Ο αμερικανος υπουργος αμυνας περιοδευει στη μεση ανατολη...

16:06 21/4/2013 - Πηγή: Fimotro
Για το Ισραήλ, πρώτο σταθμό της περιοδείας του διάρκειας μίας εβδομάδας στην περιοχή, αναχώρησε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ...
Στο επίκεντρο της επίσκεψής του αναμένεται να βρεθεί το θέμα της αιματηρής σύρραξης στη Συρία και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και οι συζητήσεις για τον καθορισμό των τελευταίων λεπτομερειών για την επισφράγιση σημαντικών εξοπλιστικών συμβολαίων, ύψους 10 δισ. δολαρίων, που επιδιώκουν να υπογράψουν οι ΗΠΑ με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Ερωτηθείς
από τους δημοσιογράφους πριν από την προσγείωση του αεροσκάφους του στο Τελ Αβίβ, αν αυτό το συμβόλαιο για την πώληση όπλων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ισραήλ έχει ως στόχο να δείξει στο Ιράν ότι η στρατιωτική επιλογή παραμένει στο τραπέζι, ο κ. Χέιγκελ απαντησε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό είναι ένα ακόμη σαφές μήνυμα για το Ιράν».

Ο κ. Χέιγκελ είναι ο τρίτος υψηλόβαθμος αμερικανός υπεύθυνος που μεταβαίνει στο Ισραήλ σε έναν μήνα -προηγήθηκε στις 20 Μαρτίου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενώ ο ΥΠΕΞ Τζον Κέρι μόλις ολοκλήρωσε μία τριήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Κατά τη διήμερη παραμονή του στο Ισραήλ, ο κ. Χέιγκελ θα προσπαθήσει να πείσει για το αντίθετο εκείνους που στο εβραϊκό κράτος πιστεύουν ότι είναι αρκούντως επιεικής απέναντι στο Ιράν και αρνητικός προς το ίδιο, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

Επίσης θα μεταβεί στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βάσεμ και θα συναντηθεί με τον ισραηλινό ομόλογό του Μόσε Γιααλόν, τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες και τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του είναι η Ιορδανία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Keywords
Τυχαία Θέματα