.
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η μονάδα θα μπορούσε να εγκατασταθεί
στον υφιστάμενο πυρηνικό σταθμό Kozloduy που έχει ήδη δύο αντιδραστήρες σε λειτουργία.
Η ανακοίνωση αυτή αιφνιδίασε ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς το τελευταίο διάστημα ο Borissov ήταν δεκτικός στις συμβουλές Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, που τον προειδοποιούσαν ότι το εν λόγω έργο θα αυξήσει την βουλγαρική ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.
Η Βουλγαρία βασίζεται στη Ρωσία για το 89% του πετρελαίου, 100% του φυσικού αερίου και 100% πυρηνικών καυσίμων για τον πυρηνικό σταθμό Kozloduy. Ένας άλλος αντιδραστήρας με ρωσική τεχνολογία σχεδιάζεται στην Μπελένε πάλι με ρωσίκή τεχνολογία, ωστόσο έχει παγώσει λόγω διαφορών στην πληρωμή.
Η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα ανάγκασε την Σόφια να επικαλεσθεί την ανάγκη εξέτασης των ζητημάτων ασφαλείας και να διευκρινίσει τους όρους της ρωσικής χρηματοδότησης του έργου Belene . Οικολόγοι ομάδες λόμπυ αντιτίθενται στην ολοκλήρωση του σταθμού στην Μπελένε. Αντίθετα, η κατάσταση του Kozloduy, όπου 4 από τους 6 αντιδραστήρες έχουν εγκατασταθεί με χρηματοδότηση της ΕΕ- είναι σχετικά ομαλή.
Ο Borissov εναντιώθηκε στη δήλωση του Martin Dimitrov, αρχηγός του κόμματος Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, όταν είπε ότι ο Traykov αποτελεί τη μόνη δικλείδα ασφαλείας να μην κατασκευαστεί ο σταθμός Belene.
Keywords
Τυχαία Θέματα