Σαρωτικό το πέρασμα της ιρμα με 14 νεκρούς -τώρα απειλεί και τις ηπα

00:31 9/9/2017 - Πηγή: Fimotro

Κατά τα επίσημα στοιχεία των κυβερνήσεων των χωρών και των περιοχών που επλήγησαν, ο μέχρι στιγμής απολογισμός ανέρχεται σε 14 νεκρούς, μετά την ανακοίνωση τεσσάρων νέων θανάτων στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους και δύο στο Πουέρτο Ρίκο. Ο Ερυθρός Σταυρός είχε λίγη ώρα νωρίτερα κάνει λόγο για δέκα θανάτους και 1,2 εκατομμύρια πληγέντες από τον κυκλώνα συνολικά.

Οι απώλειες και οι ζημιές ενδέχεται να ξεπεράσουν σε αξία τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, στις Αντίλλες και στην Καραϊβική, σύμφωνα με προβλέψεις της εταιρείας Enki

Research.

Μπαρμπούντα

Ο κυκλώνας Ίρμα, που από την Τρίτη κατατάσσεται στην κατηγορία 5—την υψηλότερη της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον—από το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ, έπληξε τη νήσο Μπαρμπούντα την Τετάρτη, περί τις 09:00 (ώρα Ελλάδας) με σφοδρές βροχοπτώσεις και ανέμους ταχύτητας 295 χιλιομέτρων την ώρα.

Το μικρό νησί έχει «καταστραφεί τελείως», δήλωσε ο ο Γκαστόν Μπράουν, ο πρωθυπουργός στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, που έδωσε χθες Πέμπτη έναν αρχικό απολογισμό που κάνει λόγο για έναν νεκρό. «Βιώνουμε τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής», σχολίασε ο Μπράουν.

Άγιος Βαρθολομαίος & Άγιος Μαρτίνος

Μερικές ώρες αργότερα, ο κυκλώνας πέρασε από το γαλλικό νησί του Αγίου Βαρθολομαίου και κατόπιν από το γαλλο-ολλανδικό νησί του Αγίου Μαρτίνου. Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία έκανε λόγο για ανέμους ταχύτητας μέχρι και 360 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, «τέσσερις νεκροί» έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στον Άγιο Μαρτίνο, ενώ δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος στον Άγιο Βαρθολομαίο. Νωρίτερα, οι τοπικές αρχές και οι διασώστες είχαν κάνει λόγο για έναν απολογισμό τουλάχιστον «8 νεκρών και 21 τραυματιών» στον Άγιο Μαρτίνο.

Eικόνες καταστροφής στον Άγιο Μαρτίνο. Gerben Van Es/Dutch Defense Ministry via AP

Ο γάλλος πρωθυπουργός μίλησε από την πλευρά του για «περίπου πενήντα τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση και ένας σε κρίσιμη κατάσταση».

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πολλοί τραυματίστηκαν στο ολλανδικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ολλανδίας.

Οι ζημιές είναι «τεράστιες», με το αεροδρόμιο να έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές και το νησί να έχει αποκοπεί από τον κόσμο, σύμφωνα με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Από γαλλικής πλευράς ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της αυτοδιοίκησης Ντανιέλ Γκιμπς, «σοκαρισμένος», είπε ότι το «95% του νησιού (…) έχει καταστραφεί».

Θα χρειαστούν «εβδομάδες και μήνες» πριν από την επιστροφή στην ομαλότητα και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της EDF Ζαν-Μπερνάρ Λεβί.

Παρθένες Νήσοι

Ο κυκλώνας Ίρμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους στις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ ενώ προκάλεσε επίσης εκτεταμένες ζημιές στις υποδομές, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού νοσοκομείου, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του κυβερνήτη της περιοχής.

«Δεν είμαστε αισιόδοξοι πως δεν υπάρχουν κι άλλοι» νεκροί, δήλωσε τηλεφωνικά από τη Νέα Υόρκη ο Λόνι Σούρι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη Κένεθ Μαπ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο κυβερνήτης Μαπ συνομίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος του υποσχέθηκε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των νήσων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Πουέρτο Ρίκο

Οι αρχές έκαναν λόγο για δύο νεκρούς. Ο κυκλώνας Ίρμα πλήττει το βόρειο τμήμα αυτής της αμερικανικής περιοχής από χθες το πρωί, με ανέμους 295 χλμ. ανά ώρα. Έχει προκαλέσει διακοπές του ρεύματος και σφοδρές βροχοπτώσεις.

Ο μισός πληθυσμός δεν έχει ρεύμα, ενώ ποτάμια και ρέματα έχουν υπερχειλίσει στο νησί των 3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Δομινικανή Δημοκρατία

Περί τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) χθες, ο κυκλώνας πέρασε από τη Δομινικανή Δημοκρατία και θα πλήξει την Αϊτή, τα νησιά Τερκς και Κάικος και τις Μπαχάμες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του NHC.

Άνεμοι 285 χλμ. και ισχυρές βροχές πλήττουν τη Δομινικανή Δημοκρατία, η οποία υποχρεώθηκε να απομακρύνει περίπου 5.500 κατοίκους από τις εστίες τους. Συνολικά, 1.116 κατοικίες έχουν ήδη υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες, τις πτώσεις δέντρων και τις ριπές του ανέμου, ενώ οι αρχές προχώρησαν προληπτικά σε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε κάποιες περιοχές.

Κατέρρευσε η γέφυρα που συνέδεε τη Δομινικανή Δημοκρατή με την Αϊτή. Φωτογραφία: Twitter

Αϊτή

Ο κυκλώνας Ίρμα άρχισε να προκαλεί πλημμύρες στην Αϊτή, με τους πρώτους τραυματισμούς να αναφέρονται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε χθες η Πολιτική Προστασία.

Κατά τις πρώτες προβλέψεις ο κυκλώνας Ίρμα θα περάσει λίγο βορειότερα από ό,τι προβλεπόταν από την Αϊτή, κάτι που ενδέχεται να αμβλύνει το πλήγμα που θα δεχθεί αυτή η χώρα της Καραϊβικής, η οποία κατατάσσεται μεταξύ των πιο φτωχών του πλανήτη.

Προβλεπόμενη τροχιά

Ο κυκλώνας ενδέχεται να συνεχίσει να κατατάσσεται στην κατηγορία 5 έως ακόμη και το Σάββατο, σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία. Ο Ίρμα προβλέπεται ότι θα πλήξει την Κούβα το βράδυ της Παρασκευής ή το πρωί του Σαββάτου, και κατόπιν θα κατευθυνθεί προς τις ΗΠΑ, πλήττοντας αρχικά τη Φλόριντα, κατόπιν την Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα.

Ο κυκλώνας Ίρμα θα «είναι πραγματικά καταστροφικός» όταν θα φθάσει στις ακτές της Φλόριντας, προειδοποίησε ο Μπροκ Λονγκ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA) των ΗΠΑ.

Διαταγές υποχρεωτικής απομάκρυνσης έχουν εκδοθεί σε παραλιακές περιοχές της Φλόριντας και τμήματα της Πολιτείας Τζόρτζια.

Άλλοι δύο κυκλώνες

Την Παρασκευή και το Σάββατο άλλος ένας κυκλώνας, ο Χοσέ, αναμένεται να περάσει περίπου 300 χλμ. βορειοανατολικά του Αγίου Μαρτίνου.

Ο κυκλώνας Χοσέ, 950 χιλιόμετρα ανατολικά από τις Μικρές Αντίλλες, ενισχύθηκε στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον με ανέμους 195 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το NHC.

Ο κυκλώνας, ο οποίος μέσα σε μερικές ώρες ενισχύθηκε φθάνοντας από την κατηγορία 1 στην κατηγορία 3, μετακινείται 30 χλμ. την ώρα προς δυτική-βορειοδυτική κατεύθυνση, διευκρίνισε το NHC. Μοιάζει να ακολουθεί τα ίχνη του τυφώνα Ίρμα, του κυκλώνα κατηγορίας 5, ο οποίος προκάλεσε ήδη τεράστιες καταστροφές σε πολλά νησιά της Καραϊβικής. Το νησί Μπαρμπούντα, το οποίο ήδη υπέστη φοβερές ζημιές από τον κυκλώνα Ίρμα, κινδυνεύει να πληγεί και από τον Χοσέ, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του NHC.

Το NHC εκτιμά ότι το φαινόμενο ενδέχεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσα στις επόμενες 24 ως 36 ώρες.

Στο μεταξύ ένας τρίτος κυκλώνας, ο Κάτια, απειλεί περιοχές του Μεξικού που βρέχονται από τον Ατλαντικό και ενδέχεται να επηρεάσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Πολιτεία της Βερακρούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα