#metoo: ερχεται νέο κύμα καταγγελιών

07:50 5/3/2021 - Πηγή: Fimotro
Νέες μαρτυρίες και μήνυση για Λιγνάδη

Το «τσουνάμι» των καταγγελιών φέρνει νέα στοιχεία για τις υποθέσεις έμφυλης βίας στο χώρο του πολιτισμού. Σύμφωνα με ανθρώπους του χώρου, τις επόμενες ημέρες θα ενταχθούν νέα πρόσωπα στο επίκεντρο των καταγγελιών για πράξεις βίας, ενώ το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών συνεχίζει να συλλέγει μαρτυρίες κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Νέα μήνυση για βιασμό κατατέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Τρίτη σε βάρος του Δημήτρη

Λιγνάδη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ο μηνυτής φέρεται να καταγγέλλει ότι βιάστηκε από τον γνωστό ηθοποιό-σκηνοθέτη μέσα στο σπίτι του το 2018. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το θύμα είναι Ελληνας και δεν έχει σχέση με τον καλλιτεχνικό χώρο. Κατά το χρόνο τέλεσης του καταγγελλόμενου αδικήματος το φερόμενο θύμα δεν ήταν ανήλικος, ενώ φέρεται να υποστηρίζει ότι ο σκηνοθέτης τον «εντόπισε» στην πλατεία του Αγίου Παύλου, στο Μεταξουργείο. Ο ίδιος φέρεται να υποστηρίζει πως ο σκηνοθέτης τον νάρκωσε προκειμένου να επιτύχει το σκοπό του.

Ερευνα

Η προκαταρκτική έρευνα έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ η καταγγελλόμενη πράξη έρχεται να προστεθεί στους δύο βιασμούς για τους οποίους ήδη κατηγορείται και έχει κριθεί προφυλακιστέος ο σκηνοθέτης. Στο μεταξύ, η 19η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση Λιγνάδη βρίσκεται εν αναμονή του πορίσματος της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών μετά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο σπίτι του προφυλακισθέντος και πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Την ίδια στιγμή, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την τύχη της μήνυσης του Δημήτρη Ανθη σε βάρος γνωστού ηθοποιού τηλεοπτικών σειρών για βιασμό. Για αυτή την υπόθεση έχει υποβληθεί μήνυση που εστάλη στην Αστυνομία για να διενεργήσει προανάκριση, ενώ πλέον βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει για το αν θα ασκήσει δίωξη σε βάρος του πρωταγωνιστή τηλεοπτικών σειρών, εάν θα θέσει την υπόθεση στο αρχείο ή εάν θα διατάξει περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης. Ο καταγγελλόμενος ηθοποιός πάντως φέρεται να αρνείται πως βίασε τον μηνυτή κάνοντας λόγο για «ερωτική επαφή μεταξύ ενηλίκων με απόλυτη συναίνεση». Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Αρχές κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς καθώς η υπόθεση παραγράφεται τον Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι από τη συνέντευξη του Νίκου Σ., στην οποία περιέγραψε βιασμό από γνωστό σκηνοθέτη παρουσία τρίτου ατόμου, ο Δημήτρης Ανθης αναγνώρισε στο τρίτο πρόσωπο τον δικό του κακοποιητή. «Ορμώμενος από τη συνέντευξη του Νίκου Σ. ήρθα σε επαφή με τον δικηγόρο του γιατί ήθελα να κάνω μία ταυτοποίηση γιατί αναφερόταν σε δύο ανθρώπους που του έκαναν αυτά κι ο ένας από τους δύο παρουσιάστηκε ως θύμα. Ηθελα να ταυτοποιήσω ότι ήταν το ίδιο πρόσωπο για να μην κατηγορήσω λάθος ανθρώπους. Ηθελα να είμαι απόλυτα σίγουρος. Από τις περιγραφές κατάλαβα ότι είναι το ίδιο άτομο», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Ανθης.

Την ίδια ώρα ο χορός των καταγγελιών στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών συνεχίζεται χωρίς διακοπή… Εντονες φήμες υποστηρίζουν ότι τις επόμενες ημέρες θα ακουστούν νέα πρόσωπα που καταγγέλλονται για πράξεις βίας.

Συγκέντρωση

Παράλληλα το ΣΕΗ χθες πραγματοποίησε συγκέντρωση περίπου 2.000 καλλιτεχνών έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Εργασίας, όπου εκπρόσωποι του ΣΕΗ κι άλλων πολιτιστικών Σωματείων συναντήθηκαν με τη γενική γραμματέα Εργασίας Αννα Στρατινάκη. «Η απουσία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας οδήγησε σ’ όλα αυτά τα φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο γενικός γραμματέας του ΣΕΗ Αρης Λάσκος και επεσήμανε ότι το Σωματείο «προσπαθεί να δώσει λύσεις σε χρόνια, αλλά και επίκαιρα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πανδημία». Στη συνάντηση αυτή μεταξύ άλλων τέθηκαν τα ζητήματα για τα επιδόματα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, τα οποία, όπως ανέφερε ο κ. Λάσκος, «θα δοθούν μόνο σε όσους έχουν εγγραφεί στο Μητρώο έως 10/1 παρά την προηγούμενη διαβεβαίωση της κ. Στρατινάκη. Παράλληλα, δεν έγινε δεκτό το αίτημα για επέκταση όλου του πακέτου μέτρων στήριξης στους καλλιτέχνες, όπως η επιδότηση ενοικίου». Ο κ. Λάσκος υπογράμμισε ότι «στις αρνητικές εξελίξεις είναι ότι δεν υπάρχει πλάνο και σχεδιασμός από τον τρέχοντα Μάρτιο και μετά».

Αύξηση μελών

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση των μελών στο ΣΕΗ. Σήμερα το ιστορικό Σωματείο ύστερα από μια περίοδο αγρανάπαυσης αριθμεί 6.000 μέλη, ενώ «από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί 700 νέα μέλη» σημείωσε ο κ. Λάσκος και υπογράμμισε ότι «μετά τη μαρτυρία της Ζέτας Δούκα μέσα σε ένα μήνα έχουν εγγραφεί 100 μέλη».

The post #MeToo: Ερχεται νέο κύμα καταγγελιών appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα