Πως θα γίνει το restart από το λιανεμπόριο

11:41 1/4/2021 - Πηγή: Fimotro
Διπλές μάσκες και self-tests τα όπλα για επανεκκίνηση του λιανεμπορίου

Με την κόπωση των πολιτών να έχει χτυπήσει κόκκινο και τα self tests ως νέα όπλα για κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους, η κοινωνία είναι έτοιμη να δώσει με νέους όρους την μάχη κατά της πανδημίας.

Από το αυστηρό lockdown, που δεν εφαρμοζόταν απόλυτα, η χώρα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο που κυριαρχεί η λογική του σταδιακού

– προσεχτικού ανοίγματος δραστηριοτήτων, με πρώτη αυτή του λιανεμπορίου.

Η κυβέρνηση που δεν είχε κρύψει την επιλογή της να ανοίξουν άμεσα καταστήματα και σχολεία, υποδέχθηκε με έκδηλη ικανοποίηση την απόφαση της επιτροπής των επιστημόνων να εισηγηθούν την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από την Δευτέρα 5 Απριλίου, καθώς επίσης και την άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων από το αμέσως προσεχές Σαββατοκύριακο.

Το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα και των διαδημοτικών μετακινήσεων με κωδικό «6» για άσκηση, από το Σάββατο και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, ανακοίνωσε αργά χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ανοίγει τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 το λιανεμπόριο, ενώ από το Σάββατο (3/4) επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις για σωματική άσκηση.

Όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κλειστά θα παραμείνουν τα mall και τα outlet.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι αγορές θα γίνονται αποκλειστικά με την αποστολή SMS στο 13032, με ονοματεπώνυμό, προκειμένου να λαμβάνει ο πελάτης απάντηση για μετακίνηση στο εμπορικό κατάστημα.

Την ίδια στιγμή, υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων και για ψυχολογικούς λόγους, τάχθηκε η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη.

«Είμαι υπέρ του ανοίγματος γιατί δεν έχουμε lockdown, μόνο το πρώτο lockdown ήταν που κλειστήκαμε μέσα. Θα αλλάξει και η ψυχολογία του κόσμου και επιπλέον τα δείγματα που είχαμε από τα μικρά καταστήματα που είχαν ανοίξει δεν έδειξαν κάποιο πρόβλημα», δήλωσε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 η κ. Παγώνη.

Η κ. Παγώνη υπογράμμισε την ανάγκη για αυστηρό έλεγχο και ατομική ευθύνη, ενώ όπως ανέφερε. σε καταστήματα και σουπερ μάρκετ, θα πρέπει να επιβληθούν διπλές μάσκες και να γίνονται self test στους υπαλλήλους. “Οταν προχωρήσουμε με τα εμβόλια τις αραιώνουμε και βάζουμε μια”, συμπλήρωσε.

Σε ότι αφορά στα σχολεία, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος γυμνασίων και λυκείων υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε τα self test στα φαρμακεία, θα τα έχουν κάνει εκπαιδευτικοί και μαθητές πριν ξεκινήσουν και ανά βδομάδα θα γίνεται πλήρης έλεγχος. “Ωστόσο από τη στιγμή που δεν έχουν έρθει στα φαρμακεία δεν μπορούν να ανοίξουν”, ανέφερε.

Περιμέναμε τα υψηλά νούμερα χθες γιατί είναι τα αποτελέσματα πριν από 15 ημέρες, από τις Απόκριες, πρόσθεσε η κ. Παγώνη για το ρεκορ εισαγωγών που σημειώθηκε χθες. “Το υπουργείο θα πρέπει να τρέξει τα κρεβάτια μαζί με τις προσλήψεις. Αλλιώς εκ των έσω; Είμαστε πολύ λίγοι για αυτά που κάνουμε” σημείωσε.

“Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει γιατρός ή νοσηλευτής που δεν έχει κάνει εμβόλιο. Πας να κάνεις ένα λειτούργημα, δεν χρειάζεται ένας πρωθυπουργός να σου πει τι να κάνεις. Το κάνεις μόνος σου”, κατέληξε.

The post Πως θα γίνει το restart από το λιανεμπόριο appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα