Ο συναγερμός παραμένει στις ένοπλες δυνάμεις
Δύσκολη αλλά ήρεμη σε γενικές γραμές ήταν η πρώτη νύχτα στο Ανατολικό Αιγαίο με την τουρκική προκλητικότητα στο «κόκκινο», καθώς το σεισμογραφικό Oruc Reis πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχοντας απλωμένα τα καλώδιά του και συνοδευόμενο από πλήθος τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Το πολεμικό ναυτικό παρακολουθεί από κοντά την πορεία του πλοίου, το οποίο κινείται νοτιοανατολικά με ταχύτητα 3-4 μίλια την ώρα. Το πλήθος των πλοίων και υποβρυχίων, ειδικά αυτών που βρίσκονται τόσο κοντά στο Oruc Reis, κάνει, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πρακτικά αδύνατη την πραγματοποίηση ερευνών, ωστόσο και μόνο η εικόνα εξυπηρετεί την τουρκική προπαγάνδα, η οποία μάλιστα βρίσκει, όπως φαίνεται, ευήκοα ώτα και στην Ελλάδα. Για τον λόγω αυτό, άλλωστε, το τουρκικό πλοίο έχει ανοίξει το σύστημα εντοπισμού του με το που εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το οποίο παρέμενε κλειστό για πάνω από 15 ώρες.
Το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες, που πλέουν τριγύρω του, ενώ το ακολουθούν δύο συνοδευτικά πλοία, το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν». Τα ελληνικά πλοία εκπέμπουν, προς το παρόν, από τους ασυρμάτους προειδοποιητικά μηνύματα ανά 15λεπτο προς τα τουρκικά, καλώντας το Oruc Reis να απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας παρακολουθεί τις εξελίξεις, αποφασισμένη να κινηθεί με ψυχραιμία. Την ίδια ώρα, έχει ενεργοποιηθεί πλήρως ο διπλωματικός μηχανισμός, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει για τις εξελίξεις τόσο τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Oruc Reis»ελληνική υφαλοκρηπίδαΤουρκίαThe post Ο συναγερμός παραμένει στις Ένοπλες Δυνάμεις appeared first on Fimotro.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ- ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ: Τι αναφέρει ο Αρχιμ. Αθανάσιος Μισσός
- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ : Ηλικίες επιστράτευσης- Όλα τα σενάρια
- ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΕ! ΤΑ ΓΥΡΙΣΕ ο Καλλιάνος και τώρα... γλείφει τον Χαρδαλιά
- Θρήνος για την αθλητική δημοσιογραφία! Έφυγε από τη ζωή ο Τάσος Παπαχρήστου
- Ολονύχτιο θρίλερ στο Αιγαίο: O Στόλος «στρίμωξε» το Oruc Reis–Κίνδυνος έντασης και σε άλλες περιοχές
- Ζερεφός: Είχε δίκιο ο Χαρδαλιάς - Καλώς δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης - ΒΙΝΤΕΟ
- Κως: Θανατηφόρο τροχαίο με απορριμματοφόρο - Νεκρός ένας 17χρονος - ΒΙΝΤΕΟ
- ΔΕΝ ΒΛEΠΕΤΑΙ! ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ...
- Εφτασε στην Ερέτρια το πλοίο «Protoporos X» για να ενισχύσει την γραμμή Ερέτρια – Ωρωπός
- Ενημερώνει τους αρχηγούς ο πρωθυπουργός
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Fimotro
- Ενημερώνει τους αρχηγούς ο πρωθυπουργός
- Ο συναγερμός παραμένει στις ένοπλες δυνάμεις
- Πούτιν: σε λίγες ημέρες η ρωσία θα καταχωρήσει το πρώτο εμβόλιο κατά της covid-19
- Γιουνάιτεντ – κοπεγχάγη 1-0: στα ημιτελικά με πέναλτι του φερνάντες στο 95′
- Ίντερ – λεβερκούζεν 2-1: πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά σε ένα ημίχρονο
- Συνεχίζει τις προκλήσεις ο ερντογάν στη μεσόγειο
- Σαν σήμερα οι “γκρίζοι λύκοι” δολοφονούσαν τον τάσο ισαάκ
- Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα
- Εορτολόγιο: ποιοι γιορτάζουν σήμερα τρίτη 11 αυγούστου
- Ζερεφός: καλώς δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης – εχει δίκιο ο χαρδαλιάς
- Τελευταία Νέα Fimotro
- Ο συναγερμός παραμένει στις ένοπλες δυνάμεις
- Σαν σήμερα οι “γκρίζοι λύκοι” δολοφονούσαν τον τάσο ισαάκ
- Συνεχίζει τις προκλήσεις ο ερντογάν στη μεσόγειο
- Ενημερώνει τους αρχηγούς ο πρωθυπουργός
- Πούτιν: σε λίγες ημέρες η ρωσία θα καταχωρήσει το πρώτο εμβόλιο κατά της covid-19
- Ζερεφός: καλώς δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης – εχει δίκιο ο χαρδαλιάς
- Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκανε διαρρήξεις και κλοπές σε σπίτια
- Τραγωδία στην αχαρνών: άνδρας παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από τρένο
- Συνάντηση μηταράκη με τον πρόεδρο του κεθεα, χρίστο λιάπη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Θεσσαλονίκη: Πανικός από πυρκαγιά – Κινδύνευσαν 4 άτομα (vid)
- Who are the real winners and losers of the US troop withdrawal from Germany?
- Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία – Νέος χάρτης για έρευνες και στην Κάρπαθο
- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο
- Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε να εγκλωβίσουν την Τουρκία στις ακτές της
- Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Ορούτς Ρέις - "Σόου" από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας
- Ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημερώνει την Τρίτη τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
- Εντολή Δένδια στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ
- Σε διαρκή επαφή Βερολίνο, Αθήνα και Άγκυρα