Ουτε βημα πισω η τροικα για τις 20.000 απολυσεις απο το δημοσιο εως το 2014...

10:20 10/4/2013 - Πηγή: Fimotro
... ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ''ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ''...
Η πραγματικότητα διαψεύδει το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που δήλωνε την προηγούμενη Παρασκευή, μετά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Γιάννη Στουρνάρα, ότι την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών...
Στη συνάντηση
του οικονομικού επιτελείου με την ομάδα Τόμσεν, η οποία ξεκίνησε στις 16:00, ήταν παρών, για περίπου μία ώρα, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, έπειτα από ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο, με κεντρικό θέμα την απαίτηση των δανειστών για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και το ρόλο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη διαπραγμάτευση.

«Στο Δημόσιο υπάρχει θέμα. Θέλουν αριθμό υποχρεωτικών αποχωρήσεων. Δεν τους ικανοποιούν οι αριθμοί των αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης που τους έχει στείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης», είχε δηλώσει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έπειτα από τη συνάντηση Σαμαρά-Στουρνάρα στις 5 Απριλίου.

Το γεγονός ότι στη σημερινή διαπραγμάτευση μετείχε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δείχνει ότι ο κ. Μανιτάκης θα αναλάβει την προσπάθεια πειθούς των δανειστών ότι το σχέδιο που έχει εκπονήσει είναι λειτουργικό και θα δημιουργήσει τις οικονομίες κλίμακας, που χρειάζονται χωρίς να γίνουν βίαιες απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 16:00 ακριβώς, ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών με μικρή καθυστέρηση, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Είχε προηγηθεί το «τελεσίγραφο» της ομάδας Τόμσεν προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας ενημέρωσαν τον κ. Μανιτάκη ότι θα πρέπει να έχουν φύγει 20.000 υπάλληλοι από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014, εκ των οποίων 2.000 μέχρι τον Ιούνιο και 7.500 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Έπειτα από περίπου μία ώρα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποχώρησε, περνώντας τη σκυτάλη στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς η συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στράφηκε σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του οικονομικού επιτελείου.

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας ξεπροβόδισε τον ομόλογό του και οι δύο άνδρες φωτογραφήθηκαν μαζί, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να βάλουν τέλος στα σενάρια, που θέλουν τις σχέσεις τους να έχουν «παγώσει».
Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, δίνει αγώνα δρόμου για να κλείσει με κάθε λεπτομέρεια η διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Για κάποιες πηγές στόχος των επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου είναι να μπουν και οι υπογραφές, πριν την αναχώρηση του κ. Γιάννη Στουρνάρα την Πέμπτη για το άτυπο Eurogroup.

Οι ελεγκτές δεν έχουν ακόμα απαντήσει αν θα εγκρίνουν την άμεση αποδέσμευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου, ξεχωριστά δηλαδή από τα υπόλοιπα 6 δισ. που πρέπει να εγκριθούν από το Γιούρογκρουπ στις 13 Μαΐου.

Για να συμβεί όμως αυτό, όπως έλεγε στο protothema.gr ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, «θα πρέπει και οι ελεγκτές να δείξουν καλή θέληση, αλλά ακόμα δεν έχουν απαντήσει για να ξέρουμε».

Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης.
«Τελεσίγραφο» της Τρόικας σε Μανιτάκη για τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλωνΠριν από τη συνάντηση δε, στο υπουργείο Οικονομικών, η ομάδα Τόμσεν ξεκαθάρισε οριστικά στον υπουργό Διοικητικής μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, την επιθυμία της για την αποχώρηση 20.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014.
Με έλλειμμα 1,5% έκλεισε ο προϋπολογισμός του 2012 Ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης είναι το στοιχείο που δείχνει ότι το έλλειμμα για τον προϋπολογισμό του 2012 ηταν τελικώς μικρότερο της πρόβλεψης του 1,5% που είχε συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το στοιχείο πως το έλλειμμα του 2012 έκλεισε καλύτερα από το στόχο θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης.

Πιέζουν και άλλο με τους φόρους ακινήτωνΚάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει όμως, ειδικά για τους φόρους ακινήτων. Μέχρι και την τελευταία στιγμή οι ελεγκτές εγείρουν ζητήματα και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αρκούνται στις δεσμεύσεις για τα έσοδα από φόρους ακινήτων του 2013, που θεωρείται «μεταβατική χρονιά», αλλά αξιώνουν να τους παρουσιάσει «εδώ και τώρα» η κυβέρνηση και το σχέδιο για τη μορφή που θα έχει ο ενιαίος φόρος ακινήτων το 2014! Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε σαν συνέπεια νέες καθυστερήσεις και εμπόδια στην άμεση εκταμίευση των δόσεων

Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει πως φέτος ο στόχος έσοδα των 3,2 δισ. υπερκαλύπτεται κατά σχεδόν μισό δισ. αφού υπολογίζεται να εισπραχθούν:

- 1 δισ. ευρώ από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010-2011-2012-2013.

- 1,3 δισ. ευρώ από το ΕΕΤΗΔΕ του 2012.

- 1,3 δισ. ευρώ από το «Ενιαίο Φόρο» του 2013.

- 80-100 εκατ. ευρώ από μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και άλλα περίπου 300 εκατ. ευρώ από φόρους ακινήτων παρελθόντων οικονομικών ετών.

Η απώλεια εσόδων 200-250 εκατ. ευρώ που θα προκύψει από την οριζόντια μείωση 10% -15% των συντελεστών του «Ενιαίου Φόρου» του 2013 θα καλυφθεί με:

- την αύξηση (έως διπλασιασμό) του συντελεστή φόρου που ίσχυσε για το ΕΕΤΗΔΕ στα ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

- Τη φορολόγηση των ακινήτων που ενοικιάζει από ιδιώτες το Δημόσιο χωρίς να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ ή που απαλλάχθηκαν από ΤΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ με αποφάσεις των οικείων δήμων.
Εξόφληση χρεών ως το 2017Οριστικοποιείται πάντως, όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο ρύθμισης για την αποπληρωμή χρεών εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Θα είναι μια αρκετά σκληρή διαδικασία, για όσους την επιλέξουν, αφού θα προβλέπει:

- Έκτακτη ρύθμιση με 36 ή και 48 δόσεις (δεν έχει ακόμα απαντήσει αν τις δέχεται τελικά η Τρόικα) για όσα χρέη είχαν δημιουργηθεί έως 31-12-2012 σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία. Όλες τις δόσεις θα δικαιούνται όσοι υποβάλουν αίτηση υπαγωγής έως 30 Ιουνίου. Έτσι θα πρέπει να εξοφληθούν τα χρέη το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2016 (ή του 2017 αν ισχύσουν οι 48 δόσεις). Τον ίδιο μήνα το αργότερο θα λήγουν οι δόσεις, έστω και αν υποβάλουν αργότερα την αίτηση, αφού θα αφαιρείται μία δόση για κάθε μήνα καθυστέρησης (πχ 47 δόσεις για αιτήσεις που θα κατατεθούν τον Ιούλιο, 46 από τον Αύγουστο, 45 από Σεπτέμβριο του 2013 κλπ). Όλα τα χρέη θα κεφαλαιοποιούνται, οι μηνιαίες δόσεις θα είναι έντοκες αλλά θα δοθούν και εκπτώσεις στις προσαυξήσεις για τους συνεπείς. Όποιοι χάσουν όμως τη ρύθμιση, θα …χάνουν τα πάντα, αφού θα ενεργοποιούνται αυτομάτως και αναπότρεπτα τα μέτρα αναγκαστικής ρύθμισης, χωρίς να δίδεται πια άλλη ευκαιρία στον φορολογούμενο να αποφύγει τις κατασχέσεις που θα καλείται να πληρώσει ολόκληρη την οφειλή του.

- Νέα "πάγια" ρύθμιση, χωρίς ημερομηνία λήξεως και με 12 δόσεις (ή 24 στην καλύτερη περίπτωση) για όσα χρέη δημιουργούνται από την 1-1-2013. Πιθανότατα έτσι, θα αποτελεί σύντομα παρελθόν η δυνατότητα που έχουν σήμερα όσοι χρωστούν στην εφορία, να εξοφλούν πχ σε 15 δόσεις που έδιναν ως τώρα συνήθως οι εφορίες στους περισσότερους. Όλα τα χρέη στο μέλλον θα πρέπει να εξοφλούνται σε ένα χρόνο και δεν θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, όσοι κάνουν χρήση της έκτακτης ρύθμισης με τις 36 ή 48 δόσεις. Άρα θα πρέπει να επιλέξει κανείς σε ποια θα μπει, για να μην κινδυνεύσει να χάσει και αυτήν που έχει.

Κοντά σε συμφωνία φαίνεται να βρίσκονται και οι δανειστές για τα χρέη των νοικοκυριών στις τράπεζες. Ερωτηματικό παραμένει όμως και η τύχη του σχεδίου για απολύσεις από το δημόσιο όσων ελέγχονται για πειθαρχικά παραπτώματα ή ανεπάρκεια, καθώς ακόμα εκδηλώνονται ενδοκυβερνητικές τριβές για το ζήτημα.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
βημα, τροικα, δημοσιο, απολυσεις στο δημοσιο, βημα, δημοσιο, αντώνης μανιτάκης, δειχνει, δοντια, σαμαρας, στουρναρας, μαΐου, protothema, νέα, προυπολογισμος, εετηδε, ταπ, ιουνίου, εκπτωσεις, οφειλή, τραπεζες, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, τελος ακινητης περιουσιας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2013, αντώνης μανιτάκης, εετηδε, ημερομήνια, φορος ακινητων, αιτηση, ακινητα, εφορια, θεμα, πλαισιο, σημερινη, τυχη, υπουργειο οικονομικων, ωρα, αυξηση, αιτησεις, απωλεια, ασφαλιστικα ταμεια, γεγονος, δυνατοτητα, δηλωσεις, δειχνει, δοντια, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εξελιξη, επιθυμια, ερωτηματικο, ετων, εφοριες, ιδιο, κυβερνηση, μαΐου, μεσοπροθεσμο, μειωση, μορφη, εξοφληση, ομαδα, παντα, πεμπτη, ρυθμιση, ρολο, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σχεδιο, ταπ, οφειλή, υπουργειο, ιουνίου, πηγες, πληροφοριες, protothema, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα