Η τουριστικη αγορα αναμενει επιδοσεις αναλογες του 2011

10:34 6/3/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Στάθης Κουσούνης
(από την Καθημερινή)
Πτωτικά θα κινηθούν τα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού τη φετινή περίοδο σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με τους στόχους που θέτει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε...
στους ξένους ανταποκριτές ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ανδρέας Ανδρεάδης ανέφερε ότι «για φέτος ο στόχος του ελληνικού τουρισμού είναι να παραμείνει στο επίπεδο των διεθνών αφίξεων πάνω από τα 16 εκατ. και στο επίπεδο των εισπράξεων πάνω από τα 10 δισ. ευρώ».
Το 2011 οι αφίξεις
τουριστών από το εξωτερικό έφθασαν σε 16,4 εκατ. και οι τουριστικές εισπράξεις στα 10,5 δισ. ευρώ. Επίσης, σημείωσε ότι για το 2012 έχουν προγραμματιστεί 203.000 πτήσεις έναντι 180.000 του 2011. Πάντως, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για τον οριστικό αριθμό των πτήσεων, καθώς οι εταιρείες αναπροσαρμόζουν τον αριθμό με την εξέλιξη των κρατήσεων και πρόσθεσε ότι γενικά οι κρατήσεις από τις πραγματοποιηθείσες πτήσεις διαφέρουν συνήθως κατά, περίπου, 10%.
O κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε ότι για το 2012 είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις με δεδομένη την έλλειψη ασφαλούς πρόβλεψης για την ευρωπαϊκή οικονομία και το βάθος της ύφεσης, αλλά και τη δυσκολία να αποτυπωθεί ακόμη σε επίπεδο τουριστικής ζήτησης η εικόνα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας μετά την πρόσφατη συμφωνία με τους εταίρους μας.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ θεωρεί ότι κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης διεθνούς τουριστικής έκθεσης στον κόσμο, την ΙΤΒ, η οποία ανοίγει αύριο τις πύλες της στο Βερολίνο και διαρκεί έως την Κυριακή 11 Μαρτίου, θα αποτυπωθεί πιο πλήρης εικόνα για τις τάσεις των κρατήσεων του ελληνικού τουρισμού. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν διψήφιο ποσοστό μείωσης στις κρατήσεις.
Αρνητικά εξελίσσονται οι κρατήσεις από τις δύο βασικές αγορές για τη χώρα μας άντλησης επισκεπτών, τη βρετανική και τη γερμανική με τη δεύτερη να παρουσιάζει μεγαλύτερη υστέρηση. Επίσης, πτωτικά κινούνται οι κρατήσεις και από άλλες παραδοσιακές αγορές, όπως οι σκανδιναβικές χώρες, η Ολλανδία και η Αυστρία. Αντιθέτως, θετικά εκτιμάται ότι θα εξελιχθούν οι κρατήσεις από τη Ρωσία, την Ουκρανία, και τις βαλκανικές αγορές. Η προσδοκώμενη αύξηση από τις χώρες αυτές δεν θα μπορέσει σύμφωνα με τους εκπροσώπους του τουριστικού τομέα να καλύψει το σύνολο των εκτιμώμενων απωλειών από τις παραδοσιακές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές.
Ο κ. Ανδρεάδης κρίνει απαραίτητη την ίδρυση της εταιρείας μάρκετινγκ με συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό για την αποκατάσταση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και την υποβοήθηση τομέων, όπως ο τουρισμός, οι εξαγωγές κ.ά. με τη δρομολόγηση στοχευμένων δράσεων εκτιμά ότι θα χρειασθεί σε ορίζοντα τριετίας η διάθεση, συνολικά, 100 εκατ. ευρώ. Στις ενέργειες επικοινωνίας που πρόκειται να οργανώσει το επόμενο διάστημα ο ΣΕΤΕ είναι πακέτα φιλοξενίας ξένων δημοσιογραφικών αποστολών με στόχο την ανατροπή του αρνητικού κλίματος από τα διεθνή ΜΜΕ. Παράλληλα, στους στόχους του Συνδέσμο
Keywords
Τυχαία Θέματα