Νέα παράταση της ρύθμισης για τα αδήλωτα εισοδήματα…

22:10 1/10/2017 - Πηγή: Fimotro

Περίπου 500 εκατ. ευρώ έφτασαν φέτος οι φόροι που βεβαιώθηκαν από την εφορία σε δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους και επιχειρήσεις λόγω της εφαρμογής της νομοθετικής ρύθμισης για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων ή περιουσιακών τους στοιχείων παρελθόντων ετών.

Εξ αυτού του λόγου και λόγω πιέσεων από φοροτεχνικούς αλλά και ενδιαφερόμενους οφειλέτες που επιζητούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, το Υπουργείο Οικονομικών με υπουργική απόφαση προτίθεται να δώσει νέα

παράταση, μετά απο αυτή του Ιουνίου που έληξε χθες αυτή τη φορά για ένα μήνα μέχρι στις 31 Οκτωβρίου με την πρόβλεψη ότι όσοι φορολογούμενοι υπαχθούν σε αυτή θα καταβάλλουν πρόσθετο ποσοστό φόρου σε σχέση με τον καταλογιζόμενο κύριο φόρο που θα προκύψει με τη ρύθμιση.

Μέσω της ρύθμισης, η οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ευνοική σε σχέση με το υφιστάμενο φορολογικό ποινολόγιο, τουλάχιστον 75.000 φορολογούμενοι έχουν κλείσει μέχρι σήμερα εκκρεμότητες η ανοιχτούς λογαριασμούς που είχαν με την εφορία, καθώς κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο πολύ χαμηλότερο από ότι προβλέπει το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα όπου οι προσαυξήσεις για οφειλές φτάνουν και το 120% του αρχικού φόρου.

Το 80% των φορολογουμένων εντάχθηκε στη ρύθμιση μετά από κλήση της εφορίας κωθώς εντοπίστηκε με αδήλωτα εισοδήματα σε λίστες ή είχαν στείλει στο παρελθόν εμβάσματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο εξωτερικό με ποσά χρημάτων που δεν είχαν δηλωθεί σε φορολογικές δηλώσεις παλαιότερων ετών.

Ένα επίσης σημαντικό ποσοστό φορολογουμένων για το οποίο είχε προσδιοριστεί φόρος μετά από έλεγχο ή για το οποίο είχε εκδοθεί εντολή ελέγχου έσπευσε τιο ίδιο στις εφορίες νμα υποβάλλει αρχικές η τροποποιητικές (συμπληρωματικές) δηλώσεις αδήλωτων εισοδημάτων ώστε να αποφύγει τα χειρότερα,να πληρώσει δηλαδή πολύ υψηλότερα ποσά φόρου.Με βάση τη ρύθμιση εχουν μέχρι σήμερα δηλωθεί 5 δισ. ευρώ κρυφά η μαύρα εισοδήματα παρελθόντων ετών, ενώ το Δημόσιο από τα 500 εκ.ευρώ βεβαιωθέντες φόρους έχει ήδη εισπράξει πάνω από 260 εκ.ευρώ μέσω της άμεσης καταβολής του φόρου ή μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 η 24 μηνιαίων δόσεων με το μέσο όρο φόρου να κυμαίνεται από 100.000-300.000 ευρώ.

Ο φόρος για αδήλωτα εισοδήματα παρελθόντων ετών που καταλογίζεταΙ σε σκόπιμα «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους κυμαίνεται από 30%-65% της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης ανάλογα με την περίπτωση και το χρόνο της απόκρυψης.

Το σημαντικότερο όλων ωστόσο είναι ότι ασχέτως του αν χιλιάδες φορολογούμενοι η επιχειρήσεις δείξουν μετανοημένοι και αποκαλύψουν κρυφά εισοδήματα, η επιβολή του πρόσθετου φόρου, δεν τους απαλλάσει από το δικαίωμα της εφορίας να διατάξει νέο έλεγχο στα εισοδήματα ή τα περιουσιακά τους στοιχεία τώρα η στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα