Οι τροφές που δεν πρέπει για κανένα λόγο να φάτε ωμές

08:55 21/1/2021 - Πηγή: Fimotro

Η ωμοφαγία έχει βρει πολλούς ένθερμους υποστηρικτές τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την διατροφική τακτική της κατανάλωσης μόνο ή κυρίως άψητων και ακατέργαστων τροφίμων.

Υπάρχουν όντως αρκετές τροφές που μπορούμε να φάμε ωμές χωρίς να διατρέχει κανένα κίνδυνο η υγεία μας. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες που δεν πρέπει για κανένα λόγο να καταναλώνονται ωμές. Όλοι ξέρουμε, για παράδειγμα, ότι δεν πρέπει να τρώμε ωμά αυγά και ωμό κρέας. Όμως το ίδιο ισχύει και για άλλες τροφές, ακόμα και ιδιαίτερες θρεπτικές, οι οποίες, αν καταναλωθούν με τον λάθος τρόπο, μπορεί να οδηγήσουν σε στομαχικούς

πόνουςκαι σε δηλητηρίαση. Και αυτές είναι οι παρακάτω:

Πατάτες

Η κατανάλωση ωμής πατάτας μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και ανεπιθύμητες γαστρεντερικές διαταραχές, καθώς οι πατάτες περιέχουν άμυλο που είναι ανθεκτικό στην πέψη. Ακόμα χειρότερα, εάν οι ωμές πατάτες μείνουν πολύ καιρό σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, πρασινίζουν και μπορεί να αναπτύξουν μια τοξίνη που ονομάζεται σολανίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Γενικά, εάν δείτε πράσινες κηλίδες πάνω στις πατάτες, θα πρέπει ούτως ή άλλως να αποφύγετε να τις μαγειρέψετε.

Αλεύρι

Έχετε πιθανώς ακούσει αμέτρητες φορές για τους κινδύνους από την κατανάλωση ωμών αυγών και άψητης ζύμης γλυκών- και αυτό μπορεί να σας έχει αποτρέψει από το να δοκιμάσετε διάφορες συνταγές. Γνωρίζατε όμως ότι η κατανάλωση αλευριού μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη; Τα τελευταία χρόνια, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν αναγνωρίσει το ωμό αλεύρι ως πιθανό κίνδυνο για την υγεία, καθώς στο «ταξίδι» του προς τα ράφια του σούπερ μάρκετ μπορεί να έρχεται σε επαφή με παθογόνα βακτήρια όπως το E. coli, τα οποία μπορεί να εξοντωθούν μόνο με το μαγείρεμα.

Λουκάνικα για hot dog

Όταν μιλάμε για hot dog, σίγουρα δεν μιλάμε και για το πιο θρεπτικό γεύμα. Όμως αν τα λουκάνικα καταναλωθούν χωρίς να μαγειρευτούν μπορεί να γίνουν και επικίνδυνα για τον οργανισμό. Μια συνηθισμένη εσφαλμένη αντίληψη είναι ότι, δεδομένου ότι τα συσκευασμένα λουκάνικα για hot dog είναι προμαγειρεμένα, μπορούν να καταναλωθούν απευθείας από τη συσκευασία. Σύμφωνα με τον FDA, τα συσκευασμένα hot dogs μπορεί να μολυνθούν από το βακτήριο Listeria, το οποίο μπορεί να εξουδετερωθεί μόνο με το βράσιμο ή το ψήσιμο.

Νωπό γάλα

Το γάλα που προέρχεται απευθείας από την αγελάδα, χωρίς να έχει υποστεί παστερίωση, μπορεί να περιέχει παθογόνα βακτήρια όπως E. coli και σαλμονέλα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), το νωπό γάλα είναι 150 φορές πιο πιθανό να προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις συγκριτικά με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κόκκινα φασόλια

Να ένα παράδειγμα μιας υγιεινής τροφής που μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν καταναλωθεί με λάθος τρόπο. Τα κόκκινα φασόλια είναι γεμάτα με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά αν δεν βραστούν καλά μπορεί να προκαλέσουν… χάος στο στομάχι σας. Τα ωμά κόκκινα φασόλια περιέχουν την ουσία φυτοαιμοσυγκολλητίνη, που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στο στομάχι και συμπτώματα ανάλογα με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης.

Πηγή: thehealthy.com

The post Οι τροφές που δεν πρέπει για κανένα λόγο να φάτε ωμές appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα