''η μυρτις παει σχολειο''...

11:16 31/5/2013 - Πηγή: Fimotro
«Η Μύρτις πάει σχολείο» είναι ο τίτλος της δημιουργικής παραγωγής του εικαστικού εργαστηρίου του Μαράσλειου, έργα δηλαδή που φιλοτεχνήθηκαν από σημερινά παιδιά με αποδέκτες επίσης τα παιδιά. Όπως είναι γνωστό,...
η «Μύρτις» έχει κάνει μεγάλη διαδρομή σε Μουσεία ανά την Ελλάδα χάρη στον καθηγητή, Μανώλη Παπαγρηγοράκη, ο οποίος και ανέπλασε το πρόσωπο του κοριτσιού με βάση τα κατάλοιπα της ταφής της.
Μία διαφορετική γνωριμία με την «Μύρτιδα», το κοριτσάκι που πέθανε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του λοιμού στον Πελοποννησιακό πόλεμο αλλά η επιστήμη κατόρθωσε να μας δώσει μία εικόνα της, πρόκειται να έχει το κοινό που θα επισκεφθεί το Πολεμικό Μουσείο από 1 ως 7 Ιουνίου.

Το παιδικό κεφάλι βρέθηκε στην περιοχή του Κεραμεικού κατά τη διάρκεια των έργων κατασκευής του μετρό της Αθήνας το 1994-95. Η αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως έναν ομαδικό τάφο, ο οποίος τοποθετείται χρονικά στην εποχή του Λοιμού των Αθηνών του 430-426 π.Χ.. Μέσα σε αυτόν βρέθηκε σκελετικό υλικό από την ταφή περίπου 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών και το κρανίο ενός κοριτσιού, 11 περίπου χρόνων, το οποίο διατηρούσε νεογιλή οδοντοφυΐα συγχρόνως με τη μόνιμη.
Με την έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», ήταν η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε ένα σύνολο με κύριο εργαλείο μεταφοράς μηνυμάτων το αναπλασμένο πρόσωπο ενός παιδιού.

Η εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο τελεί υπό την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα Μπαν Κι - Μουν με τίτλο «Πρώτα η εκπαίδευση». Με έργα τους συμμετέχουν και άλλες σχολικές ομάδες, ελληνικές και ξένες, ενώ την έκθεση πλαισιώνει η μουσειοσυσκευή «Μύρτις: ένα πρόσωπο από το παρελθόν».

Πληροφορίες

Πολεμικό Μουσείο, Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη 2, Αθήνα. Διάρκεια έκθεσης: 1 έως 7 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας: 9 π.μ. – 2 μ.μ. και 5.30 μ.μ. -8.30 μ.μ. (Δευτέρα κλειστά).
Keywords