Πατσαβουρόπιτα: από που πήρε το όνομα της;

10:21 3/2/2017 - Πηγή: Fimotro

Η Ελληνική κουζίνα είναι αλήθεια πως διαθέτει αρκετά φαγητά με «παραπλανητικές» ονομασίες, όπως το «κοκορέτσι» που δεν έχει καμιά σχέση με κόκορα, το «ψαρονέφρι» που δεν έχει καμιά σχέση με ψάρι ή το «εξοχικό» που τρώγεται παντού, ακόμα και στην πόλη!

Η πατσαβουρόπιτα όμως, δεν ανήκει σ’ αυτήν την κατηγορία αφού «πραγματοποιεί όσα υπόσχεται» και έχει άμεση σχέση με την «πατσαβούρα» από την οποία πήρε και το όνομα της!

Τι είναι όμως η πατσαβουρόπιτα;

Η πατσαβουρόπιτα είναι μια Ελληνική παραδοσιακή πίτα που φτιάχνεται αλμυρή ή γλυκιά με διάφορα

υλικά και γέμιση που διαφέρει ανάλογα τα γούστα. Έτσι έχουμε, πατσαβουρόπιτα με τυρί, με σπανάκι, με μανιτάρια, με ζαμπόν και με οτιδήποτε άλλο θέλουμε.

Η πατσαβουρόπιτα λέγεται έτσι γιατί τόσο τα φύλλα όσο και τα υλικά τοποθετούνται «απρόσεχτα» στο ταψί, όπως ακριβώς πετάμε μια πατσαβούρα! Το μυστικό της γεύσης βρίσκεται στις πολλές στρώσεις γέμιση-φύλλο που εναλλάσσονται πολλές φορές μεταξύ τους στο ίδιο ταψί.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές συνταγές για πατσαβουρόπιτα και κάποιες από αυτές είναι εύκολες και νόστιμες. Για όποιον όμως θέλει να γευτεί χωρίς κόπο τη νοστιμότερη από όλες, υπάρχει και η βραβευμένη πατσαβουρόπιτα της εταιρείας Ροδούλα, η οποία το 2016 βραβεύτηκε συνολικά με 6 χρυσά αστέρια ανώτερης γεύσης και ποιότητας από τον διεθνή οργανισμό ITQI στις Βρυξέλες, με 2 χρυσά αστέρια για την κάθε γεύση από τις Μεσογειακή Πατσαβουρόπιτα, Πατσαβουρόπιτα με τυρί και Πατσαβουρόπιτα με σπανάκι και τυρί.

Keywords
Τυχαία Θέματα