Με στρατιωτική επέμβαση στην κύπρο απειλεί το ψευδοκράτος!

17:31 4/10/2017 - Πηγή: Fimotro

Δεν έχουν τέλος οι ιταμές προκλήσεις των Τούρκων για την Κύπρο. Σε νέα πρόκληση προχώρησαν οι Τουρκοκύπριοι με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου να αναφέρεται στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για φυσικό αέριο και να απειλεί ότι η τουρκική πλευρά αν χρειαστεί θα χτυπήσει..

Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογου πήγε στην Ουάσιγκτον όπου

είχε επαφές και στη συνέχεια παρακάθισε σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους αμερικανικών εταιρειών και οργανώσεων think tank. Στη συνάντηση αυτή ο Ταχσίν Ερτουρούλογλου απάντησε σε ερωτήσεις και ανέφερε πως μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό είπαν στα Ηνωμένα Έθνη πως αν από δω και πέρα πραγματοποιηθούν ξανά διαπραγματεύσεις τότε μόνο σε επίπεδο «κράτος με κράτος» μπορεί να πραγματοποιηθούν και ο στόχος τους μπορεί να είναι μόνο η συνομοσπονδία και όχι η ομοσπονδία.

«Για μας η επιλογή της ομοσπονδίας έχει πεθάνει. Αυτή είναι μια αποτυχία 50 χρόνων. Δεν επιθυμούμε να προτείνουμε νέες μεθόδους ή να επιβάλουμε την άποψή μας παρά τη διεθνή κοινότητα. Αν θέλουν να συνομιλήσουν μαζί μας αυτό επιθυμούμε να το πράξουμε διά διαλόγου με την διεθνή κοινότητα. Αλλά αν θέλουν να συνομιλήσουν μαζί μας δεν έχουμε πολύ χρόνο. Θέλουμε να ορίσουμε τον νέο οδικό μας χάρτη πριν από τις εκλογές των Ελληνοκυπρίων», ανέφερε.

Σε ερώτηση ποιος είναι ο βασικός πολιτικός στόχος απάντησε ότι πλέον έφτασε η ώρα να ξεκινήσει η προσπάθεια αναγνώρισης διεθνώς. «Μέχρι σήμερα το αποφύγαμε. Αλλά πλέον μπορούμε να προσπαθήσουμε για διεθνή αναγνώριση. Η δεύτερη επιλογή που έχουμε μπροστά μας είναι μια αυτόνομη δημοκρατία. Μια δομή όπως Γαλλία – Μονακό ή Βρετανία – Γιβραλτάρ. Δηλαδή μια δημοκρατία στην οποία να μεταβιβάσουμε τις αρμοδιότητες μας στα πεδία της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας στην Τουρκία και τα υπόλοιπα να τα διοικήσουμε εμείς. Ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε. Θα καθίσουμε μαζί με την Άγκυρα και θα αποφασίσουμε», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν είναι ανοιχτοί να συζητήσουν με την ελληνοκυπριακή πλευρά τις εργασίες έρευνας σχετικά με την αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου διερωτήθηκε εάν πραγματικά πιστεύουν ότι οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να συζητήσουν αυτό το θέμα: «Ωστόσο εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε εκείνοι να μην συνεχίσουν κάνοντας του κεφαλιού τους. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι ξένες εταιρείες είναι ότι αυτή τη δουλειά δεν θα μπορέσουν να την κάνουν με τους Ελληνοκύπριους, γνωρίζετε ότι μετά από δική μας πρόσκληση ήρθε ένα τουρκικό σκάφος για έρευνες. Ελπίζουμε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα επιμένουν σε μονομερή έρευνα. Εδώ και χρόνια με την εφαρμογή του εμπάργκο διαπράττουν ληστεία αλλά αυτή τη φορά δεν θα το επιτρέψουμε. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην τους μείνει κανένα κέρδος».

Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν εννοεί ότι η τουρκική πλευρά θα χτυπήσει και του υπενθύμισαν ότι ανάμεσα στις εταιρείες που διεξάγουν έρευνες είναι και αμερικανικές. «Εάν χρειαστεί ναι. Ασφαλώς αυτό δεν το προτιμούμε. Αλλά αν υπάρξει ένταση τι άλλο να κάνουμε; Περιμένουν ότι θα κλείσουμε τα μάτια στα τετελεσμένα που προκαλούν οι Ελληνοκύπριοι; Εάν η ένταση ανέβει υπεύθυνη γι αυτό είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Εμείς δήθεν ιδρύσαμε μαζί εκείνη τη δημοκρατία. Τότε που είναι οι Τουρκοκύπριοι; Μας ρώτησε κανείς που είναι τα αποθέματα και τι δικαιώματα έχουμε σε αυτά;», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα