Ο ερντογάν προωθεί νόμο για να κρύψει τις δίκες συγγενών του για διαφθορά

20:01 9/6/2020 - Πηγή: Fimotro

Η κυβέρνηση της Τουρκίας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκουν να αποκρύψουν τη δίκη συγγενών του Τούρκου προέδρου, για τις συναλλαγές σε μια offshore στη Νήσο του Μαν, ανέφεραν βουλευτές του φιλοκουρδικού, Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), εκφράζοντας την αντίρρησή τους προς ένα δικαστικό νομοσχέδιο που συζητείται επί του παρόντος στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με το πακέτο που παρουσιάστηκε για την επιτάχυνση των δικών, ορισμένες ακροάσεις μπορούν να διεξαχθούν εν κρυπτώ εάν υπάρχει “ανώτερο συμφέρον που αξίζει

να προστατευτεί”.

Το HDP είπε ότι η διατύπωση δεν είναι σαφής, το άρθρο είναι αντισυνταγματικό και ότι θα ανοίξει το δρόμο ώστε ο Ερντογάν και η κυβέρνησή του να κρύβουν στο σκοτάδι τις δίκες που θέλουν.

“Μπορεί να επιβληθεί εντολή εμπιστευτικότητας στην υπόθεση με την Νήσο του Μαν βάσει ανησυχιών ότι θα επηρεάσει την κυβέρνηση. Το κύριο πρόβλημα εδώ είναι ότι ο λαός θα έχει αμφιβολίες για το δικαστικό σώμα”, ανέφερε.

Το περιστατικό στο οποίο αναφέρθηκε το HDP αφορά ισχυρισμούς του αρχηγού του κόμματος της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος είπε το 2017 ότι ο στενός κύκλος του Ερντογάν – συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του, του γιου του και του εκτελεστικού βοηθού του- έκανε συναλλαγές αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων δολαρίων σε υπεράκτια εταιρεία που ονομάζεται Bellway Limited στο φορολογικό παράδεισο της Νήσου Μαν, τον Δεκέμβριο του 2011 και τον Ιανουάριο του 2012.

Εν τω μεταξύ, το CHP παρουσίασε επίσης τις αντιρρήσεις του, λέγοντας ότι το πακέτο προετοιμάστηκε από την προεδρία και όχι από το κοινοβούλιο. “Θέλουν να κάνουν το κοινοβούλιο να ενεργεί σαν συμβολαιογράφος”, είπε, προσθέτοντας ότι η εμπιστοσύνη του κοινού στη δικαιοσύνη είναι περίπου 20%.

Το HDP έκανε παρόμοιες παρατηρήσεις, λέγοντας ότι το κοινοβούλιο έχει μετατραπεί σε “γραφείο διοικητικής έγκρισης” από την αρχή του προεδρικού συστήματος.

Το ακροδεξιό Καλό κόμμα (İYİ Partisi) επεσήμανε τα διαρθρωτικά προβλήματα του πακέτου στην αντίρρησή του, λέγοντας ότι τα νομοσχέδια δεν μπορούν να προετοιμαστούν με τρόπο που βλέπει την αντιπολίτευση ως εχθρό. “Πρέπει να ξεκινήσουμε μια δικαστική μεταρρύθμιση από την αρχή”, ανέφερε.

Πηγή: capital.gr

The post Ο Ερντογάν προωθεί νόμο για να κρύψει τις δίκες συγγενών του για διαφθορά appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα