Με νέο κείμενο οι “οκτώ” του συριζα ζητούν αλλαγές στο κόμμα

18:05 23/6/2020 - Πηγή: Fimotro

Μετασχηματισμός για το ανοιχτό κόμμα και την προοδευτική διακυβέρνηση τιτλοφορείται κείμενο-παρέμβαση οκτώ μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ενόψει της συνεδρίασης της ΚΕΑ το ερχόμενο Σάββατο. Τονίζουν μεταξύ άλλων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το ΚΙΝΑΛ πρέπει να γυρίσουν σελίδα και μιλούν για διαχείριση των ελληνοτουρκικών με οδηγό τις Πρέσπες και ανάδειξη οργάνων

από το Συνέδριο όχι με την χρήση επετηρίδας

Το κείμενο υπογράφουν οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Δημήτρης Χαλαζωνίτης και Δημήτρης Χατζησωκράτης από την ΔΗΜΑΡ, οι Παναγιώτης Παναγιώτου, Νίκος Μουζέλης και Αντώνης Λιάκος από την Γέρυφα και οι Νίκος Μπίστης και Σπύρος Δανέλλης.

Τα οκτώ στελέχη επισημαίνουν πως χρειάζονται εμπνευσμένες και τολμηρές πολιτικές λύσεις, «που θα πατήσουν επάνω στην κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ, που απέδειξε παρά τους δυσμενείς διεθνείς συσχετισμούς, ότι η Αριστερά δεν είναι προορισμένη μόνο να αντιπολιτεύεται, αλλά και να κυβερνά παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα».

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές συμμαχίες αναφέρουν ότι η προγραμματική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων με τον αυτονόητο σεβασμό στην αυτονομία κάθε εταίρου, απέναντι στις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, είναι αναγκαία και εφικτή. «Η κατεύθυνση αυτή δεν κατατείνει σε ένα παρωχημένο αντι-δεξιό μέτωπο» επισημαίνουν αλλά «στηρίζεται στις αντιπολιτευτικές συμπτώσεις των προοδευτικών δυνάμεων, που θα πληθαίνουν όσο θα αποκαλύπτεται η ουσία των κυβερνητικών επιλογών». Τονίζουν δε, ότι στον προοδευτικό πόλο συναντώνται δυνητικά πολίτες από όλες τις τάσεις και τις αποχρώσεις της ευρωπαϊκής Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας και των δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου σημειώνουν πως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ΚΙΝΑΛ οφείλουν να γυρίσουν σελίδα: «Και αφού αποκαταστήσουν φυσιολογικές πολιτικές σχέσεις και συντονίσουν την αντιπολιτευτική τους δράση, να διερευνήσουν το πεδίο των προγραμματικών συγκλίσεων, όπως έγινε στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Προφανώς, θέση σε μία μεγάλη προοδευτική συμπαράταξη έχουν και άλλες αριστερές δυνάμεις, απαλλαγμένες από τα «αντιΣΥΡΙΖΑ» σύνδρομα και διατεθειμένες να αναζητήσουν κοινούς προγραμματικούς τόπους».

Οι οκτώ αναφέρονται στην αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και άσκησε και κατά την περίοδο της πανδημίας και τονίζουν: «Η σοβαρή, υπεύθυνη, τεκμηριωμένη, προγραμματική, κοινωνική και αγωνιστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχή συγκρότηση, διεύρυνση, μετασχηματισμό και εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ορθά επένδυσε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στο πλαίσιο μίας μεγάλης υγειονομικής κρίσης.

Για τα ελληνοτουρκικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία αναφέρουν πως πρέπει να αντιμετωπιστούν με οδηγό τις Πρέσπες. «Το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να διαπεράσει και να αναπροσανατολίσει όλη την εξωτερική πολιτική της χώρας. Να αποτελέσει-τηρουμένων των αναλογιών, οδηγό για το κρίσιμο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία. (…) Θεωρώντας εξαρχής απαράδεκτη κάθε απειλή χρήσης βίας από μέρους της Τουρκίας, για την επίλυση των διαφορών η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στον διάλογο από εκεί που σταμάτησε το 2003. Και μέσω των διερευνητικών συνομιλιών να εξεταστεί η δυνατότητα σύναψης συνυποσχετικού για να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης. Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και οι αντίστοιχες προσπάθειες με την Αίγυπτο είναι σε ορθή κατεύθυνση και πολύ σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις στήριξε.

Σε ό,τι αφορά τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τα οκτώ στελέχη επισημαίνουν ότι «είναι αίτημα των πολιτών και ταυτόχρονα το εργαλείο για να έρθει κοντύτερα ο κομματικός στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Αμετάθετος στόχος του η δημιουργία μίας μεγάλης προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, που θα οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας νέας πλειοψηφίας, θα εδράζεται στη συμμαχία των λαϊκών τάξεων με τα μεσαία στρώματα. Η δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε όλα τα επίπεδα είναι αυτονόητη προύπόθεση για την πολιτική και οργανωτική του ανάπτυξη. Τα κομματικά όργανα που θα προκύψουν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα εγγυηθούν αυτή τη λειτουργία, Αυτή η εγγύηση θα είναι τόσο πιο ισχυρή όσο στα εκλεγμένα όργανα θα αποτυπώνεται ο πλούτος διαφορετικών απόψεων και προσελεύσεων που συγκροτούν την πολιτική ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, χωρίς επετηρίδα και προνομιακές αφετηρίες.

The post Με νέο κείμενο οι “οκτώ” του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν αλλαγές στο κόμμα appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα