Σπείρα χάκερς συνελήφθη για κλοπές μέσω e-banking

10:31 9/11/2020 - Πηγή: Fimotro

Συνελήφθησαν δυνάμει ενταλμάτων, πρωινές ώρες της 5-11-2020, μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ημαθία, από κλιμάκια αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Διονύσου Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης

και του Τμήματος Ασφαλείας Αλεξάνδρειας Ημαθίας, εννέα άτομα (επτά ημεδαποί και δύο αλλοδαποί), κατηγορούμενοι για απάτη με υπολογιστή με ζημία που υπερβαίνει συνολικά τις -185.000- ευρώ, πλαστογραφία μετά χρήσεως και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, είχαν προηγηθεί καταγγελίες πολιτών στο Τ.Α. Διονύσου, στο Τμήμα Ασφαλείας Θήβας και στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης, για μεταφορά χρηματικών ποσών από τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε λογαριασμούς τρίτων, εν αγνοία τους και σχηματίσθηκαν αντίστοιχες Δικογραφίες.

Μετά τη συσχέτιση των Δικογραφιών και την ενδελεχή έρευνα που διενήργησε το Τ.Α. Διονύσου, αποκαλύφθηκαν οι δράστες της απάτης, οι οποίοι κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020, προέβησαν σε απάτες μέσω υπολογιστή, τουλάχιστον για τις τρείς εξεταζόμενες περιπτώσεις, έχοντας αποσπάσει χρηματικά ποσά συνολικού ύψους τουλάχιστον -185.500- ευρώ.

Τα αφαιρεθέντα χρηματικά ποσά, όπως προέκυψε κατέληξαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των (9) συλληφθέντων, καθώς και έτερου ατόμου που αναζητείται.

Ως προς τη μεθοδολογία, οι δράστες χρησιμοποιούν την μέθοδο απάτης, ευρύτερα γνωστής ως “sim swapping“. Συγκεκριμένα, οι δράστες αρχικά υποκλέπτουν τους μυστικούς κωδικούς εισόδου (username – password) στις πλατφόρμες e-banking, μέσω εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού σε υπολογιστή των θυμάτων.

Ακολούθως, χρησιμοποιώντας πλαστές εξουσιοδοτήσεις ή άλλα πλαστά έγγραφα, μεταβαίνουν σε καταστήματα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και επιτυγχάνουν την έκδοση νέας κάρτας sim, στον τηλεφωνικό αριθμό που χρησιμοποιεί το θύμα, για να λαμβάνει τους κωδικούς επαλήθευσης, που απαιτούνται για την ολοκλήρωση τραπεζικής συναλλαγής στις πλατφόρμες e-banking. Με τον τρόπο αυτό, αποσπούν χρηματικά ποσά από λογαριασμούς των θυμάτων τους.

Η δράση των συλληφθέντων εκτείνεται σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, καθώς από την έρευνα προέκυψε ότι έχουν προβεί σε αντικατάσταση καρτών sim σε διάφορες περιοχές της Χώρας.

Ο συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Εκτελέσεων Ποινών του Πρωτοδικείου Αθηνών.

The post Σπείρα χάκερς συνελήφθη για κλοπές μέσω e-banking appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα