Καθε χωρα της ε.ε μπορει να απαγορευει την καλλιεργεια των γενετικα τροποποιημενων τροφιμων...

17:42 12/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Στη συμφωνία για την καλλιέργεια ή μη γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών στην Ε.Ε κατέληξε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα περιβάλλοντος (ENVI) που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο καθώς οι υπουργοί περιβάλλοντος ...
της Ε.Ε. με εξαίρεση το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο που απείχαν, αποφάσισαν πως η καλλιέργεια ή μη των εν λόγω ποικιλιών θα είναι, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Η καταρχήν
πολιτική απόφαση του Συμβουλίου αποτελεί μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στα κράτη μέλη που επιθυμούσαν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία και σε αυτές που αντιτίθενται, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Ελλάδα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ελλάδας, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου, κ. Γιάννης Μανιάτης δήλωσε πως όλα τα κράτη- μέλη συμφώνησαν σε αυτήν την απόφαση εκτός από το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Το Συμβούλιο κατάφερε να λύσει καταρχάς τον γόρδιο δεσμό των γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών καταλήγοντας στην απόφαση για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/18 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Συμβούλιο αποφάσισε πλέον πως κάθε κράτος μέλος μπορεί να απαγορεύει την καλλιέργεια των εν λόγω ποικιλιών επικαλούμενο όχι απλώς λόγους δημοσίας υγείας ή προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά ακόμα και λόγους κοινωνικούς, βιοηθικούς ή ακόμα και δημόσιας ασφάλειας.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για τα κράτη – μέλη που επιθυμούν να έχουν τον λόγο για την καλλιέργεια ή μη γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών» υπογράμμισε ο Επίτροπος Υγείας και προστασίας των Καταναλωτών Τόνιο Μποργκ.

Η απόφαση του Συμβουλίου απογοήτευσε όμως και τις δύο πλευρές, καθώς η αμερικανική εταιρεία Monsanto που ειδικεύεται στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες χαρακτήρισε «αναχρονιστική» την απόφαση του Συμβουλίου, ενώ περιβαλλοντικές οργανώσεις φοβούνται πως μπορεί να ανοίξει η πίσω πόρτα για την εισαγωγή περισσότερων ποικιλιών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η απόφαση του Συμβουλίου θα πρέπει να εγκριθεί από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ερχόμενο Φθινόπωρο.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα