Μεγάλη αύξηση των τουριστικών εσόδων το 2019

08:25 21/1/2020 - Πηγή: Fimotro
Τα τουριστικά έσοδα- έφτασαν τα 17,8 δισ. ευρώ

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων ετών καταγράφουν τα έσοδα από τον Τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, στο ενδεκάμηνο οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 13% και 4% αντίστοιχα, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018.

Ειδικότερα, τα έσοδα σκαρφάλωσαν στα 17,86 δισ. ευρώ, από 15,8 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και 14,4 δισ. ευρώ το 2017. Αντίστοιχα το

Νοέμβριο έφτασαν τα 313 εκατ. ευρώ, από 316 εκατ. το Νοέμβριο του 2018 και 228 εκατ. το 2017.

Πρόσω ολοταχώς για τα 18 δισ.

Με δεδομένη την εξέλιξη των εσόδων, εκτιμάται πως συνολικά το 2019 οι τουριστικές εισπράξεις θα ανέλθουν στα 18 δισ. ευρώ, όπως προέβλεπαν οι επιχειρηματίες του κλάδου τους τελευταίους μήνες και ειδικά μετά τις επιδόσεις που κατέγραψαν ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος.

Η τελική εικόνα για το τουριστικό καλάθι θα είναι διαθέσιμη τον επόμενο μήνα, όταν η ΤτΕ δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το Δεκέμβριο του 2019.

Στο εννεάμηνο πάντως, σύμφωνα με τις οριστικές μετρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι ήταν αυξημένη κατά 61 ευρώ (12,3%), φτάνοντας τα 559 ευρώ από 498 ευρώ το 2018.

Το 2018 στην Ελλάδα ήρθαν 30 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό, χωρίς να υπολογίζονται οι επιβάτες της κρουαζιέρας. Τα έσοδα αντιστοίχως έφτασαν τα 16,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 10% περίπου σε σύγκριση με το 2017. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι συνολικά για τον εισερχόμενο τουρισμό ήταν 486 ευρώ, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση 70 ευρώ, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε στις επτά διανυκτερεύσεις.

Η επόμενη μέρα

Η σημαντική άνοδος σε ένα κρίσιμο σκέλος για τον Τουρισμό, αυτό των εσόδων, αλλά και το κλείσιμο της μεγάλης ψαλίδας των προηγούμενων ετών ανάμεσα στο ποσοστό αύξησης των αφίξεων και το διαθέσιμο budget των ξένων τουριστών, αποτιμώνται θετικά από την αγορά όπως είναι αναμενόμενο, εντούτοις η προσοχή στρέφεται πλέον στη φετινή και τις επόμενες σεζόν.

Το “στοίχημα” του Τουρισμού για τα χρόνια που έρχονται είναι πολλαπλό, περιλαμβάνοντας την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, τη μείωση του μαζικού τουρισμού, τον περιορισμό του “υπερτουρισμού” σε δημοφιλείς προορισμούς, την επέκταση της ταξιδιωτικής ζήτησης καθ΄ ‘όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και τη βελτίωση των υποδομών.

Στόχος των επομένων ετών ειδικότερα για το υπουργείο Τουρισμού είναι η μονοψήφια αύξηση των αφίξεων και η διψήφια αύξηση των εισπράξεων. Παράλληλα ετοιμάζεται στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του Τουρισμού, με ορίζοντα δεκαετίας.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα