ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΗΠΑ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΝΤΑΣΕΩΝ

10:26 26/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Η Κίνα και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να συζητήσουν τις οικονομικές τους διαφορές καθώς η ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συνεχίζει να αυξάνεται. Κορυφαίοι εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν τον επόμενο μήνα στις ΗΠΑ για να συζητήσουν τις υφιστάμενες διαφορές στα θέματα της εμπορικής και νομισματικής πολιτικής, δήλωσε....
το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.Οι ΗΠΑ
έχουν κατηγορήσει την Κίνα πως διατηρεί τεχνητά χαμηλά την ισοτιμία του γιουάν προκειμένου να βοηθήσει τους εξαγωγείς της να πουλήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό. Ανησυχίες που συμμερίζεται και η ΕΕ η οποία μαζί με τις ΗΠΑ αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Κίνας.
Θυμίζουμε πως η Κίνα έχει βασίσει στις εξαγωγές την θεαματική οικονομική της ανάπτυξη, αλλά η διατήρηση επί σειράν ετών υποτιμημένου του νομίσματός της οδήγησε τους εμπορικούς εταίρους της να μιλούν για μία αναπτυξιακή στρατηγική που βασίζεται σε αθέμιτο "συγκριτικό πλεονέκτημα".
Η Κίνα υποστηρίζει πως μία απότομη μεταβολή της συναλλαγματικής της ισοτιμίας θα αποβεί καταστροφική όχι μόνον για τον εξαγωγικό της τομέα αλλά για το σύνολο της οικονομίας της. Γι' αυτό και ακολουθεί πολιτική βαθμιαίας ανατίμησης του γιουάν η οποία δεν ικανοποιεί την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες.
Πέρσι το γιουάν ανατιμήθηκε 5%, όμως οι αναλυτές επιμένουν ότι το κινεζικό νόμισμα παραμένει υποτιμημένο έναντι του δολαρίου και του ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα