Ο νέος ποινικός κώδικας αποφυλακίζει τρομοκράτες

14:01 2/7/2019 - Πηγή: Fimotro
Για το συγκεκριμένο θέμα η ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση

Καταγγελίες από δικαστικές ενώσεις για παραγραφές αδικημάτων, προειδοποιήσεις από τις αστυνομικές αρχές για αθρόες αποφυλακίσεις κακοποιών και διαμαρτυρίες δικηγόρων έχει φέρει η ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα.

Με ανακοίνωση – απάντηση στα δημοσιεύματα για την ποινική αντιμετώπιση των τρομοκρατών εξέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης

κ. Μιχάλης Καλογήρου, στην οποία τα χαρακτηρίζει «πρόχειρα και ψευδή», αναφέροντας πως «επιχειρούν να εμπλέξουν τη μεταρρύθμιση των Ποινικών Κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση».

Αυτό που δεν αναφέρει ο υπουργός στην ανακοίνωσή του και που είναι ευνόητο και για έναν πρωτοετή της Νομικής είναι πως οι ρυθμίσεις του Κώδικα, στις οποίες αναφέρεται, αφορούν το μέλλον και όχι τους κατηγορούμενους που βρίσκονται σήμερα στις φυλακές.

Σε ό,τι αφορά όλους τους νυν κρατούμενους (αλλά και όσων η δίκη τους εκκρεμεί στα δικαστήρια), σε περίπτωση που υπάρχει διαφορετική διάταξη ανάμεσα στον παλιό και τον νέο Ποινικό Κώδικα, τότε θα εφαρμοστεί ο επιεικέστερος. Και, μάλιστα, χρήση των ευνοϊκών διατάξεων μπορεί να γίνει ακόμα και αν ο Ποινικός Κώδικας αλλάξει μετά τις εκλογές (η Ν.Δ. έχει προβεί σε σχετική δέσμευση).

Γεγονός είναι επίσης πως το άρθρο 110Α του νέου Κώδικα αναφέρει πως σε κάθε περίπτωση ο κρατούμενος μπορεί να ζητήσει την αποφυλάκισή του με ηλεκτρονική επιτήρηση μετά από δεκαεπτά έτη, χωρίς να εξαιρεί τους καταδικασμένους για τρομοκρατία. Ετσι, από αύριο κιόλας οι κρατούμενοι για τη «17 Νοέμβρη» μπορούν να ζητήσουν την αποφυλάκισή τους από το δικαστικό συμβούλιο, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως θα γίνουν απαραίτητα δεκτές.

Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Ζαχαράκη τονίζαντας ότι η Νέα Δημοκρατία, εφόσον την εμπιστευθούν οι πολίτες, θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψει την μαζική αποφυλάκιση αμετανόητων δολοφόνων.

Αναλυτικά: «Με τον νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε μόνη της η κυβέρνηση, εγκληματίες που έχουν καταδικασθεί σε ισόβια για ειδεχθή εγκλήματα, ακόμη και οι τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη, μπορούν πλέον να αποφυλακισθούν.

Η επιλογή της απερχόμενης κυβέρνησης να δρομολογήσει μια τέτοια πρωτοφανή εξέλιξη, επιβεβαιώνει τη νοσηρή ανοχή της σε κάθε είδους ανομία. Ακόμη και στην τρομοκρατία.

Η Νέα Δημοκρατία, εφόσον την εμπιστευθούν οι πολίτες, θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψει την μαζική αποφυλάκιση αμετανόητων δολοφόνων. Kαι θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».

Keywords
Τυχαία Θέματα