Κίνα: αποφυλακίστηκε για ιατρικούς λόγους ο αντιφρονών και κάτοχος νόμπελ ειρήνης λιου σιαομπό

19:00 26/6/2017 - Πηγή: Fimotro

Ο 61χρονος Λιου νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης Σενιάνγκ της βορειοανατολικής Κίνας, κοντά στο σημείο όπου εξέτιε από το 2009 ποινή κάθειρξης 11 ετών για «ανατρεπτική δραστηριότητα», αφού συμμετείχε στη σύνταξη της Χάρτας 08, ενός κειμένου που ζητούσε να τερματιστεί το μονοκομματικό σύστημα διακυβέρνησης της Κίνας και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα των υπηκόων της.

Ο διάσημος ποιητής, ένα απ’ τα ηγετικά στελέχη των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιεν αν Μεν το 1989,

τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2010, ενώ η σύζυγός του, Λιού Σιά παραμένει εδώ και σχεδόν επτά χρόνια υπό κατ’ οίκον περιορισμό στο Πεκίνο , παρόλο που δεν αντιμετωπίζει καμιά επίσημη κατηγορία και υποφέρει σύμφωνα με πληροφορίες από κατάθλιψη λόγω της απομόνωσής της.

Η σύζυγος του Λιου Σιαομπό, Λιου Σια παραμένει εδώ και σχεδόν επτά χρόνια υπό κατ’ οίκον περιορισμό στο Πεκίνο, χωρίς να της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες

Ο Λιου δεν μπόρεσε να παραλάβει το βραβείο του. Η νορβηγική επιτροπή του Νόμπελ τον τίμησε «για τη μακρά μη βίαιη πάλη του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα».

«Μέσω της αυστηρής τιμωρίας που του επιβλήθηκε, ο Liu έγινε το πρώτο σύμβολο αυτής της ευρείας μάχης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα», ανέφερε η επιτροπή το 2010.

Η απονομή του βραβείου εξόργισε το Πεκίνο προκαλώντας τριγμούς στις διπλωματικές σχέσεις της Κίνας με τη Νορβηγία.

«Οι αρχές θα πρέπει να άρουν αμέσως και άνευ όρων όλους τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στη σύζυγό του, Λιου Σια, και να τους αφήσουν να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Πάτρικ Πουν της Διεθνούς Αμνηστίας στο Χονγκ Κονγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα