Η επόμενη μέρα στην εκκλησία της ελλάδος

06:29 10/5/2020 - Πηγή: Fimotro
Τα ονόματα των Ιεραρχών  που ακούγονται ότι θα διαδραματίσουν ρόλο για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο

Η Εκκλησία μας κινείται  σε περίεργους ρυθμούς. Η πανδημία του κορονοϊού φανέρωσε παλιές παθογένειες και ανέδειξε προβλήματα  και αδυναμίες που είχε κρύψει η καλοπέραση και η έλλειψη σωστής διαποίμανσης στο πέρασμα του χρόνου. Σήμερα η Εκκλησία θα πρέπει να βάλει τα δυνατά της για να καταφέρει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Θα πρέπει να κηρύξει μια ειρηνική επανάσταση και να επιστρατεύσει τον ιερό κλήρο για τον επανευαγγελισμό της κοινωνίας μας και την αναδιοργάνωση των ενοριών.

Του

Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Το «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη» καιρός να ηχήσει και πάλι και να πάρει σάρκα και οστά και να γίνει ένα είδος αναβαπτίσματος και ημών των ιδίων.

Μπροστά σε αυτή την σύγχυση που ζήσαμε και ζούμε    τα σχόλια είναι πολλά αλλά    και  οι  συζητήσεις για την επόμενη μέρα άρχισαν να απασχολούν τον ευρύτερο εκκλησιαστικό  χώρο.

Οι συζητήσεις  για το πώς θα εξελιχθεί η επόμενη μέρα άρχισαν να απασχολούν τον κόσμο που ζει κοντά στην Εκκλησία και ψάχνουν να βρουν το τι θα γίνει μέσα στο ιερό Σώμα των 82  Ιεραρχών όταν κληθεί να επιλέξει τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο.

Αλλά και μέσα στην Ιεραρχία δεν λείπουν οι συζητήσεις.

Μάλιστα άρχισαν να διαμορφώνονται οι συμμαχίες που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου οποτεδήποτε φτάσουμε στη μέρα εκείνη!

 Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μπορεί να άγει το 82 έτος της επίγειας πορείας του  αλλά είναι υγιής και ελέγχει την Ιεραρχία. Και σίγουρα  δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραδώσει εύκολα την σκυτάλη στον επόμενο.

Όσο και αν κάποιες δυνάμεις το επιδιώκουν το αντίθετο,  ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θέλει και αντέχει  να  βρίσκεται   στον Πρώτο Θρόνο, ανεξαρτήτως προβλημάτων και παραλείψεων που ενδεχομένως μπορεί να έχουν σημειωθεί.

Ωστόσο δώδεκα χρόνια μετά την
εκλογή του μπορεί να καταλάβει κανείς ότι άρχισαν να σχηματίζονται οι συμμαχίες για την επόμενη μέρα.

Οι ομάδες έχουν πάρει θέσεις. Τα πιόνια ξεσκονίζονται για την μεγάλη παρτίδα  και  όταν δοθεί το σινιάλο  θα πάρουν θέση για την  μάχη.

Η Ιεραρχία είναι σε κατάσταση αναμονής και οι πρώτοι υποψήφιοι έχουν αρχίσει να ακούγονται και   να παρατάσσονται σε παράταξη μάχης .

Το σύστημα της Εκκλησίας μας μπορεί να είναι το  Συνοδικό αλλά κινείται Αρχιεπισκοπικοκεντρικά. Ότι θέλει κάνει ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος. Μόνον αν συμβεί κάποια παρατιμονιά , τότε τον σταματά η Ιεραρχία γιατί αν δεν το κάνει ,  στην επόμενη λάθος κίνηση  θα βρεθούν   όλοι εκτός του νυμφώνος και θα ψάχνονται.

Τον περασμένο Φεβρουάριο είχαμε γράψει πως τα ονόματα που ακούγονται  από στόμα σε στόμα για την μετά Ιερώνυμο εποχή, οποτεδήποτε γίνουν εκλογές για τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο ,είναι δέκα  Ιεραρχών!

Είτε γιατί έχουν εκφράσει οι ίδιοι έστω και με έμμεσο τρόπο  ότι ενδιαφέρονται,είτε γιατί το περιβάλλον τους  προωθεί   αυτό τον ψίθυρο,  ώστε όταν έλθει η ώρα να μην… εκπλαγούμε.

Υπάρχουν και εκείνοι που προτάσσονται από τα ίδια τα γεγονότα. Ενώ  είναι σεμνοί και διακριτικοί δεν διστάζουν στα δύσκολα θέματα να παίρνουν θέση και να προβάλλονται μέσα απ´αυτά.

Κάποιοι μάλιστα  εξ αυτών έχουν μπει στο κάδρο και συγκαταλέγονται στους δελφίνους γιατί οι συνθήκες και τα γεγονότα που ζει σήμερα  η Εκκλησία μας  τους κατέστησαν ως εν δυνάμει ισχυρούς Ιεράρχες, ικανούς στην αντιμετώπιση των καταστάσεων που ζει και βιώνει η Εκκλησία μας, ατρόμητους και ομολογιακούς της πίστεως μας και ως εκ τούτου άξιους  να αναλάβουν το πηδάλιό της  όταν έλθει η ώρα. Όμως όλα εξαρτώνται απο τη χρονική περίοδο που θα γίνει αυτή η εκλογή. Αν γίνει ας πούμε σε ένα χρόνο απο τώρα όλα ισχύουν στο ακέραιο. Αν όμως γίνει σε δέκα χρόνια απο σήμερα πολλά απο αυτά θα έχουν αλλάξει!

Keywords
Τυχαία Θέματα