Οι ρώσοι κομάντος, το τουρκικό πραξικόπημα και η ελλάδα

21:00 21/7/2019 - Πηγή: Fimotro

Ένα άγνωστο περιστατικό από τη νύχτα της απόπειρας κατά του Ερντογάν γέννησε συζητήσεις

Ένα ενδιαφέρον περιστατικό από τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία ήρθε στο φως της δημοσιότητας αν και η διατύπωσή του ήταν ελαφρώς λανθασμένη.

Σύμφωνα με πληροφορία που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του European Council on Foreign Relations, με αφορμή τα τρία χρόνια από την απόπειρα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016, ο πρόεδρος

της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του και έθεσε στη διάθεσή του άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων που βρίσκονταν σε κάποιο «κοντινό ελληνικό νησί».

Όμως, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η Ελλάδα και η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχουν κάποια διμερή συμφωνία συνεκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, οπότε η πληροφορία εξαρχής ακούστηκε με καχυποψία σε αρκετούς κύκλους στην Αθήνα, καθώς δεν θα μπορούσε να είναι σε καμία περίπτωση πραγματική.

Τα γεγονότα υποδεικνύουν ότι η πληροφορία περιείχε σημαντικό κομμάτι της αλήθειας, όχι βέβαια εκείνο που εμπλέκει κάποιο «ελληνικό νησί». Πράγματι, για δύο βράδια, εκείνο της απόπειρας πραξικοπήματος και το επόμενο, υπήρχαν ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Μαρμαρίδα, όπου ο κ. Ερντογάν παραθέριζε όταν οι πραξικοπηματίες αξιωματικοί έθεσαν σε λειτουργία τον μηχανισμό ανατροπής του. Δεν βρίσκονταν, ωστόσο, σε κάποιο ελληνικό νησί, αλλά σε δύο πλοία του ρωσικού ναυτικού. Ένα αρματαγωγό το οποίο επέστρεφε από τη Συρία και μια φρεγάτα που έπλεε προς την Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα δύο πολεμικά πλοία παρέμειναν στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου και δυτικά του Καστελόριζου για δύο συνεχόμενα 24ωρα, προτού αποπλεύσουν ξανά το καθένα για τον προορισμό του. Οι στάσεις ρωσικών πλοίων στο Αιγαίο δεν είναι ασυνήθιστες, καθώς με βάση παλαιότατες συμφωνίες ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα, υπάρχουν πέντε αγκυροβόλια τα οποία το ναυτικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας μπορεί να χρησιμοποιεί. Ιδιαίτερα κατά την προηγούμενη πενταετία σημαντικής αναβάθμισης της ρωσικής παρουσίας στη Συρία.

Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν βρίσκεται στην περιοχή όπου τα δύο συγκεκριμένα πλοία έπλευσαν για περίπου 48 ώρες, το διήμερο 15-16 Ιουλίου 2016. Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι το μέγεθος των μονάδων που βρίσκονταν στα ρωσικά πλοία και αν αποτελούνταν από τους περιώνυμους «Σπέτσναζ»…

Keywords
Τυχαία Θέματα