Κατω απο το 10% η αποδοση του ελληνικου 10ετους ομολογου...

20:43 2/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 10% έπεσε σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά ...
από το 2010 που το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη 10ετία κινείται κάτω από το 10%, ενώ μόλις πέρυσι τον Ιούνιο ξεπερνούσε ακόμα και το 30%.

Το live blog του Guardian
συνδέει την εξέλιξη με την αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία. “Η οικονομία συρρικνώνεται ακόμα, αλλά έπειτα από πέντε χρόνια ύφεσης, υπάρχει ελπίδα ότι το ΑΕΠ θα αρχίσει να αυξάνεται το 2014”, σημειώνει. Και κάνει λόγο για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ως αποτέλεσμα των επώδυνων μειώσεων στους μισθούς και των περικοπών στις κρατικές δαπάνες.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές ομολογιακές επενδύσεις έχουν ευνοηθεί από την τεράστια ρευστότητα με την οποία πλημμυρίζουν τις αγορές οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες και το παγκόσμιο κυνήγι των αποδόσεων που αυτή πυροδοτεί.

Το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εφαρμόζει η Τράπεζα της Ιαπωνίας (ουσιαστικά πρόκειται για τύπωμα χρήματος) επηρεάζει ξεκάθαρα τις τιμές των ομολόγων ολόκληρης της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η ρευστότητα αυτή (σε συνδυασμό με το χρήμα που ρίχνει στις αγορές η Fed αλλά και η ΕΚΤ), που σιγά – σιγά εξαπλώνεται σε όλες τις αγορές του πλανήτη, σπρώχνει τα funds που αναζητούν υψηλές αποδόσεις σε αγορές που έως πρότινος αποτελούσαν απαγορευμένη ζώνη για μεγάλη μερίδα των επενδυτών.

Έτσι, το κόστος δανεισμού των χωρών της περιφέρειας υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010 και ελληνικές επιχειρήσεις όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια που αναζητούν χρηματοδότηση μέσω της αγοράς ομολόγων (λόγω της δυσκολίας του τραπεζικού δανεισμού), βλέπουν τις ομολογιακές τους εκδόσεις να προσελκύουν τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Πηγή : newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα