Κορωνοϊός-κέρκυρα: μέσα στον ναό η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος του αγίου σπυρίδωνος

16:00 11/8/2020 - Πηγή: Fimotro

Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά μετά από 300 περίπου χρόνια η λιτάνευση του ιερού σκηνώματος πραγματοποιήθηκε εντός του ναού του Αγίου Σπυρίδωνος, χωρίς τη συνοδεία των φιλαρμονικών του τόπου, με δεκάδες πιστούς να βρίσκονται εντός και εκτός του ναού φορώντας μάσκα και τηρώντας τις ανάλογες αποστάσεις, ενώ την ευχέρεια να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία διαδικτυακά είχαν οι πιστοί μέσα από το διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως.

Διαφορετικός ο εφετινός εορτασμός στην Κέρκυρα

Η σημερινή μέρα δεν θύμιζε σε τίποτα τους άλλοτε εορτασμούς της Κέρκυρας για το μεγάλο θαύμα

του Αγίου, όπου χιλιάδες προσκυνητές έρχονταν στο νησί για να παραστούν στη μεγαλειώδη λιτανεία του ιερού σκηνώματος. Η Πλατεία Σπιανάδα, όπου κάποτε γινόταν το αδιαχώρητο, καθώς πολλοί πιστοί έβρισκαν κατάλυμα, χρησιμοποιώντας υπνόσακους ακόμη και κουρελούδες, προκειμένου να ξενυχτήσουν δίπλα στον Αγιο, σήμερα ήταν άδεια. Οι φιλαρμονικές «σίγησαν», ενώ οι φημισμένες «βαρκαρόλες» του νησιού δεν πραγματοποιήθηκαν πουθενά.

Αγιος Σπυρίδων, ο προστάτης της Κέρκυρας

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, το 1716 ο Αγιος Σπυρίδων έσωσε το νησί από τους Οθωμανούς, όταν οι Τούρκοι, παρότι η Κέρκυρα ήταν υπό βενετσιάνικη κατοχή, αποβιβάστηκαν στο νησί και κατόρθωσαν να κυριεύσουν πρώτα τα οχυρά του Μαντουκιού και της Γαρίτσας και στη συνέχεια τα Φρούρια Αβράμη και Σωτήρος. Το φρούριο της Κέρκυρας παρέμεινε όμως απόρθητο, παρά τις σφοδρές επιθέσεις των Τούρκων που διήρκεσαν περίπου έναν μήνα, μέχρι τις 8 Αυγούστου. Οι πιστοί τελούσαν συνεχείς παρακλήσεις και προσευχές, δεόμενοι προς τον Αγιο Σπυρίδωνα να παρέμβει, σώζοντας το νησί τους. Ο Αγιος άκουσε τις προσευχές τους και στις 9 Αυγούστου του 1716 ξέσπασε στο νησί ένα τόσο δυνατό μπουρίνι που κατέστρεψε τον στόλο των Οθωμανών, ενώ πανικός κυριάρχησε στο στρατόπεδο των Τούρκων, που, όπως οι ίδιοι μαρτυρούσαν, έβλεπαν τον Αγιο Σπυρίδωνα, με τη μορφή καλόγερου, κρατώντας έναν αναμμένο πυρσό να τους διώχνει από την Κέρκυρα.

Αγιος Σπυρίδων, Κέρκυρα / Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η καταστροφική καταιγίδα, καταμεσής του καλοκαιριού, και ο φόβος από τον καλόγερο που τους καταδίωκε, ανάγκασαν τους Οθωμανούς να τραπούν σε άτακτη φυγή. Η αναχώρησή τους στις 11 Αυγούστου αποδόθηκε στη θαυματουργή επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνα. Η Κέρκυρα έγινε ο προμαχώνας ολόκληρης της Ευρώπης, ο υπερασπιστής Στρατάρχης Σχουλεμβούργος τιμήθηκε διά βίου από τη Βενετική Γερουσία, η οποία με ψήφισμά της, στις 19 Μαρτίου 1717 μ.Χ., θέσπισε με νόμο την ετήσια λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, να γίνεται δηλαδή κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου.

Από τότε μέχρι και πέρυσι, η λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος τον Αύγουστο αποτελούσε τη μεγαλύτερη από τις τέσσερις λιτανείες του ιερού σκηνώματος που γίνονται στο νησί, καθώς χιλιάδες ήταν οι πιστοί που την ακολουθούσαν, με την Κέρκυρα να εορτάζει με κάθε λαμπρότητα τη διάσωσή της.

The post Κορωνοϊός-Κέρκυρα: Μέσα στον ναό η λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος appeared first on Fimotro.

Keywords
Τυχαία Θέματα